Vištienos ir daržovių užkandžių ritinėlių receptas vaikų gimtadieniui

Vištienos ir daržovių užkandžių ritinėlių receptas vaikų gimtadieniui

Užkandžiai vaiko gimtadieniui – tai ne tik maistas, bet ir smagaus šventimo simbolis bei būdas sukurti jaukią, linksmą atmosferą. Ruošiant vaikų šventės stalą svarbiausia, kad patiekalai būtų spalvingi, patrauklūs ir paprasti valgyti mažomis rankomis. Tokie užkandžiai padeda vaikams atitrūkti nuo aktyvių žaidimų, trumpam atsikvėpti prie stalo ir pasimėgauti gardžiais kąsneliais. Tėvams ir šventės organizatoriams užkandžiai – tai galimybė pasiruošti iš anksto, nes daugelis jų puikiai tinka tiek šilti, tiek šalti. Tinkamai pasirinkti užkandžiai užtikrina, kad visi svečiai – ir patys mažiausi, ir jų tėvai – liks sočiai pamaitinti ir prisimins šventę tik su maloniausiomis emocijomis. Žemiau rasite universalių, sveikų, kūrybiškų ir skanių užkandžių vaiko gimtadieniui receptą su aiškiais žingsniais bei idėjomis, kaip patiekti dar įdomiau.

Ingredientai

  • 200 g vištienos filė (arba virtos kalakutienos, jei norisi alternatyvos)
  • 200 g virtų ryžių
  • 1 nedidelė morka
  • ½ raudonos paprikos
  • 100 g šviežio agurko
  • 60 g kietojo sūrio (gouda, edam ar pan.)
  • 8–10 mini lavašų arba pilno grūdo tortilijų
  • 2–3 valg. šaukštai natūralaus jogurto
  • 1 valg. šaukštas majonezo (galite naudoti ir graikišką jogurtą, jei norite, kad būtų sveikiau)
  • Žiupsnelis druskos ir pipirų pagal skonį
  • Salotos lapų papuošimui
  • Maži iešmeliai (pvz., bambukiniai ar spalvoti plastikiniai)

Gaminimo eiga

  1. Vištienos filė išvirkite pasūdytame vandenyje, atvėsinkite ir susmulkinkite mažais gabalėliais. Jei naudojate kalakutieną arba kitą pirminį produktą (pvz., virtą kumpį be priedų), taip pat supjaustykite plonais, vaikams lengvai sukramtomais gabaliukais.
  2. Morką ir papriką nuplaukite, nuskuskite, smulkiai sutarkuokite arba supjaustykite labai mažais kubeliais. Agurką taip pat supjaustykite smulkiais kubeliais.
  3. Kietąjį sūrį sutarkuokite stambia tarka. Šviežias daržoves, vištieną ir sūrį sumaišykite dubenyje. Jei gaminate kelias skirtingas variacijas – ingredientus pasiskirstykite į kelias dalis, kad galėtumėte pridėti skirtingų priedų (pvz., poroje sumaišykite su žirneliais ar kukurūzais).
  4. Paruoškite padažą: natūralų jogurtą sumaišykite su majonezu, pagal skonį pagardinkite šiek tiek druskos ir pipirų. Padažą supilkite į ingredientų dubenį ir viską gerai išmaišykite.
  5. Mini lavašus ar tortilijas išskleiskite ant švarios lentelės arba stalo. Į kiekvieną dėkite po šaukštą (ar šiek tiek daugiau, priklausomai nuo lavašo dydžio) paruošto mišinio ir tolygiai paskirstykite, palikdami apie 1 cm kraštą neuždengto.
  6. Lavašus arba tortilijas standžiai susukite į ritinėlius. Jei reikia – galus užspauskite ir užfiksuokite mini iešmeliais. Kiekvieną ritinėlį supjaustykite maždaug 2–3 cm storio gabalėliais, kad patogu būtų valgyti vaikams.
  7. Ant didelės lėkštės ar padėklo išklokite salotos lapus ir ant jų gražiai sudėliokite sukeltus spalvingus užkandžių ritinėlius. Kiekvieną galite papuošti papildomu agurko, paprikos arba sūrio gabalėliu, mažu pomidoriuku ar alyvuoge, pervertus juos ties iešmeliu. Taip užkandžiai bus dar spalvingesni ir žaismingesni šventės akcentai.
  8. Užkandžius laikykite šaldytuve iki patiekimo. Prieš patiekiant galite apšlakstyti šviežiai spaustomis citrinos sultimis arba tiesiog nešdami į stalą papuošti šviežiems žalumynais.

Naudingi patarimai

Ruošdami užkandžius vaikų gimtadieniui atkreipkite dėmesį į paprastą taisyklę: svarbiausia – saugumas ir patraukli išvaizda. Visi ingredientai turi būti lengvai sukramtomi ir neskeliamas pavojus užspringti. Todėl išvenkite riešutų, didelių sūrių gabalų ar labai kietų produktų nepjaustytų kramtymui. Kai kurie vaikai gali būti alergiški tam tikriems produktams, tad gaminant svarbu žinoti, ar tarp svečių nėra alergiškų pienui, kviečiams ar kiaušiniams.

Mini ritinėlius galite pasiruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki keletos valandų. Jei norite, kad užkandžiai būtų traškesni, ruošiant naudokite šviežias, ką tik supjaustytas daržoves ir dėkite jas prieš patiekiant. Jeigu gaminate be majonezo, vietoje jo rinkitės natūralų ar graikišką jogurtą – taip užkandis taps lengvesnis, gaivesnis ir tinkamas net patiems mažiausiems šventės dalyviams.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Užkandžių ritinėlius galima ruošti su pačiais įvairiausiais ingredientais. Jei šventės svečių tarpe yra vegetarų – vištieną ar kalakutieną keiskite virtais avinžirniais, pupelėmis, varške ar sūrio kubeliais. Norint pridėti daugiau spalvų ir vitaminų, maišykite virtus brokolius, morkas ar žirnelius. Skonio išraiškingumui – pagardinkite krapais arba šlakeliu citrinos sulčių.

Be ritinėlių, populiarūs užkandžiai vaikų gimtadieniui yra mini sumuštinukai („kanapės“) su įvairiais užtepais, vaisių iešmeliai (naudokite vynuoges, braškes, melioną), daržovių kąsneliai su spalvingais padažais. Puikiai tiks ir nedideli sūrio, pomidoriuko ir agurkėlio iešmeliai, kurie atrodo žaismingai ir skatina valgyti daržoves.

Norint įtraukti mažylius į šventės ruošimą, pakvieskite juos patiems susukti ritinėlius ar sudėti ingredientus, o tada kiekvienas svečias galės pasirinkti mėgstamą skonių derinį. Užkandžius galite patiekti teminėje šventės formoje – pvz., išdėliokite ant padėklo linksmų veidukų formos ar spalvingomis eilutėmis.

Galiausiai nepamirškite, kad vaikų gimtadienio užkandžiai – ne tik sotumas, bet ir džiaugsmas akims bei mažiesiems atradėjams! Tad leiskite kūrybai pasireikšti ir eksperimentuokite su spalvomis, formomis bei skonių deriniais – vaikai tikrai įvertins Jūsų pastangas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *