Vištienos sriubos su makaronais receptas šeimos stalui

Vištienos sriubos su makaronais receptas šeimos stalui

Vištienos sriuba su makaronais – tai vienas klasikinių patiekalų, pažįstamas daugeliui nuo vaikystės. Ši švelni, kvapni ir maistinga sriuba ypatinga tuo, kad sujungia švelnią vištieną, lengvus makaronus ir gaivias daržoves į harmoniją, kuri pasotina tiek kūną, tiek sielą. Vištienos sriuba su makaronais dažnai asocijuojama su namų jaukumu, šiluma, rūpesčiu ir sveikata. Tai – puiki vakarienė šeimai ar pietūs, kai norisi kažko paprasto, tačiau kvapnaus ir sočio. Šis patiekalas puikiai tinka vėsesniems vakarams ar kai reikia sustiprinti imuninę sistemą. Tradiciškai ši sriuba ruošiama iš vištienos, žalių ar spagečių tipo makaronų, įvairių daržovių ir gardžių prieskonių – tačiau ją galima lengvai pritaikyti pagal savo skonį ar turimus ingredientus. Sužinokite, ką reiškia tikra naminė vištienos sriuba su makaronais, kaip ją pasigaminti namuose ir kokius triukus išbandyti, kad šis patiekalas taptų jūsų stalo žvaigžde!

Ingredientai

  • 400–500 g vištienos (krūtinėlė, kulšelės, ar sparneliai)
  • 2 l vandens
  • 2 didesnės morkos
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 1 skiltelė česnako (nebūtina, bet rekomenduojama daugiau skonio)
  • 2–3 saliero stiebai
  • 1 bulvė (nebūtina, bet suteikia daugiau tirštumo)
  • 100–120 g mėgstamų makaronų (tradiciškai – trumpi kiaušiniai makaronai arba vermišeliai)
  • 1–2 lauro lapeliai
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Krapų, petražolių šviežiai pabarstymui
  • 1 valgomasis šaukštas aliejaus arba sviesto (daržovėms apkepinti – nebūtina, bet suteikia papildomą skonį)

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite vištieną. Vištieną nuplaukite, jei reikia – pašalinkite odelę ar kremzles. Jei naudojate kulšeles ar sparnelius, galite juos palikti didesniais gabaliukais – sriuba bus sotesnė ir aromatingesnė.
  2. Virkite sultinį. Didelį puodą užpildykite 2 l vandens ir sudėkite vištieną. Užvirinkite, nugriebkite susidariusias putas, įberkite 1 šaukštelį druskos, sumažinkite ugnį ir pavirkite vištieną apie 25–30 min, iki kol mėsa lengvai atsiskirs nuo kaulų ir sultinys taps skaidrus.
  3. Pjaustykite daržoves. Kol verdasi sultinys, nulupkite ir supjaustykite morkas (griežinėliais ar kubeliais – pasirinkite pagal norimą galutinį vaizdą), svogūną (smulkiai), salierą (griežinėliais), bulvę (nedideliais kubeliais). Česnaką galite sutraiškyti ar smulkiai supjaustyti.
  4. Daržovių apdorojimas (nebūtina, bet rekomenduojama). Jeigu turite šiek tiek laiko, įkaitinkite keptuvėje šaukštą sviesto ar aliejaus ir trumpai pakepinkite visas daržoves, kol jos ims skleisti malonų aromatą – tai suteiks sriubai daugiau skonio ir malonios spalvos.
  5. Pridėkite daržoves į sultinį. Iš virto sultinio išimkite vištieną, sudėkite visas paruoštas daržoves, įmeskite lauro lapą, pasūdykite, papipirinkite pagal pageidavimą. Virkite apie 10–12 min, kol daržovės suminkštės, tačiau nepraras formos.
  6. Supjaustykite vištieną. Iš virtos mėsos pašalinkite kaulus, odą, supjaustykite vištieną nedideliais gabaliukais ir sugrąžinkite juos į puodą su daržovėmis.
  7. Sudėkite makaronus. Į puodą supilkite pasirinkto tipo makaronus. Priklausomai nuo rūšies, virkite papildomai 5–8 minutes, kol makaronai suminkštės. Svarbu nepervirti, kad makaronai neištižtų!
  8. Baigiamasis etapas. Paragaukite sriubos, jei reikia – dar pasūdykite ar papipirinkite. Ištraukite lauro lapą, sumaišykite. Nukelkite nuo ugnies.
  9. Patiekimas. Pilkite sriubą į lėkštes, pagardinkite smulkintais šviežiais krapais ar petražolėmis. Patiekite iškart, kol sriuba dar karšta!

Naudingi patarimai

Sriubos skonis daugiausiai priklauso nuo gerai paruošto vištienos sultinio. Naudokite šviežią mėsą su kaulais – kaulai suteiks daugiau skonio ir natūralų tirštumą. Jei norite liesesnės sriubos, nuimkite vištienos odą arba naudokite vištienos krūtinėlę be odos. Visada nugriebkite putą, susidariusią pradžioje – taip sultinys bus švaresnis ir skaidresnis. Daržoves galite trumpai pakepinti svieste ar aliejuje prieš dedant į sultinį – išgausite sodresnį, šiltesnį skonį. Makaronus galite virti tiesiai sriuboje, tačiau jei planuojate patiekti sriubą vėliau arba ne visas iš karto, makaronus verčiau išvirtikite atskirai ir dėkite tiesiai į lėkštes – taip jie neištins ir neišskirs papildomo krakmolo.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos sriuba su makaronais puikiai tinka įvairioms variacijoms. Vietoje įprastų trumpų makaronų galite naudoti pilno grūdo makaronėlius, vermišelius, ar net smulkius grikių ar spagečių tipo makaronus. Jei mėgstate daržoves, pabandykite įdėti šviežių cukinijų, porų, žirnelių ar net brokolių žiedelius. Jei norite šiek tiek rytietiško prieskonio, pagardinkite sriubą šlakeliu sojų padažo, ingveru ar šiek tiek citrinos sulčių. Sriubą galite paversti sotiu patiekalu net ir švenčių stalui – dekoruokite viršų plėšytos vištienos griežinėliais, apibarstykite džiovintais svogūnais ar traškia duonos skrebučiu. Skaniai dera su šviežia balta, ciabatta arba juoda duona.

Be to, ši sriuba yra puiki galimybė sunaudoti likusį troškintos vištienos ar virtų daržovių kiekį – tiesiog dėkite jas į jau išvirtą sultinį. Norint sriubai suteikti kremiškumo, pagardinkite šaukštu grietinėlės ar keliais lašeliais gero alyvuogių aliejaus prieš pat patiekimą. Sriubą galite laikyti šaldytuve 2–3 dienas – prieš patiekiant tereikia pašildyti ir, jei reikia, įpilti šiek tiek vandens. Šis patiekalas tiks tiek pietums, tiek jaukiam vakaro pasisėdėjimui su šeima.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *