Vištienos filė gabaliukų keptuvėje receptas

Vištienos filė gabaliukų keptuvėje receptas

Vištienos filė gabaliukai keptuvėje – tai vienas universaliausių, skaniausių ir greičiausiai pagaminamų patiekalų, kurį pamėgę daugelis Lietuvos šeimų. Kepant filė gabaliukus keptuvėje išgaunama džiugi tekstūra, o įviariant prieskonius ar papildomus ingredientus – atskleidžiami vis nauji skoniai. Šis patiekalas ne tik tinka greitai vakarienei, bet ir puikiai dera prie įvairių padažų, garnyrų bei salotų. Straipsnyje detaliai aptarsime, ką reiškia vištienos filė gabaliukai keptuvėje, kaip juos tobulai paruošti bei kuo paįvairinti kasdieninį stalo meniu.

Ingredientai

  • 600 g šviežios vištienos krūtinėlės filė
  • 2–3 valg. šaukštai alyvuogių arba kito Jūsų mėgstamo aliejaus
  • 1 arbat. šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
  • 1/2 arbat. šaukštelio džiovintų raudonėlių arba čiobrelių
  • 1 arbat. šaukštelis česnako miltelių (arba 2 smulkintos česnako skiltelės)
  • Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 1 valg. šaukštas citrinos sulčių arba obuolių acto (nebūtina, jei norite gaivesnio skonio)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite vištieną. Vištienos filė gerai nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Supjaustykite nedideliais, 2–3 cm dydžio gabaliukais – taip mėsa greičiau ir tolygiai iškeps.
  2. Marinuokite filė gabaliukus. Sudėkite mėsą į dubenį, apšlakstykite aliejumi, suberkite druską, pipirus, paprikos miltelius, žoleles, česnako miltelius ir, jei naudojate, citrinos sultis. Gerai išmaišykite, kad kiekvienas gabaliukas tolygiai pasidengtų prieskoniais. Leiskite pasimarinuoti bent 15–30 minučių, tačiau jei turite laiko – galite laikyti šaldytuve iki 2 valandų.
  3. Įkaitinkite keptuvę. Ant stiprios ugnies įkaitinkite keptuvę (geriausiai tinka nelimpančio dugno keptuvė arba wok tipo). Jei reikia, įpilkite šlakelį aliejaus.
  4. Kepkite mėsą. Sudėkite paruoštus filė gabaliukus į karštą keptuvę. Keptuvėje dalyje gabalėlių neprikraukite – tegul mėsa kepa, o ne troškinasi. Kepkite apie 4–5 minutes, nemaišydami, kol viena pusė gražiai apskrus.
  5. Apsukite gabaliukus ir baikite kepti. Apverskite filė gabaliukus ir kepkite dar 3–5 minutes, kol iš visų pusių gražiai apskrus ir pilnai iškeps. Bandykite neperkepti – vištiena turi būti sultinga viduje, bet jokiu būdu ne žalia.
  6. Patiekimas. Patiekite vištienos filė gabaliukus iškart, kol jie dar karšti, su mėgstamu garnyru: virtais ryžiais, bulvėmis, salotomis ar troškintomis daržovėmis.

Naudingi patarimai

Kad vištienos filė gabaliukai keptuvėje būtų nepriekaištingai sultingi ir skanūs, svarbu jų neperkepti. Vištienos filė iškepa labai greitai – per ilgas kepimas ją pavers sausa. Prieš kepdami įsitikinkite, kad filė supjaustyta vienodo dydžio gabaliukais, tuomet visi jie iškeps tolygiai.

Jei norite ypatingesnio skonio, į marinatą galite pridėti šlakelį sojos padažo, truputį medaus ar Dižono garstyčių – šie priedai suteiks vištienai subtilų saldumą ir pikantiškumą.

Gabaliukus geriausia kepti vienu sluoksniu, todėl jei ruošiate didesnį kiekį mėsos – kepkite dalimis. Taip kiekvienas kąsnelis bus tobulai apskrudęs.

Pasitelkite skirtingus priedus: šviežias žoleles, kepintą sezamą ar gal net šviežią citrinos žievelę, ypač jei norite gaivesnio, vasariško skonio.

Jei norite tikrai traškios išorės – kepkite filė itin gerai įkaitintoje keptuvėje, nenaudokite per daug aliejaus ir leiskite kiekvienai pusei gražiai apskrusti nejudinant.

Iškeptus gabaliukus trumpam uždenkite folija – tada mėsa „pailsės“ ir išliks sultinga.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos filė gabaliukai keptuvėje yra tikras virtuvės universalas – jų skonį ir patiekimą lengva keisti pagal tai, ką turite šaldytuve ar kokio nuotaika tądien norite.

Pietų ar vakarienės idėjos: Patiekite filė gabaliukus su troškintomis arba keptomis daržovėmis – morkomis, žirneliais, cukinijomis ar brokoliais. Prie jų ypač tinka varškės padažas, jogurto ir krapų užpilas arba česnakinis padažas.

Azijietiškas variantas: Į marinatą įmaišykite imbiero, sezamų aliejaus, šiek tiek sojos padažo ir truputį medaus. Gabaliukus patiekite su ryžiais ir pagardinkite skrudintais sezamais ar svogūnų laiškais.

Viduržemio jūros interpretacija: Prie filė tinka patiekti keptas paprikas, baklažanus, alyvuoges, šlakelį alyvuogių aliejaus ir šviežias žoleles.

Vaikiška versija: Filė gabaliukus galite patepti trupučiu aliejaus, apvolioti džiūvėsėliuose ir iškepti keptuvėje – taip gausite „naminę vištienos filė suktinukų“ versiją.

Greiti salotų papildai: Atvėsusius vištienos filė gabaliukus dėkite ant traškių salotų, paskaninkite alyvuogių aliejumi, šiek tiek balzamiko acto ir pabarstykite sūriu.

Nepamirškite patiekalą pagyvinti šviežiomis žolelėmis, ypač pavasarį ar vasarą, kai jos pilnos kvapų. Gabaliukai taip pat idealiai tinka maistui į darbą ar iškylai – paprasta užsisukti į tortiliją, pita duonelę ar net naudoti kaip įdarą sumuštiniuose.

Kiekvieną kartą galite pabandyti kitus marinatų priedus, įvairių prieskonių mišinius, kad atrastumėte naujus šeimos mėgstamiausius.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *