Varškės tortas su braškėmis – vienas klasikinių desertų, kurį mėgsta tiek vaikai, tiek suaugusieji. Jis išsiskiria lengvu, gaiviu skoniu, subtilia varškės tekstūra ir natūraliu braškių saldumu. Toks tortas puikiai tinka vasaros šventėms, gimtadieniams ar tiesiog jaukiam šeimos savaitgaliui. Kadangi braškės yra sezoninės ir labai aromatingos, jos puikiai papildo neriebų varškės sluoksnį, sukuria elegantišką, spalvingą ir ne per saldų desertą. Šis receptas leis pagaminti ypatingai švelnų, vizualiai gražų bei nebrangų tortą, kuris patiks net ir tiems, kurie paprastai nemėgsta tradicinių saldumynų. Toliau rasite aiškų ingredientų sąrašą, detalią gaminimo eigą bei vertingų patarimų, kaip šį tortą paversti tobulu desertu Jūsų stalui.
Ingredientai
- 250 g sausainių (geriausiai tinka trapūs „Gaidelio“ arba „Selgos“)
- 100 g sviesto (tirpinto)
- 500 g šviežios arba riebios varškės (geriausia – kreminės konsistencijos)
- 150–200 g cukraus (pagal skonį – mažiau, jei naudojate saldesnes braškes)
- 200 ml riebios grietinėlės (36 %)
- 2 šaukštai želatinos + 60 ml šalto vandens
- Vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus pagal skonį
- 300 g šviežių braškių (dalį vidaus sluoksniui ir papuošimui)
- Jei norite, papildomai 1 citrinos žievelė ir 1 šaukštas jos sulčių papuošimui ar įdarui
- Dekoravimui: šviežių mėtos lapelių ar kitų uogų
Gaminimo eiga
-
Pagrindo ruošimas:
Sausainius sudėkite į didesnį plastikinį maišelį ir sutrinkite kočėlu arba sutrinkite virtuviniu kombainu iki trupinių. Ištirpintą sviestą supilkite ant sausainių trupinių ir gerai sumaišykite, kol masė taps tolygi ir drėgna.
Paruoštą masę tolygiai paskirstykite į torto formą (geriausia su nuimamu žiedu, ~22 cm skersmens). Tvirtai prispauskite prie dugno, kad susiformuotų vientisas pagrindas. Dėkite į šaldytuvą 30 min., kad sustingtų. -
Želatinos paruošimas:
Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išbrinkti ~10 min. Želatiną labai švelniai pašildykite vandens vonelėje arba mikrobangėje (neužvirinkite!), kol visiškai ištirps. -
Varškės masės ruošimas:
Varškę pertrinkite per sietelį arba sumalkite, kad būtų itin vientisa ir švelni. Sudėkite į dubenį, įdėkite cukrų, vanilę, citrinos žievelę (jei naudojate). Plakite elektriniu plaktuvu kol masė taps puri. -
Grietinėlės paruošimas:
Atšaldytą grietinėlę išplakite iki purių putų. -
Želatinos įmaišymas:
Atsargiai į varškės masę supilkite tirpią želatiną, plakdami ant mažų apsukų. Po truputį įmaišykite išplaktą grietinėlę. -
Braškių įdaras:
Braškes nuplaukite, nupjaukite kotelius. Dalis uogų supjaustykite kubeliais – naudosite vidiniam sluoksniui. Pasilikite gražiausių uogų papuošimui. Jei norite, dalį braškių galima sutrinti ir sumaišyti su trupučiu cukraus ar citrinos sulčių. -
Torto surinkimas:
Ant sustingusio sausainių pagrindo dėkite pusę varškės masės, ant jos paskleiskite braškių kubelius arba uogienės sluoksnį. Tuomet užpilkite likusią varškės masę, išlyginkite paviršių. Dėkite į šaldytuvą mažiausiai 4 valandoms, geriausia – pernakt. -
Papuošimas:
Atsargiai nuimkite torto formos kraštus. Paviršių gausiai apdėliokite šviežiomis braškėmis ir, jei norisi, papuoškite mėtos lapeliais ar kitomis mėgstamomis uogomis. -
Patiekimas:
Tortą pjaustykite aštriu peiliu, kurį, prieš kiekvieną pjūvį, galite truputį pamirkyti karštame vandenyje – taip išgausite glotnesnius ir gražesnius gabalėlius.
Naudingi patarimai
Varškės tortas su braškėmis pavyks tobulai, jei naudosite šviežią, kokybišką varškę. Labai svarbu ją pertrinti arba sutrinti trintuvu, kad tekstūra būtų kremiška ir vientisa – taip tortas bus šilkinis bei malonus burnoje. Želatiną į masę reikia pilti lėtai ir viską sumaišyti kruopščiai, kad neliktų gumuliukų ar nevienodai sustingusių dalių. Jei neturite šviežių braškių, galite naudoti šaldytas uogas (iš anksto atšildyti ir nusausinti) arba braškių uogienę. Sausainių pagrindui tinka ir kakaviniai sausainiai, o norint gaivesnio skonio, galima dėti daugiau citrinos sulčių ar tarkuotos žievelės. Jei tortą gaminate karštą vasaros dieną, laikykite jį tik šaldytuve, nes želatininė varškės masė greitai tirpsta šiltoje aplinkoje.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šį tortą galite nesunkiai pritaikyti pagal savo skonį ar namuose esančius ingredientus. Jei norite be glitimo – naudokite specialius sausainius, o sviestą galima keisti kokosų aliejumi. Gaiviai vasariškai versijai dalį braškių galite pakeisti avietėmis, mėlynėmis ar vyšniomis – spalvos ir skonių įvairovė tikrai pradžiugins. Norint sveikesnio varianto, cukrų galite keisti eritritu ar klevų sirupu, grietinėlės naudoti mažiau, o varškės daugiau. Papuošti galite ne tik mėtomis ar braškėmis, bet ir valgomomis gėlėmis ar smulkintais riešutais. Puikus pasirinkimas šiam tortui – patiekti su šviežių uogų padažu: tiesiog sutrinkite šiek tiek braškių ar kitų uogų su trupučiu cukraus ir užpilkite ant torto gabalėlio prieš valgant.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.