Varškės sūrio ir želė deserto receptas namuose

Varškės sūrio ir želė deserto receptas namuose

Varškės sūris su želė – tai vienas populiariausių ir lengviausiai pagaminamų šaltųjų desertų, kuris puikiai tinka tiek šventiniam, tiek kasdieniam stalui. Šis patiekalas pasižymi puikiu skonių balansu – švelni varškės masė su lengvai rūgštele, derinama su saldžia, gaivia želė, dažnai papildoma šviežiais arba konservuotais vaisiais. Tai ne tik gardus, bet ir vizualiai patrauklus desertas, stulbinantis savo sluoksnių spalvingumu. Patiekalas dažnai vadinamas varškės sūrio tortu be kepimo arba tiesiog varškės želė pyragu. Dėl paprasto paruošimo ir universalumo, varškės sūris su želė dažnai renkasi šeimos šventėms, gimtadieniams, Vaikų dienai, Velykoms ar net Kūčių vakarienei. Išmokite pagaminti šį desertą namuose – rezultatu maloniai nustebinsite save bei artimuosius!

Ingredientai

  • 500 g liesos arba riebesnės varškės (pagal skonį)
  • 200 ml grietinėlės (35% riebumo)
  • 100 g cukraus (galima reguliuoti pagal skonį)
  • 1 pakelis vanilinio cukraus (arba vanilės ekstrakto)
  • 15 g želatinos (arba 1,5 pakelio, jei naudojate 10 g pakelius)
  • 100 ml vandens (želatinai ištirpinti)
  • 2–3 pakeliai įvairių skonių želė (pagal instrukciją ant pakuotės)
  • 400 ml vandens kiekvienam želės sluoksniui (arba pagal instrukciją ant pakuotės)
  • Vaisiai arba uogos papuošimui (pvz. braškės, bananai, kivi)

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite želė sluoksnius: Pagal norimas spalvas ar skonius išvirkite dviejų ar trijų pakelių želė atskirai, kaip nurodyta ant pakuotės, bet naudokite bent 20–30% mažiau vandens, kad sluoksniai būtų standesni. Palikite atvėsti iki kambario temperatūros.
  2. Paruoškite formą: Rinkitės 22–24 cm skersmens apvalią formą su nuimamais kraštais arba silikoninę formą, kad lengviau išimtumėte sustingusį desertą. Jei norite matomų sluoksnių, naudokite stiklinius indus.
  3. Paruoškite varškės masę: Varškę sutrinkite per sietelį arba sumalkite elektriniu smulkintuvu, kol neliks grūdelių. Įdėkite cukrų bei vanilinį cukrų, plakite iki vientisos, švelnios masės. Jei norite, kad masė būtų dar kremiškesnė, įpilkite grietinėlę ir gerai išsukite.
  4. Ištirpinkite želatiną: Želatiną suberkite į 100 ml šalto vandens, palikite 10 minučių išbrinkti. Tada šildykite ant mažos ugnies arba mikrobangų krosnelėje, kol visiškai ištirps (neužvirinkite!). Perkoškite, kad neliktų gabalėlių.
  5. Sujunkite želatiną ir varškės masę: Po truputį visą želatiną supilkite į varškės masę, nuolat maišydami, kol gausite vientisą kremą.
  6. Sluoksniuokite desertą: Ant formos dugno galite sudėti ploną sluoksnį vaisių ar uogų. Užpilkite pusę atvėsusios, bet dar nespėjusios visiškai sustingti pirmosios rūšies želė, dėkite į šaldytuvą 15–20 min. sustingti. Kai sluoksnis jau standus, užpilkite varškės masę (arba dalį jos, jei norite keliaaukščio deserto). Vėl šiek tiek pastatykite į šaldytuvą, kad varškės sluoksnis pradėtų stingti.
  7. Pakartokite sluoksniavimą: Kiekvieną likusį želė mišinį ir varškės masės dalį dėkite sluoksniais, leisdami kiekvienam sluoksniui šaldytuve šiek tiek sustingti, prieš pilant kitą. Vietoje vientisų sluoksnių galite daryti marmurinius raštus ar nesimaišančius norimus ornamentus.
  8. Galutinis sustingimas: Baigę sluoksniuoti, palikite desertą šaldytuve bent 4–6 valandoms, o dar geriau – per naktį, kad visi sluoksniai būtų tvirti ir gaivūs.
  9. Patiekimas: Prieš išimdami iš formos, peiliu atsargiai apibrėžkite torto kraštus. Puoškite šviežiomis uogomis ar vaisiais, galimas ir plakta grietinėlė.

Naudingi patarimai

Jei pageidaujate smulkesnės tekstūros, varškę rinkitės kaip galima švelnesnę arba naudokite rikotos, maskarponės ar paprastą kreminį sūrį – taip išgausite ypatingai švelnų sluoksnį. Želatina geriausiai tirpsta nedideliame kiekyje vandens, bet labai svarbu neišvirti – užtenka, kad tik ištirptų. Jeigu naudojate greitai kietėjančią želė, sluoksnius dėkite kuo skubiau, laikydami indus ties kambario temperatūra, nes atvėsinta želė gali imti stingti dar nespėjus supilti. Desertą sluoksniuokite pagal savo skonį – storinkite varškės dalį arba, jei norite ryškesnių spalvų, darykite daugiau želė sluoksnių. Puošimui visada tinka sezoninės uogos, šokolado drožlės ar trupinti sausainiai. Prieš pjaustant – trumpam panardinkite peilį į karštą vandenį, tada gabaliukai bus lygesni ir gražesni.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šis desertas ypatingai universalus, todėl galite drąsiai eksperimentuoti ne tik želė sluoksnių spalvomis ar skoniais, bet ir varškės mase. Vietoje įprastos varškės pamėginkite naudoti maskarponės arba rikotos sūrį – taip išgausite dar įdomesnę tekstūrą. Norint sutaupyti laiko, vietoje klasikinės atvėsinamos želė galite naudoti greitai stingstančias želės alternatyvas arba augalinę agarą vengiantiems gyvūninės želatinos. Sluoksnius galima gardinti apelsinų, citrinų žievele ar net tirpinta balto/juodo šokolado mase, kurią įpilkite tiesiai į varškės masę. Jeigu ruošiate vaikams, želė sluoksnius galite pagardinti be cukraus, su natūraliu sirupu ar vaisiais.

Patiekalas labai tinka vasaros šventėms kaip gaivusis tortas, o žiemą – kaip spalvingas papildymas šventiniam stalui. Galite gaminti ne tik torto, bet ir porcijomis – aušinant mažuose indeliuose ar stiklinėse. Elegantiškam patiekimui sluoksniuokite desertą permatomuose taurėse ir dekoruokite pipirmėtės lapeliais bei citrinos žievele. Saldumą ir rūgštumą reguliuokite pagal pasirinktas uogas: spanguolės suteiks daugiau rūgštumo, o bananai – švelnaus saldumo.

Norėdami išgauti ypatingą formą, suplanuokite skirtingų spalvų ir aukščių sluoksnius; marmurinis efektas gaunamas iš karto užpylus dvi skirtingas želė dar nesustingusią varškės masę ir šiek tiek sumaišant šakute ar mediniu pagaliuku.

Gaminant varškės sūrį su želė namuose, visada atsiveria galimybė improvizacijai – nors bazinis receptas paprastas, tačiau kiekvienas desertas taps unikalus. Tai valgomas kūrybiškumo objektas, prie kurio prisidėti gali visa šeima, o rezultatas džiugins ne tik skonį, bet ir akį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *