Vištienos filė grietinėlės padaže receptas vakarienei

Vištienos filė grietinėlės padaže receptas vakarienei

Vištienos filė grietinėlės padaže – klasikinis ir visame pasaulyje mėgstamas patiekalas, džiuginantis švelniu skoniu bei ypatingu minkštumu. Tai universali vakarienės idėja, kuri patiks tiek išrankiems mažiesiems, tiek gurmanams, vertinantiems subtilius skonių derinius. Šis receptas išryškina vištienos charakterį, praturtina ją švelniu, kreminiu padažu ir suteikia galimybę improvizuoti su įvairiais priedais. Vištienos filė grietinėlės padaže ypač vertinama dėl savo paprastumo ir galimybės greitai pagaminti sočią, jaukią vakarienę net ir užimtos dienos metu. Jeigu ieškote patikimo recepto, kuris ne tik pasotintų, bet ir papuoštų kasdienį ar šventinį stalą – šis receptas kaip tik jums.

Ingredientai

  • 2 vidutinio dydžio vištienos filė (apie 400–500 g)
  • 200 ml riebios grietinėlės (35% riebumo ar pagal skonį)
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 2 valg. šaukštai sviesto
  • 1 valg. šaukštas aliejaus kepimui
  • 100 ml vištienos sultinio arba vandens
  • Druskos pagal skonį
  • Šviežiai maltų pipirų pagal skonį
  • 1 a. šaukštelis džiovintų žolelių (itališkų, provanso ar čiobrelių)
  • Šviežių petražolių ar krapų apibarstymui

Gaminimo eiga

  1. Vištienos filė nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir pjaustykite griežinėliais ar palikite visą, priklausomai nuo norimo patiekimo būdo. Jeigu norisi, lengvai pamuškite filė, kad gabalėliai būtų vienodo storio ir tolygiai iškeptų.
  2. Mėsą iš abiejų pusių pabarstykite druska, pipirais bei džiovintomis žolelėmis. Palikite pastovėti kelias minutes, kad prieskoniai įsigertų.
  3. Keptuvėje ant vidutinės kaitros ištirpinkite sviestą ir įpilkite šaukštą aliejaus (taip sviestas nesvils). Sudėkite vištienos filė gabalėlius ir apkepkite juos po 2–3 minutes iš kiekvienos pusės, kol įgaus išraiškingą auksinę spalvą. Užtikrinkite, kad kepami gabalėliai nesiliestų tarpusavyje – galima kepti dviem etapais.
  4. Iškeptą mėsą trumpam išimkite į lėkštę ar dubenį, o į tą pačią keptuvę suberkite smulkintą svogūną. Kepkite 2–3 minutes, kol suminkštės ir taps perregimas.
  5. Suberkite smulkintą česnaką ir kepkite dar 30 sekundžių, kol pasklis malonus aromatas (būkite atsargūs, kad česnakas nesudegtų).
  6. Supilkite vištienos sultinį arba vandenį – tai padės “nuplauti” keptuvės dugną ir surinkti visas skonio nuosėdas, likusias nuo vištienos kepimo. Pakaitinkite 1–2 minutes, leiskite skysčiui šiek tiek nugaruoti.
  7. Supilkite grietinėlę, gerai išmaišykite ir sumažinkite kaitrą. Leiskite užvirti ir pavirkite padažą 3–4 minutes, kad jis šiek tiek sutirštėtų.
  8. Sudėkite į keptuvę vištienos gabalėlius ir visą susikaupusį mėsos skystį. Kaitinkite viską kartu dar 4–5 minutes, kol mėsa bus visiškai minkšta, o padažas pasiskirstys aplink ir pasidarys kremiškas.
  9. Paragaukite, jei reikia papildomai pasūdykite ar įdėkite pipirų, galite įmaišyti šiek tiek šviežių žolelių pagal skonį.
  10. Patiekite vištienos filė grietinėlės padaže iš karto, gardinkite šviežiomis petražolėmis ar krapais.

Naudingi patarimai

Kad vištienos filė išliktų sultinga, stenkitės jos neperkepti – pakanka, kad mėsa būtų vos vos rožinė viduje pirmaisiais kepimo etapais, vėliau galutinai iškepama grietinėlės padaže. Naudodami riebesnę grietinėlę užtikrinsite ypatingą padažo kremiškumą, tačiau norint lengvesnio varianto, galite naudoti ir liesesnę grietinėlę bei papildomai sutirštinti padažą šaukšteliu miltų ar krakmolo. Jeigu norite daugiau skonio – kepkite vištienos filė ne tik su sviestu, bet ir su trupučiu rūkytos paprikos ar garstyčių. Patiekalo kokybę išryškins šviežios žolelės, kurios grietinėlės padažui suteiks gaivumo ir aromato.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos filė grietinėlės padaže puikiai dera su įvairiais garnyrais – klasikiniams pietums patiekite su bulvių koše, keptomis bulvėmis ar kuskusu. Gurmaniškam vakarui rekomenduojame šalia pateikti virtų ryžių arba orzo makaronų. Norint paįvairinti skonį, į padažą galima įmaišyti šviežių ar džiovintų miško grybų, pievagrybių, kaparėlių ar keptų pievagrybių. Italijos motyvais įdėkite šiek tiek tarkuoto parmezano ar šviežių špinatų – šis derinys patiks sotesnių patiekalų mėgėjams. Norėdami vegetariškos alternatyvos, vištieną keiskite keptu tofu ar portabelo grybais. Eksperimentuokite: vištieną galite pjaustyti smulkiau ir troškinti kartu su daržovėmis, arba kepti visą filė, jei norite elegantiškesnio patiekimo. Vištienos filė grietinėlės padaže – ne tik kasdienis, bet ir ypač lengvai adaptuojamas šventinis patiekalas.