Veganiškų blynų receptas su augaliniu pienu pusryčiams

Veganiškų blynų receptas su augaliniu pienu pusryčiams

Veganiški blynai – tai ne tik nuostabus pusryčių pasirinkimas, bet ir universalus patiekalas, kuris tinka visiems, norintiems valgyti be gyvūninės kilmės produktų. Skirtingai nei tradiciniai blynai, kur naudojami pienas, kiaušiniai ir kartais sviestas, veganiški blynai gaminami naudojant tik augalinius ingredientus, kurie gali būti puikios maistinės vertės. Šis pasirinkimas idealus ne tik veganams ar žmonėms, vengiantiems laktozės, bet ir norintiems išbandyti lengvesnius, kūną ir gamtą tausojančius pusryčius. Veganiškų blynų receptai yra paprasti, tačiau neribojantys – pasirinkę skirtingus augalinius pieno pakaitalus ar miltus, galite susikurti savo mėgstamiausią skonį.

Ingredientai

  • 200 ml augalinio pieno (sojų, avižų, migdolų, kokosų ar kito mėgstamo)
  • 150 g kvietinių miltų (puikiai tinka ir speltos, viso grūdo arba be glitimo variantai)
  • 2 šaukštai cukraus (jei norisi saldumo, galima rinktis rudąjį ar kokoso cukrų)
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus (rapsų, saulėgrąžų, arba neutralaus skonio kokosų)
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto (nebūtina, bet suteikia švelnaus aromato)
  • Papildomai galima įmaišyti cinamono, nutarkuoto obuolio ar trintų bananų – pagal norą

Gaminimo eiga

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus: miltus, cukrų, kepimo miltelius bei žiupsnelį druskos. Jei norite, dabar galite įberti ir šiek tiek cinamono ar kitų prieskonių.
  2. Kituose induose sumaišykite augalinį pieną, aliejų ir, jei naudojate, vanilės ekstraktą. Jei norite blynams suteikti natūralaus saldumo ir drėgmės, šiuo momentu įmaišykite trintą bananą ar nutarkuotą obuolį.
  3. Lėtai supilkite skystus ingredientus į sausų mišinį, nuolat maišydami šluotele, kol tešla taps vientisa. Nepermaišykite – pakaks, jei neliks miltų gumulėlių.
  4. Palikite tešlą pastovėti 5–10 minučių. Tai padės aktyvuotis kepimo milteliams ir blynai kepant bus purūs.
  5. Įkaitinkite nepridegančią keptuvę ant vidutinės kaitros. Jei reikia, šiek tiek patepkite aliejumi.
  6. Šaukštu arba samteliu pilkite nedidelius kiekius tešlos į keptuvę, formuodami nedidelius blynelius. Kepkite apie 2 minutes, kol paviršiuje pasirodys burbuliukai.
  7. Atsargiai apverskite ir kepkite dar apie 1–2 minutes, kol abi pusės taps gražiai auksinės spalvos.
  8. Patiekite šiltus, papildomai pagardinkite šviežiais vaisiais, uogiene, riešutų sviestu arba agavų sirupu.

Naudingi patarimai

Gaminant veganiškus blynus, svarbu pasirinkti tinkamą miltų ir skysčio santykį – tešla neturi būti per skysta ar klampi, idealiai primena tirštą grietinę. Jei tešla atrodo per tiršta, įpilkite dar truputį augalinio pieno. Norint itin purių blynų, galima naudoti šiek tiek daugiau kepimo miltelių arba pridėti šlakelį obuolių acto, kuris reaguos su kepimo milteliais ir iškels blynelius.

Veganiškus blynus galima kepti ir be riebalų, jei naudojate gerą nepridegančią keptuvę, tačiau šlakelis aliejaus padės išgauti gardžią plutelę. Patiekdami stenkitės pasirinkti natūralius, vaisinius arba riešutinius pagardus, kurie balansuotų saldumą ir suteiktų daugiau maistinės vertės. Jei mėgstate sočius pusryčius, eksperimentuokite su sūriais veganiškų blynų priedais – pavyzdžiui, ant blynų užberkite avokado ar apkeptų daržovių.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Veganiški blynai – universali drobė eksperimentams virtuvėje. Ieškantiems sveikesnių arba konkrečių dietinių sprendimų rekomenduojame naudoti viso grūdo miltus, grikių arba avižų miltus. Norintiems be glitimo variantų tiks įvairūs be gliuteno mišiniai arba ryžių, kukurūzų miltai.

Tešlai tinka įmaišyti sezono vaisius: smulkintus obuolius, mėlynes, net šviežius vyšnių gabalėlius. Jei norite papildomo drėgnumo bei saldumo, blynų tešloje panaudokite trintą bananą arba obuolių tyrę. Norisi daugiau baltymų? Įmaišykite šaukštą riešutų sviesto, avižinių branduolių arba net šiek tiek sojų baltymų miltelių.

Patiekimas – atskira kūrybos dalis. Klasikinis pasirinkimas – šviežios uogos, klevų sirupas ar agavų sirupas. Labai gardus derinys su natūraliu nesaldintu augaliniu jogurtu, riešutų sviestu ir skrudintais riešutais. Norintiems sočiau – išbandykite blynus užteptus avokadu, apibarstytus kepintomis sėklomis ir šakelėmis šviežių žalumynų. Veganiški blynai tinka ir desertui: pagardinkite šokolado gabaliukais, aguonomis, razinomis ar naminėmis vaisių tyre.

Eksperimentuokite, keiskite ingredientus ar proporcijas, kad atrastumėte savo šeimos mėgstamiausią variantą. Kad ir kokį skonį pasirinksite, šie veganiški blynai nenuvils – jie puikiai tinka tiek savaitgalio pusryčiams, tiek sveikiems užkandžiams visai šeimai!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *