Vištienos troškinys su pievagrybiais – tai sotus, švelnaus skonio, vertinamas tiek šeimos vakarienėms, tiek svečių vaišėms patiekalas. Ši klasikinė kombinacija mėgstama visame pasaulyje – prancūziškų česnakinių ragū stiliumi ar kaip lietuviškas variantas su bulvėmis. Vištiena troškinama kartu su kvapniais pievagrybiais, daržovėmis ir aromatingais prieskoniais, kol mėsa tampa sultinga ir minkšta, o visa namus apgaubia komfortiškas naminio maisto kvapas. Šio patiekalo universalumas leidžia lengvai pritaikyti receptą tiek kasdieniniam, tiek šventiniam stalui – o gaminimas nereikalauja ypatingų kulinarinių įgūdžių.
Ingredientai
- 600 g vištienos (geriausia šlaunelių be kaulo arba šlaunelių gabalėlių)
- 400 g pievagrybių
- 2 vidutiniai morkos
- 1 didelis svogūnas
- 2–3 skiltelės česnako
- 200 ml sultinio (vištienos arba daržovių)
- 100 ml grietinėlės (arba 200 ml tiršto natūralaus jogurto)
- 2 šaukštai aliejaus (alyvuogių ar saulėgrąžų)
- 1 šaukštas sviesto
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- 1–2 lauro lapai
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Keli šakelės šviežių petražolių (pagal norą, papuošimui ir skoniui)
- 1 šaukštelis džiovintų žolelių (čiobrelių, raudonėlio ar provansalinių žolelių mišinio)
Gaminimo eiga
- Vištienos gabaliukus nuvalykite nuo odos bei riebalų, jei reikia, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Lengvai pasūdykite ir pabarstykite pipirais.
- Pievagrybius nuvalykite drėgna servetėle arba trumpai nuplaukite. Supjaustykite griežinėliais (storesnius palikite, jei norite labiau jaučiamo grybų skonio).
- Svogūną susmulkinkite, morkas supjaustykite pusžiedžiais ar stambesniais šiaudeliais. Česnaką susmulkinkite peiliu arba išspauskite.
- Didelėje gilioje keptuvėje ar troškintuve įkaitinkite aliejų ir sviestą. Sudėkite vištienos gabalėlius ir kepkite ant didelės ugnies, kol šiek tiek apskrus, apverskite ir pakepkite iš kitos pusės. Išimkite į lėkštę.
- Į likusius riebalus sudėkite svogūnus ir morkas, kepinkite 3–4 minutes iki suminkštės. Įdėkite pievagrybius ir kepinkite dar apie 7–8 minutes, kol jie sumažės ir pradės lengvai rusvėti.
- Suberkite česnaką, pamaišykite 1 minutę. Pridėkite prieskonius – lauro lapą, džiovintas žoleles, papildomą maltų pipirų ar druskos pagal skonį.
- Grybus ir daržoves nustumkite į keptuvės šoną (arba trumpam išimkite), sudėkite vištieną atgal. Supilkite sultinį, uždenkite ir sumažinkite ugnį. Troškinkite apie 25–30 minučių, kol vištiena taps labai minkšta.
- Atidenkite, supilkite grietinėlę (arba jogurtą), gerai išmaišykite. Leiskite paburbuliuoti 5–7 minutes be dangčio, kol troškinys šiek tiek sutirštės.
- Prieš patiekdami išimkite lauro lapą. Paragaukite, jei reikia – papildomai pagardinkite prieskoniais. Papuoškite šviežiomis petražolėmis arba laiškiniais česnakais.
Naudingi patarimai
Vištienos troškinys su pievagrybiais leis mėgautis švelniu ir subtiliu skoniu, tačiau visada galima jį pagerinti bei pritaikyti pagal savo norus:
- Norint sodresnio skonio, prieš pilant sultinį į keptuvę, įpilkite šlakelį baltojo vyno ir palaukite, kol alkoholis nugaruos – troškinys įgaus išraiškingų aromato natų.
- Jei mėgstate ryškesnius prieskonius, galite naudoti rūkytą papriką, šiek tiek garstyčių ar net žiupsnį aitriosios paprikos miltelių.
- Troškinys skanus tiek iš šviežių, tiek iš užšaldytų pievagrybių – atšildykite grybus prieš kepdami, kad išgaruotų perteklinė drėgmė.
- Rinkitės vištienos šlauneles – jos išlieka sultingesnės nei filė. Visgi troškinys pavyks ir su krūtinėle, tik ją reikia nepervirti, kad mėsa neišsausėtų.
- Grietinėlę galima pakeisti rūgštesniu jogurtu, jei norite lengvesnio, mažiau riebaus patiekalo varianto.
- Troškiniui galima įmaišyti šaldytų žirnelių, kukurūzų ar kitų daržovių – tai suteiks daugiau spalvų ir gaivesnių natų skoniui.
- Jei pageidaujate tirštesnio padažo, įmaišykite šaukštelį miltų ar krakmolo, išmaišytų su keliais šaukštais šalto vandens, troškinio pabaigoje.
- Palikus patiekalą pastovėti kelias valandas ar net per naktį, jo skonis bus dar labiau įsigėręs ir harmoniskas – troškiniai ypač gerai „subręsta” antrą dieną.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šį patiekalą galite lengvai pritaikyti prie savo mėgstamų skonių ar tam, ką turite namuose. Pabandykite šias idėjas:
- Pievagrybius galite keisti kitų rūšių grybais: baravykais, voveraitėmis ar portobello tipo grybais, jei norite sodresnio skonio ir „miško” aromato.
- Grietinėlės pagrindu gaminamas padažas puikiai dera su šlakeliu sauso baltojo vyno, kuris suteiks švelnumo ir „prancūziškos“ nuotaikos.
- Papildomo skonio ir sočumo galite pridėti įdedant bulvių, saldžiųjų bulvių, cukinijų ar paprikų gabaliukų kartu su morkomis.
- Daržovių mėgėjams rekomenduojama išbandyti troškinti kartu šparagines pupeles, žiedinius ar brokolinius kopūstus. Tai suteiks ne tik skonio, bet ir spalvų ant stalo.
- Vištienos troškinys su pievagrybiais – universalus patiekalas: galite patiekti su bulvių koše, virtais ryžiais, grikiais, kuskusu arba šviežio batono rieke padažui užsemti.
- Jei norite ypatingo šventinio pateikimo, patiekite troškinį mažose molinėse puodynėlėse – tokios porcijos atrodo itin jaukiai ir išlaiko šilumą.
- Paįvairinkite skoniu su šviežiais žolelių mišiniais (pvz., bazilikais ar mėtomis) vasaros metu arba aštresniais prieskoniais žiemą.
- Galite paruošti vegetarišką variantą – vištieną pakeiskite pupelėmis ar avinžirniais, o sultinį naudokite daržovių.
Vištienos troškinys su pievagrybiais – tai patikimas pasirinkimas tiems, kas mėgsta naminius jaukius patiekalus, bet nori pagaminti ką nors išraiškingo, lengvai pritaikomo ir visada pasiteisinančio. Eksperimentuokite su ingredientais, patiekite su savo mėgstamais priedais ir mėgaukitės malonia, šilta vakariene kartu su artimaisiais!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.