Virtas kremas napoleono tortui – tai vienas pagrindinių ingredientų, be kurio neįsivaizduojamas klasikinis „Napoleonas“. Šis kremas išsiskiria savo švelniu, aksominiu skoniu, lengva tekstūra ir puikiai suderintu saldumu. Dėl virimo proceso kremas tampa stabilesnis, nepradeda bėgti, teisėtai laikomas vienu geriausių pasirinkimų sluoksniuotų pyragų pertepimui. Pastaraisiais metais vis daugiau tinklaraščių ir šeimininkių ieško būtent virtų kremų receptų, kurie napoleono tortui suteiktų ne tik autentiško skonio, bet ir garantuotų puikią tekstūrą pjaustant bei skanaudami desertą. Sužinokite, kaip pasigaminti tobulą virtą kremą, kuris atskleis pažįstamo napoleono skonį naujame lygmenyje.
Ingredientai
- 1 litras pieno (geriausia riebaus, 3,5 %)
- 250 g sviesto (kambario temperatūros)
- 250 g cukraus
- 5 dideli kiaušiniai (arba 6 vidutiniai)
- 100 g kvietinių miltų
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės ekstrakto
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga
-
Pakuokite ingredientus
Paruoškite visus ingredientus iš anksto. Sviestą išimkite iš šaldytuvo – svarbu, kad jis būtų minkštas ir kambario temperatūros, tuomet kremas bus puraus skonio. Kiaušinius rekomenduojama šiek tiek pašildyti – palaikykite juos kambario temperatūroje bent 30 minučių. -
Sujunkite kiaušinius su cukrumi
Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius su cukrumi ir druska. Gerai išplakite, kol masė taps vientisa, šviesi, bet neputos. -
Įmaišykite miltus
Po truputį maišydami suberkite miltus. Stenkitės išvengti gumulėlių – maišykite šluotele iki visiško miltų įsimaišymo. Gautas mišinys bus tirštas, tačiau neturėtų būti sausas ar labai sunkiai maišomas. -
Užvirinkite pieną
Dideliame puode užvirkite pieną su vaniliniu cukrumi arba natūralia vanile. Kai pienas pradės kilti, išjunkite kaitrą. -
Sumaišykite su kiaušinių mase
Labai lėtai, maišydami šluotele, į kiaušinių ir miltų masę pilkite karštą pieną (maždaug pusę puodelio vienu kartu). Nuolat maišydami išlyginsite temperatūrų skirtumą ir išvengsite gumulų ar „kiaušinienės“ susidarymo. Kai suvienodinsite temperatūrą, pilkite likusį pieną ir vėl viską gerai išmaišykite. -
Virtas kremas – pagrindinis virimo etapas
Gautą masę supilkite atgal į puodą ir dėkite ant silpnos ugnies. Nuolat maišykite (geriausia silikonine ar medine mentele), kad kremas neprisviltų. Kaitinkite, kol kremas pradės tirštėti – jis turi pasiekti grietinės tirštumą. Neskubėkite – šis procesas užtruks 7–12 min., priklausomai nuo kaitros ir indo storio. Nemaišant kremas gali greitai pridegti prie dugno. -
Atvėsinkite kremą
Nukelkite puodą nuo kaitros, kremą perkoškite per sietelį į švarų indą (kad neliktų gumuliukų), uždenkite maistine plėvele taip, kad ji liestų paviršių – taip išvengsite plėvelės susidarymo. Leiskite kremui pilnai atvėsti iki kambario temperatūros. -
Suvilkite sviestą į kremą
Kai kremas bus pilnai atvėsęs, plakikliu vidutinio greitumo režimu po truputį dėkite minkštą sviestą. Kiekvieną kartą gerai išplakite, kol sviestas susimaišys, kol sudėsite visą sviestą. Gautas kremas bus purus, švelnus ir tobulai tiks napoleono tortui.
Naudingi patarimai
Norint išgauti nepriekaištingą virtą kremą napoleono tortui, svarbiausia kantrybė bei temperatūros valdymas:
- Karšto pieno pilkite į kiaušinių masę palaipsniui – tai neleis baltymams susisukti, išvengsite gumulėlių.
- Kremą virkite ant labai silpnos kaitros, nuolat maišydami dugną. Storas dugnas ar puodas su nepridegančia danga – didžiulis privalumas.
- Sviestą dėkite tik į visiškai atvėsintą kremą. Jei kremas šiltas – sviestas ištirps ir masė taps skysta.
- Jei kremas vis tiek subumbuliavo, pertrinkite jį per sietelį arba trumpai perplakite blenderiu iki vientisos konsistencijos.
- Saugojimas: kremą dėkite į uždarą indą, laikykite šaldytuve iki 3 dienų. Prieš naudojimą galite lengvai permaišyti.
Virtas kremas yra pakankamai tvirtas, kad tiktų ir kitokio tipo tortedams, pvz., sluoksniuotų pyragų, profiterolių, vaflių ar net keksiukų užtepimui. Klasikiniam napoleono tortui svarbu kantriai pertepti lapus, kad visas tortas nuo virimo kremo gebėtų suminkštėti ir susiliepti į nepriekaištingą desertą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Virtas kremas napoleono tortui atveria daugybę kūrybinių galimybių. Norite naujo skonio? Į kremą galima įmaišyti šiek tiek cukatų, citrusinių žievelių – ypač tinka apelsino arba citrinos. Gaivesniam variantui vietoje dalies sviesto naudokite maskarponės sūrį – kremas taps lengvesnis ir gaivesnis.
Napoleono tortui sluoksniuokite plonai keptus tešlos lakštus, kiekvieną gausiai pertepkite kremu. Norint ypatingo pateikimo, torto kraštus apibarstykite trupiniais arba maltomis riešutėmis, iš viršaus – trupinta plikyta tešla.
Virtas kremas puikiai dera ir su uogomis. Pertepę sluoksnius avietėmis, mėlynėmis ar šilauogėmis, suteiksite desertui naują gaivumo natą. Taip pat kremą galite naudoti pyragaičiams, eklerams, profiteroliams pertepti ar net kaip sluoksnį įvairiuose desertuose su biskvitu.
Skonio paįvairinimui išbandykite, į kremą įlašinti kelis lašus migdolų ar karamelės ekstrakto, įmaišyti šokolado drožlių. Kremą galimą patiekti ir atskirai: pripildykite desertinių indelių, užberkite smulkintų riešutų ir mėgaukitės kreminiu desertu. Svarbiausia – nebijokite eksperimentuoti ir atrasti savąją napoleono versiją!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.