Varškės želė torto receptas su kondensuotu pienu ir vaisiais

Varškės želė torto receptas su kondensuotu pienu ir vaisiais

Varškės želė tortas su kondensuotu pienu – tai švelnus, gaivus ir desertinis patiekalas, puikiai tinkantis šeimos šventėms, gimtadieniams ar jaukiems savaitgalio pasisėdėjimams. Šio torto išskirtinumas – lengva, „orui“ panaši varškės ir želė konsistencija, kontrastuojanti su sodriu kondensuoto pieno skoniu. Tortas nedaug reikalauja kepimo įgūdžių, tačiau kaskart atrodo įspūdingai ir džiugina net desertų gurmanus. Be to, šis tortas išsiskiria universalumu – jį lengva pritaikyti pagal metų laiką, naudojant įvairius vaisius ar skonines želė, todėl neabejotinai taps vienu mėgstamiausių receptų jūsų virtuvėje.

Ingredientai

  • 400 g varškės (geriausia naudoti 9 % riebumo, kad būtų kremiška struktūra)
  • 400 ml saldinto kondensuoto pieno
  • 400 ml grietinėlės (30–36 % riebumo)
  • 20 g (2 pakeliai) želatinos
  • 100 ml vandens želatinai išbrinkinti
  • 1 pakelis (apie 90 g) pasirinktos želė (pagal skonį: braškių, vyšnių, citrinų ir pan.)
  • 250 ml verdančio vandens želė gamybai
  • 2–3 šaukštai cukraus (jei mėgstate saldžiau, o naudojama varškė – rūgštesnė)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • Uogos, vaisiai ar kiti papuošimai (pagal skonį)
  • Apvali torto forma (20–24 cm skersmens, su nuimamais kraštais arba silikoninė)

Gaminimo eiga

  1. Želė paruošimas: Į dubenį suberkite pasirinktos skonio želė miltelius ir užpilkite verdančiu vandeniu (apie 250 ml). Gerai išmaišykite, kol visiškai ištirps, ir palikite ataušti kambario temperatūroje. Jei norite spalvoto sluoksnio – pasirinkite ryškios spalvos želė. Jei gaminsite kelių spalvų sluoksnį, naudokite kelis želė pakelius.
  2. Želatinos mirkymas: Želatiną suberkite į 100 ml šalto vandens ir palikite 10–15 minučių išbrinkti. Kai išbrinks, ją lengvai pakaitinkite ant silpnos ugnies ar vandens vonelėje, kol visiškai ištirps (užtikrinkite, kad neužvirtų!).
  3. Varškės masės ruošimas: Į didelį dubenį sudėkite varškę, kondensuotą pieną, vanilinį cukrų ir, jei reikia, cukrų. Elektriniu trintuvu arba plakikliu viską išplakite iki vientisos, purios masės. Kuo geriau išplaksite, tuo tortas bus švelnesnis – jei reikia, trinkite kelis kartus per sietelį arba naudokite smulkintuvą.
  4. Grietinėlės plakimas: Grietinėlę atšaldykite ir plakite iki standžių putų – svarbu neperplakti, kad nesusidarytų sviestas.
  5. Sujungimas: Ištirpintą želatiną (ji turi būti šilta, bet ne karšta) plona srovele supilkite į varškės masę, visą laiką plakdami, kad želatina pasiskirstytų tolygiai. Įmaišykite grietinėlę atsargiai mentele, kad masė išliktų puri.
  6. Torto sluoksniavimas: Paruoštą torto formą lengvai ištepkite sviestu arba išklokite kepimo popieriumi, kad būtų lengviau išimti tortą. Supilkite 2/3 varškės masės, išlyginkite paviršių ir dėkite formą į šaldytuvą 20–30 minučių, kad sustingtų.
  7. Želė sluoksnis: Ant sustingusios varškės masės atsargiai užpilkite atvėsusią, bet dar neskystą želė (ji turi būti „tirštėjančios“ konsistencijos). Vėl dėkite į šaldytuvą, kad šis sluoksnis visiškai sustingtų (priklausomai nuo želė gamintojo ir šaldytuvo – apie 1–2 val.).
  8. Paskutinis sluoksnis ir pabaiga: Kai želė sluoksnis sustingsta, ant viršaus užpilkite likusią varškės masę, išlyginkite paviršių. Dėkite tortą į šaldytuvą dar 2–4 valandoms, o geriausia – per naktį, kad visi sluoksniai būtų standūs ir tortas išlaikytų formą. Prieš patiekiant atsargiai išimkite tortą iš formos.
  9. Puošimas: Puokite uogomis, vaisiais, pabarstukais, smulkintais riešutais ar valgomais žiedlapiais pagal nuotaiką. Jei norite papildomo skonio, galite aptepti želė sluoksnį plonu uogų džemo ar kondensuoto pieno sluoksniu.

Naudingi patarimai

Varškės želė tortas su kondensuotu pienu nepavyks, jei praleisite keletą esminių taisyklių. Želatiną būtina gerai ištirpinti ir šiek tiek atvėsinti, tačiau nespėjus jai sustingti – tik tada ji tolygiai pasiskirstys masėje nesukurdama gabalėlių. Kondensuotą pieną galite rinktis ir be cukraus, ypač jei norite lengvesnės arba mažiau saldžios versijos. Gražiausias ir tvarkingiausias sluoksnis gausis, jei naudosite silikoninę ar nuimamų kraštų torto formą, o patiems sluoksniams leiskite stingti pakankamai ilgai – skuba šiuo atveju gali sugadinti torto išvaizdą. Jei norite, kad varškės masė būtų itin švelni, ją galite pertrinti per sietelį arba naudoti elektrinį trintuvą.

Torto paviršių galima papuošti šviežiomis braškėmis, mėlynėmis, kivi, persikais ar net citrusinių vaisių griežinėliais, priklausomai nuo naudojamos želė skonio. Jei norite ypatingos formos ar teminio papuošimo (pvz., vaikų vakarėliui), naudokite torto žiedus, silikonines formas ar net mažas dekoratyvines stačiakampes desertines formas.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės želė tortas su kondensuotu pienu atviras kūrybai: vietoje viena spalvos želė galite naudoti net kelis skirtingus sluoksnius skirtingų spalvų ir skonių. Pavasarį derinkite citrinų ir apelsinų želė, o vasarą – braškių ar vyšnių skonį. Kiekvieną želė sluoksnį galite pagyvinti įmaišydami šviežių vaisių ar uogų, tačiau verta žinoti – kai kurie (pvz., ananasai, kiviai) dėl savo fermentų gali neleisti želatinai sustingti, tad juos geriausia dėti tik kaip papuošimą ant viršaus.

Patiekiant tortą, rekomenduojama naudoti aštrų peilį, sudrėkintą karštu vandeniu – tai padės lengvai ir švariai perpjauti sluoksnius. Jei norite individualių porcijų, galite gaminti desertą mažuose stikliniuose indeliuose ar silikoninėse keksiukų formelėse – toks pateikimas patiks vaikams ir nustebins svečius. Šis tortas puikiai dera su šviežiu pienu, lengva kava ar žaliosios arbatos puodeliu.

Jei ieškote be glitimo deserto, rinkitės be priedų varškę ir patikrinkite, ar naudojamoje želatinose ar želėje nėra glitimo pėdsakų. Norint pikantiškesnio skonio, varškės masę galite papildyti trupučiu tarkuotos citrinos žievelės ar net trupučiu natūralaus jogurto, kad gautumėte dar gaivesnę natą.

Šis tortas ypač tinka vasariškiems vakarėliams ar šventėms, kai norisi lengvo, gaivaus, ne per saldaus deserto – jis išlaiko formą net ir ilgiau stovint ant stalo, o dėl savo purios, kremiškos struktūros patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *