Vištienos užkepėlės su bulvėmis receptas šeimos vakarienei

Vištienos užkepėlės su bulvėmis receptas šeimos vakarienei

Vištienos užkepėlė su bulvėmis – tai paprastas ir nuostabiai sodraus skonio patiekalas, idealiai tinkantis šeimos vakarienei ar savaitgalio pietums. Šis patiekalas populiarus Lietuvoje, nes jam reikalingi tik lengvai randami ingredientai, o gaminimo procesas nesudėtingas net pradedantiesiems. Dėl derinio tarp sultingos vištienos, apkeptų bulvių bei švelnios, sūrio ir grietinėlės pagardintos tešlos, užkepėlė tampa soti ir maloniai gardi. Be to, ją patogu ruošti iš anksto ar net sunaudoti likučius iš ankstesnių patiekalų. Perskaitykite, kaip pasigaminti vištienos užkepėlę su bulvėmis, kad kiekvienas kąsnis būtų kupinas jaukumo ir namų šilumos.

Ingredientai

  • 500 g vištienos (naudokite filė arba viršutinę šlaunelių dalį be kaulo ir odos)
  • 700 g bulvių
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 100 g sūrio (tinka fermentinis, mocarela arba čederis, jei norisi stipresnio skonio)
  • 250 ml grietinėlės (30–36%), galima maišyti su pienu
  • 2 kiaušiniai
  • 2 šaukštai alyvuogių arba saulėgrąžų aliejaus
  • Druska, pipirai
  • Žiupsnis muskato riešuto (nebūtina, bet suteiks skonio gilumo)
  • Šviežios arba džiovintos petražolės ir krapai (papuošimui ir skoniui)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite ingredientus. Nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite bulves plonais griežinėliais (apie 3 mm storio). Jei norite, bulves galite trumpai apvirti pasūdytame vandenyje 5–7 minutes – taip užkepėlė iškeps greičiau ir bus tolygesnės tekstūros, tačiau galima naudoti ir žalias bulves.
  2. Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais. Jei naudojate filė, supjaustykite kubeliais, o jei šlaunelių mėsą – labai trumpai apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus, kad mėsa įgautų švelnią plutelę, bet visiškai neiškeptų (užteks 2–3 minučių). Tai padeda išlaikyti sultingumą.
  3. Svogūną smulkiai supjaustykite, česnaką sukapokite arba sutrinkite plokščia peilio puse – abu trumpai pakepinkite alyvuogių aliejuje, kol taps skaidrūs ir atsiskleis aromatas. Norėdami intensyvesnio skonio, galite įdėti šiek tiek sviesto.
  4. Užkaitinkite orkaitę iki 180℃ (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Paruoškite kepimo indą – jį patepkite sviestu, kad patiekalas nepriliptų.
  5. Kiaušinius išplakite, į juos supilkite grietinėlę, beriame truputį druskos, pipirų, subtelėkite muskato riešuto. Galite įmaišyti dalį smulkinto sūrio ir žolelių.
  6. Kepimo inde išdėliokite pirmąjį bulvių sluoksnį, pabarstykite druska ir pipirais. Ant bulvių dėkite vištienos gabalėlius, paskleiskite pakepintus svogūnus ir česnakus. Kartokite sluoksnius, kol baigsis ingredientai, viršuje turėtų būti bulvės.
  7. Užpilkite grietinėlės, kiaušinių ir prieskonių mišinį – paskirstykite tolygiai, kad patektų tarp visų sluoksnių. Užbarstykite likusį sūrį ir, jei norite, šiek tiek džiovintų žolelių.
  8. Denkite kepimo indą folija ir dėkite į orkaitę. Kepkite apie 35–40 min, tada nuimkite foliją, kad viršus gražiai apskrustų. Dar kepkite 15–20 min, kol bulvės suminkštės, o sūris viršuje lengvai paruduos.
  9. Patikrinkite, ar užkepėlė iškepė – bulvės turi būti minkštos, o grietinėlės mišinys susistandėjęs. Leiskite šiek tiek pravėsti, kad būtų lengviau pjaustyti ir porcijuoti. Patiekite šiltą.

Naudingi patarimai

Vištienos užkepėlė su bulvėmis tiesiog kviečia eksperimentuoti. Renkantis vištieną, venkite labai sausos krūtinėlės – šlaunelių mėsa suteiks daugiau sultingumo ir aromato. Norite intensyvesnio skonio? Prie svogūno galite trumpai pakepinti saldžiąją papriką ar kelis grybus – jie perteiks papildomą umami skonį. Jei mėgstate aštrumą, pagardinkite trupučiu čili dribsnių! Bulvių storis yra svarbus – jei jas supjaustysite per storai, gali likti pusiau žalių sluoksnių, o plonesnės iškeps greičiau ir bus švelnesnės tekstūros.

Sūrio pasirinkimas taip pat keičia užkepėlės pobūdį: jei mėgstate švelnią plutelę, pasirinkite mocarelą, o jei trokštate ryškesnio skonio – čederį, provoloną ar mėlynojo pelėsio sūrį (tik nedidelėmi kiekiais).

Šį patiekalą paruoškite iš anksto – jį galima sudėti į kepimo formą vakare, laikyti šaldytuve, o iškepti kitą dieną, prieš patiekiant. Užkepėlė puikiai tinka vartojant vištienos likučius – likusias keptos vištos ar virto mėsos juosteles tiesiog sudėkite tarp bulvių.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos užkepėlė su bulvėmis gali stebinti kiekvieną kartą – derinkite ją su įvairiais ingredientais, priklausomai nuo sezono ar turimų atsargų. Jei norite lengvesnio patiekalo, dalį bulvių pakeiskite cukinijomis, morkomis ar žiediniais kopūstais – kepkite tokiu pačiu principu. Jei mėgstate Viduržemio jūros skonį, įmaišykite saulėje džiovintų pomidorų, baziliko, alyvuogių ar net šiek tiek fetos sūrio. Norite daugiau žavesio? Apkepkite baklažanus, prieš dedant į sluoksnius, ir paskrudinkite kedro riešutų ant viršaus.

Patiekite užkepėlę lėkštėje su šviežių daržovių salotomis, raugintomis daržovėmis ar šviežių žolelių pagardintu jogurto padažu. Tai – sotus, subalansuoto skonio patiekalas, kuris puikiai dera su rūgštesniais padažais ar pagardais. Likusias užkepėlės dalis galima šildyti keptuvėje arba orkaitėje, jos nesunkiai išlaikys drėgmę ir skonį. Tai puikus pasirinkimas tiek kasdienai, tiek iškilmingesnei vakarienei su draugais ar šeimos nariais.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *