Vištienos sriuba su kokosų pienu yra egzotiškas, šildantis ir kvapnus patiekalas, atkeliavęs iš Pietryčių Azijos virtuvės. Ši sriuba išsiskiria subtiliu kokosų pieno kremiškumu, aromatingais prieskoniais ir švelnia vištiena. Dažniausiai ji žinoma kaip tailandietiška Tom Kha Gai sriuba, tačiau variacijų galima sutikti visoje Azijoje. Tokia sriuba puikiai tinka šaltuoju metų laiku, kai norisi prisiminti vasarą ir pasinerti į naujų skonių kelionę. Be to, vištienos sriuba su kokosų pienu pasižymi lengvai pritaikomais ingredientais, todėl ją gali gaminti ir pradedantieji, ir patyrę virtuvės mėgėjai.
Ingredientai
- 500 g vištienos krūtinėlės arba šlaunelių be kaulo
- 400 ml kokosų pieno (riebesnio, iš skardinės)
- 1 litras vištienos sultinio (gali būti iš kubelio ar natūralaus)
- 2 valg. šaukštai kokybiško žuvies padažo
- 1 valg. šaukštas cukraus (geriausia rudasis)
- 2–3 laimo lapeliai (arba žievelė)
- 1–2 stiebeliai citrinžolės
- 3–4 griežinėliai šviežio imbiero arba galangalo
- 2–3 griežinėliai raudonojo čili (arba pagal skonį)
- 200 g pievagrybių arba šampinjonų
- 1 vidutinė morka
- 1 vidutinė svogūno galva
- 2 skiltelės česnako
- 1 valg. šaukštas sojų padažo (nebūtina)
- Šviežios kalendros ar svogūnų laiškų papuošimui
- Laimas ar citrina patiekimui
- Druska, pipirai – pagal skonį
Gaminimo eiga
- Iš anksto pasiruoškite ingredientus: vištieną supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais, morką – griežinėliais arba šiaudeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais, grybus – griežinėliais. Citrinžolės stiebelius švelniai paminkykite peiliu, kad išsiskirtų daugiau aromato.
- Dideliame puode ant vidutinės ugnies įkaitinkite šlakelį aliejaus. Suberkite svogūną, imbierą ar galangalą, česnaką, čili ir citrinžolę. Kelias minutes pakepinkite, kol daržovės suminkštės ir pradės skleisti aromatą.
- Sukelkite vištienos gabaliėlius į puodą ir apkepkite, kad jos paviršius paruduotų. Tai suteiks papildomo skonio.
- Įpilkite vištienos sultinio, suberkite laimo lapelius ar žievelę ir užvirkite. Užvirus nugriebkite susidariusias putas, jei reikia. Virkite apie 10 min, kad vištiena beveik suminkštėtų.
- Į puodą įpilkite kokosų pieną, suberkite grybus ir morkas. Įdėkite žuvies padažą, cukrų ir, jei norite, šiek tiek sojų padažo. Leiskite sriubai lengvai užvirti, bet stipriai nevirinkite, kad kokosų pienas nesutrauktų. Taip sriuba išliks labai švelni ir kremiška.
- Paragaukite sriubos – jei norisi, papildomai pagardinkite druska, pipirais ar laimo sultimis. Virkite dar 5–8 minutes, kol grybai ir morkos taps minkšti, bet nesutižę.
- Patiekite sriubą karštą, apibarstytą šviežia kalendra arba svogūnų laiškais, pagardinkite laimo ar citrinos sultimis pagal skonį.
Naudingi patarimai
Ruošdami vištienos sriubą su kokosų pienu, svarbiausia naudoti geros kokybės kokosų pieną – būtent jis lemia sriubos tekstūrą, kremiškumą ir skonį. Jei norite ypatingo aromato, pasistenkite rasti šviežios citrinžolės, tačiau jos galite pakeisti ir džiovinta arba net gerai nuplautu citrinos žievelės gabalėliu.
Šis patiekalas puikiai tinka ir tiems, kurie laikosi mitybos be glitimo, tačiau visada atkreipkite dėmesį į naudojamus padažus – sojų padaže gali būti glitimo.
Nepatariama ilgai virti kokosų pieno, kad sriuba neišsigaruotų ir neprarastų tobulo švelnumo. Jeigu norėtumėte dar švelnesnės sriubos, įdėkite šiek tiek daugiau kokosų pieno, arba prieš baigdami virti įberkite žiupsnelį cukraus – tai subalansuos aitresnius prieskonius.
Sriuba nuostabi ir kitą dieną – ją lengvai galima pasišildyti puode ar mikrobangų krosnelėje, tačiau nerekomenduojama užšaldyti, nes kokosų pieno konsistencija gali pasikeisti.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Ši sriuba nėra griežtai apibrėžta – galite drąsiai eksperimentuoti su ingredientais ir prieskoniais.
Vegetariška ar veganiška versija: Vietoje vištienos naudokite tofu arba avinžirnius, o vištienos sultinį pakeiskite daržovių sultiniu. Žuvies padažą pakeiskite sojų arba tamari padažu.
Aštresnė sriuba: Jei mėgstate ryškesnius skonius, įdėkite daugiau čili, o norėdami sotesnio skonio galite išvirti sriubą su kokosų kremu (tirštesne versija).
Papildomi ingredientai: Puikiai tinka įvairios daržovės – paprika, bambuko ūgliai, kūdikinių špinatų lapai, net brokoliai. Taip pat galite išbandyti su jūros gėrybėmis, pavyzdžiui, krevetėmis.
Patiekimas: Labai tinka tiekti su avinžirnių ar ryžių makaronais, gruzdintais svogūnais, kario pastos lašeliu ar net keptais žemės riešutais. Būtinas akcentas – šviežios žolelės ir laimo griežinėlis šalia.
Vištienos sriuba su kokosų pienu spinduliuoja egzotišku skonio deriniu, kuris patiks tiek tradicinių receptų gerbėjams, tiek mėgstantiems išbandyti naujienas. Drąsiai adaptuokite ją pagal šeimos poreikius – rezultatas visuomet bus išraiškingas ir šildantis!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.