Varškės tinginio su uogomis receptas vasariškam desertui

Varškės tinginio su uogomis receptas vasariškam desertui

Varškės tinginys su uogomis – tai nuostabus, vasariškas desertas, puikiai tinkantis tiek kasdieniam skanėstui, tiek šventiniam stalui. Šio deserto šaknys glūdi lietuviškoje virtuvėje, tačiau varškės tinginys pastaraisiais metais tapo populiarus dėl lengvo paruošimo ir gaivaus skonio. Saldus varškės ir sausainių sluoksnis, susijungiantis su šviežiomis ar šaldytomis uogomis, sukuria nepaprastą skonio derinį, kuris maloniai nustebina kiekvieną paragavusį. Šis patiekalas pasižymi ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir paprasta, greita gamyba – nereikia kepti, visi ingredientai sumaišomi ir paliekami sustingti šaldytuve. Taigi varškės tinginį su uogomis lengvai pagamins net ir virtuvės naujokai, o skirtingos uogų rūšys padės vis iš naujo atrasti šį desertą.

Ingredientai

  • 500 g varškės (geriau – sausesnės, grūdėtos ar trintos)
  • 120 g sviesto
  • 200 g kondensuoto pieno
  • 30–50 g cukraus (pagal skonį, priklausomai nuo uogų rūgštumo)
  • 200 g sausainių („Gaidelis“, „Selga“ ar pan.)
  • 200 g uogų (braškės, mėlynės, avietės, šilauogės arba mišrios uogos; gali būti šviežios ar šaldytos)
  • Žiupsnelis vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
  • (Papildomai: keletas šaukštų citrinos sulčių – pagyvinti skoniui)

Gaminimo eiga

  1. Išimkite sviestą iš šaldytuvo ir palikite, kad suminkštėtų kambario temperatūroje. Jei skubate, galite trumpai pašildyti mikrobangų krosnelėje (tik neperkaitinkite).
  2. Į dubenį sudėkite varškę, minkštą sviestą, kondensuotą pieną, cukrų bei vanilinį cukrų arba vanilės ekstraktą. Visą masę gerai išplakite elektriniu plakikliu ar trintuvu iki vienalytės, purios tekstūros. Jei varškė stambesnė, galite ją pertrinti per sietelį – taip tinginys bus vienodesnis.
  3. Galiausiai pagal skonį įpilkite citrinos sulčių. Jos išryškina varškės bei uogų skonį ir suteikia desertui gaivumo.
  4. Sausainius sulaužykite nedideliais, maždaug 1–2 cm dydžio gabalėliais. Kai kurie mėgsta sausainius smulkinti labai smulkiai – tuomet tinginys bus vientisesnės tekstūros, o stambesni gabaliukai suteiks desertei malonų traškumą.
  5. Uogas (ypač jei didesnės, pvz., braškės) nuplaukite ir nusausinkite, supjaustykite mažesniais gabaliukais. Naudojant šaldytas uogas, jas reikėtų atšildyti ir nusausinti, kad tinginys nebūtų per daug vandeningas.
  6. Į varškės masę suberkite sausainius bei uogas ir labai atsargiai išmaišykite šaukštu, kad sausainiai nesutrūktų į košę ir uogos nesukristų į vieną vietą. Masė turi būti vienalytė, bet sausainiai ir uogos išlikti matomi.
  7. Paimkite formą (pavyzdžiui, kekso formą, duonos kepimo indą arba dubenį), išklokite ją maistine plėvele arba kepimo popieriumi – taip tinginį lengviau išimsite. Supilkite paruoštą masę ir šaukštu gerai paspauskite, kad neliktų oro tarpų.
  8. Sandariai uždenkite formą ir dėkite į šaldytuvą mažiausiai 4–6 valandoms, o geriausia – nakčiai, kad tinginys pilnai sustingtų ir susirištų skoniai.
  9. Prieš patiekiant tinginį apverskite ant lėkštės, nuimkite kepimo popierių ar plėvelę ir supjaustykite porcijomis.
  10. Patiekite papuoštą šviežiomis uogomis, balinto šokolado drožlėmis ar keliais mėtų lapeliais, jei norite ypatingo įspūdžio.

Naudingi patarimai

Norėdami, kad varškės tinginys būtų gardesnis ir vientisesnis, rinkitės sausą, grūdėtą varškę – tuomet desertas nebus per drėgnas. Jei naudosite labai drėgną, pirkite specialiai desertams skirtą trintą varškę. Vietoje sviesto galima dėti dalį rikotos sūrio – taip tinginys bus šiek tiek švelnesnis ir kremiškesnis. Sausainius galite reguliuoti pagal pomėgį – naudokite klasikinius kvietinius „Gaidelio“ tipo, tačiau jei norisi ypatingo skonio, tiks ir sviestiniai, avižiniai ar šokoladiniai sausainiai. Uogas rinkitės sezonines: vasarą idealu naudoti šviežias braškes, avietes ar mėlynes, žiemą – šaldytas miško uogas ar šilauoges.

Nepatariama cukraus dėti per daug, ypač jeigu naudojamos saldžios uogos ar kondensuotas pienas itin saldus – skonis turi išlikti harmoningas, tinkamai pajaučiama ir varškė, ir uogų gaiva. Jei tinginį gaminate vaikams, galite sumažinti cukraus ir rinktis natūraliai saldesnes uogas. Prieš dėdami į šaldytuvą masę labai gerai suspauskite formoje – taip išvengsite oro tarpų ir tinginys gražiai riekėsis. Jei neturite formos, masę galite tiesiog dėlioti į atskiras taurėles ar silikonines keksiukų formeles; taip gausite nedideles individualias porcijas.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės tinginys su uogomis gali būti ruošiamas vis kitaip – pagal sezoną, šeimos skonį ar net specialias progas. Svarbiausias šio deserto privalumas – jo universalumas. Jei norisi, į masę galima dėti šiek tiek kakavos (1–2 šaukštelius) arba šokolado gabaliukų – taip tinginys įgaus švelnų šokolado poskonį. Vietoje paprastų sausainių galima naudoti šokoladinius arba netgi sluoksniuotos tešlos sausainius, kurie suteiks daugiau tekstūros. Norint ypatingų skonių, galima įpilti 1–2 šaukštus apelsinų likerio, romo arba vanilės likerio (tik suaugusių skanėstui) – tai pridės aromato ir gilumo.

Patiekti varškės tinginį siūloma papuoštą šviežiomis uogomis, mėtos ar baziliko lapeliais, užbarstyti šokolado drožlių ar net riešutų trupinių. Vasarą puikus pasirinkimas – papildomai patiekti su plakta grietinėle ar ledais. Iš šio deserto galima lengvai suformuoti mini tortukus į atskirus silikoninius žiedus – tuomet tinginys bus puiki alternatyva greitam, gaiviam tortui. Tinginį galima dėti ir į permatomus indelius sluoksniuojant su uogomis – taip sukursite ryškų, vizualiai gražų desertą, kuris taps puikia stalo puošmena.

Šis desertas itin tinkamas į darbą, mokyklos užkandinei ar net piknikui – užtenka tik laikyti šaltai. Pirmenybę duokite minkštiems sausainiams ir ryškioms, sultingoms uogoms – tuomet tinginys bus kiekvieno mėgstamas. Eksperimentuokite su skoniais ir tekstūromis – tai vienas receptų, kurį tiesiog privalu perprasti kiekvienam saldumynų mėgėjui!