Uncle Ben’s padažas su ananasais – tai vienas populiariausių ir lengviausiai paruošiamų padažų, kurį renkasi tiek pradedantieji, tiek patyrę kulinarai, siekiantys suteikti kasdieniams patiekalams ypatingo skonio. Šio padažo pagrindas – saldžiarūgštė natų derinys, kuris tobulai derinamas su vištiena, kiauliena ar daržovėmis. Padaže ypatingai svarbų vaidmenį atlieka ananasai – jie suteikia ne tik saldumo ir gaivumo, bet ir lengvą tropinę natą, kuri patiekalą paverčia išskirtiniu. Apie Uncle Ben’s padažą su ananasais dažnai klausiama – ką jis reiškia ir kam skiriamas? Tai ne tik paprastas padažas, o universali gardinimo priemonė, padedanti akimirksniu paruošti skanų, egzotiško skonio pietų ar vakarienės patiekalą be didelių pastangų. Šiame straipsnyje rasite išsamų ingredientų sąrašą, žingsnis po žingsnio gaminimo instrukciją bei naudingų patarimų, kaip iš šio padažo išgauti geriausią skonį savo virtuvėje.
Ingredientai
- 1 stiklainis (apie 400 ml) Uncle Ben’s padažo su ananasais
- 400 g vištienos (krūtinėlės arba šlaunelių be kaulo)
- 1 didelė raudona paprika
- 1 didelis svogūnas
- 1 nedidelė morka
- 100 g šviežių arba konservuotų ananasų (papildomai, jei norisi daugiau gaivumo)
- 2 šaukštai aliejaus kepimui
- Druskos, pipirų pagal skonį
- Ryžiai arba virti makaronai patiekimui (nebūtina, tačiau tradiciškai patiekalas valgomas su ryžiais)
Gaminimo eiga
- Iš pradžių vištieną nusausinkite ir supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabalėliais.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite pusžiedžiais. Papriką nuplaukite, išvalykite sėklas ir supjaustykite juostelėmis. Morką galima pjauti griežinėliais arba juostelėmis, pagal norą.
- Jei naudosite papildomus ananasus, supjaustykite juos smulkiais kubeliais. Jei naudojate konservuotus, prieš tai nupilkite skystį.
- Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ant vidutinės kaitros. Sudėkite vištieną ir apkepkite iki gražios aukso spalvos iš visų pusių. Atsargiai pagardinkite druska ir pipirais.
- Į keptuvę suberkite svogūnus, papriką ir morką. Pakepinkite keletą minučių, kol daržovės suminkštės, bet išliks traškios.
- Jei naudojate papildomus ananasus, įdėkite juos kartu su daržovėmis ir trumpai pakepinkite, kad pradėtų skleisti aromatą.
- Užpilkite Uncle Ben’s padažą su ananasais ant keptuvėje esančių ingredientų. Išmaišykite ir patroškinkite 4–6 minutes, kol padažas gerai įsigers į vištieną ir daržoves. Jei reikia – paragaukite ir, esant poreikiui, papildomai paskaninkite druska ar pipirais.
- Patiekite su virtais ryžiais arba makaronais. Skanaus!
Naudingi patarimai
Uncle Ben’s padažas su ananasais – puikus pasirinkimas norint paruošti greitą, bet neprastą maistą visai šeimai. Jeigu norite intensyvesnio skonio, į keptuvę galite įberti trupučio džiovintų čiobrelių arba šlakelį sojų padažo. Nevenkite eksperimentuoti su papildomomis daržovėmis: brokoliai, žalieji žirneliai, cukinijos ar net bambuko ūgliai puikiai dera šiame troškinyje. Vištieną galima keisti ir į kiaulienos nugarinę arba net krevetes, jei norisi jūros gėrybių varianto. Jei pageidaujate vegetariško patiekalo – mėsą galima pakeisti tofu kubeliais arba tik įvairiomis daržovėmis, kurios taip pat puikiai susidraugauja su saldžiarūgščiu padažu. Užtikrinkite, kad ingredientai būtų supjaustyti vienodo dydžio gabalėliais – taip jie tolygiai iškeps ir patiekalo konsistencija bus maloni. Ryžius virkite kiek ilgiau, kad jie būtų biri ir gerai sugertų padažo skonį – taip išgausite idealų derinį.
Jei mėgstate švelnesnį skonį, į troškinį galima įmaišyti šaukštą natūralaus jogurto arba grietinėlės – taip padažas taps švelnesnis ir kreminis. Taip pat verta atkreipti dėmesį, kad šis patiekalas puikiai laikosi šaldytuve – kitą dieną jo skoniai susilieja dar labiau.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Uncle Ben’s padažas su ananasais yra ypatingai universalus, todėl gali būti naudojamas ne tik tradiciniam vištienos troškiniui. Drąsiai keiskite mėsos rūšį – su kalakutiena arba kiauliena padažas taip pat puikiai dera. Norėdami į patiekalą įvesti azijietiškų natų, galite įdėti šlakelį sezamų aliejaus, šviežių imbiero ar česnako griežinėlių. Labai tinka ir švieži svogūnų laiškai, kuriuos galima berti tiesiai ant patiekalo prieš patiekiant.
Šį padažą galite naudoti ir kaip sočiųjų užkandžių pagrindą – iškepkite vištieną grilyje, supjaustykite mažais gabalėliais, sumaišykite su padažu ir patiekite tortilijos suktinukuose, salotų lapuose ar net sumuštinių bandelėse. Vegetarams siūlykite keptus tofu arba tempeh kubelius, sumaišytus su ananasų padažu ir traškiomis šviežiomis daržovėmis.
Norintiems išbandyti dar daugiau, patiekalą galima apibarstyti šviežiais sezamų grūdais bei tiekti kartu su gaiviomis salotomis iš agurkų, ridikėlių ar net mango. Jei pasirinksite ryžius kaip garnyrą – rinkitės jazmininius arba basmati ryžius, tačiau virtuvės entuziastams verta išbandyti ir azijietiškus garintus ryžius ar net ryžių makaronus.
Patiekalo skonis ypač dera su lengvais, gaiviais gėrimais, citrusinių vaisių sultimis ar net silpnu imbieriniu limonadu. O tiems, kam patinka traškūs akcentai – pabarstykite ant viršaus skrudintų anakardžių ar žemės riešutų. Taip iš paprasto padažo su ananasais išgausite vis kitus, nepakartojamus patiekalus, kurie patiks visiems šeimos nariams ar netikėtiems svečiams!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.