Vištienos užkepėlės su daržovėmis receptas šeimos stalui

Vištienos užkepėlės su daržovėmis receptas šeimos stalui

Vištienos užkepėlė su daržovėmis – tai vienas universaliausių, šeimos stalui puikiai tinkančių patiekalų. Ji itin populiari dėl paprasto paruošimo, maistingumo ir skonio įvairovės. Keptuvėje ar orkaitėje troškinta vištiena, apjungta su sezoninėmis daržovėmis ir lengvu sūrio sluoksniu – puikus pasirinkimas tiek pietums, tiek vakarienei. Neretai mūsų virtuvėse vištienos užkepėlė su daržovėmis gaminama iš to, ką turime šaldytuve, todėl ji patogi tiems, kas mėgsta išnaudoti likusius maisto produktus. Šiame straipsnyje aptarsime, ką iš tiesų reiškia vištienos užkepėlė su daržovėmis, kaip ją pasigaminti, kokius ingredientus rinktis, o taip pat – pasidalinsime naudingais patarimais ir variacijomis, kad kiekvienas rastų sau tinkamiausią receptą.

Ingredientai

  • 400–500 g vištienos krūtinėlės arba šlaunelių be kaulo (galima naudoti ir kitą mėgstamą vištienos dalį)
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 1 vidutinė cukinija
  • 1 raudona arba geltona paprika
  • 200 g žiedinio kopūsto arba brokolio
  • 1 didelis svogūnas
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 200 ml grietinėlės (arba liesesnio pieno pagal poreikį)
  • 100 g kietojo sūrio (edam, mozzarella, čederio – pagal skonį)
  • 2 šaukštai alyvuogių arba kito augalinio aliejaus
  • 1 šaukštas sviesto (nebūtina, galima keisti aliejumi)
  • Druska, juodieji pipirai pagal skonį
  • Žiupsnelis džiovintų žolelių (raudonėlis, bazilikas, čiobrelis arba provanso žolelės – tinka daugelis)
  • Pagal pageidavimą: 100 g šaldytų žirnelių, kukurūzų ar kitų daržovių

Gaminimo eiga

  1. Vištienos krūtinėlę ar šlauneles nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais. Pagardinkite druska, pipirais ir pasirinktomis džiovintomis žolelėmis. Jei norite, galite trumpam užmarinuoti šiek tiek alyvuogių aliejaus ir tarkuoto česnako mišinyje.
  2. Skardą ar keptuvę (jei planuojate kepti iškart joje) įkaitinkite su šlakeliu aliejaus ir, jei pageidaujate, sviesto. Sudėkite vištieną ir apkepkite 3–5 minutes, kol mėsa apskrus, bet dar nebus visiškai iškepusi. Perkelkite į atskirą indą.
  3. Toje pačioje keptuvėje trumpai apkepkite smulkintą svogūną, kol suminkštėja. Sudėkite pjaustytas morkas (jei jos kietesnės, galima trumpai apvirti ar apkepti anksčiau), po kelių minučių sudėkite supjaustytą cukiniją, papriką bei smulkius žiedinio kopūsto ar brokolio gabalėlius. Kepkite kartu keletą minučių, kol daržovės šiek tiek suminkštės. Suberkite pjaustytą arba traiškytą česnaką pačioje pabaigoje.
  4. Į dubenį sudėkite apkepintas daržoves ir vištieną, jeigu naudojate – dėkite šaldytus žirnelius ar kukurūzus. Pagardinkite žolelėmis, paskirstykite tolygiai kepimo inde arba formoje.
  5. Jei norite, galima sluoksniuoti: pradžioje uždėti pusę daržovių, tada dalį vištienos, uždengti likusiomis daržovėmis ir vištiena – taip užkepėlė bus sultinga ir tolygiai paskirsčius skonius.
  6. Grietinėlę arba pieną sumaišykite su žiupsneliu druskos ir išplakite iki vientisos masės. Apipilkite užkepėlę šiuo mišiniu. Jei mėgstate, galima įmaišyti šaukštą natūralaus jogurto arba grietinės, kad padažas būtų švelnesnis.
  7. Ant viršaus pabarstykite rupiai tarkuoto sūrio sluoksnį. Jei norite traškesnio sluoksnio, galima papildomai užberti šiek tiek džiūvėsėlių, sumaišytų su sūriu ir trupučiu sviesto.
  8. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (kaitinimas iš viršaus ir apačios). Kepimo indą įdėkite į vidurinę lentyną ir kepkite apie 30–40 minučių, kol paviršius dailiai apskrus, o vidus iškeps ir taps sultingas. Jeigu norite itin auksinio viršaus – likus 5–7 minutėms įjunkite grilio funkciją.
  9. Pasibaigus kepimo laikui, išimkite užkepėlę iš orkaitės, leiskite pastovėti 10–15 minučių – taip išvengsite byrėjimo ir patiekalas bus lengviau pjaustomas.
  10. Patiekite karštą, apibarstykite šviežiomis žolelėmis – krapais, petražolėmis ar baziliku. Labai tinka su šviežiomis salotomis arba plona riekute gero duonos.

Naudingi patarimai

Norint, kad vištienos užkepėlė būtų ypač aromatinga ir sultinga, rekomenduojama vištienos gabaliukus iš anksto lengvai apkepinti – taip išsaugojama sultys ir skonis. Daržoves verta rinktis pagal sezoną ir savo pomėgius, tačiau svarbiausia – nepersistengti su kiekiu, kad užkepėlė neišsisluoksniuotų ir neprarastų vientisumo. Jei norite sveikesnės versijos – dalį grietinėlės keiskite lengvesniu pienu arba įmaišykite natūralaus jogurto. Veganiškam variantui tinka augalinis pienas ir veganiškas sūris.

Jei vištiena buvo šiek tiek sausa arba norisi daugiau padažo – kepimo metu galima dar šlakelį grietinėlės užpilti ant viršaus. Sūrį patartina berti ne tik ant viršaus, bet ir vidinėje dalyje (tarp sluoksnių), kad visas patiekalas būtų minkštas ir sotaus skonio.

Šiai užkepėlei puikiai tinka naudoti iš vakaro likusią virtą arba keptą vištieną. Tokiu atveju gabaliukus paskirstykite tarp daržovių ir trumpinkite bendrą kepimo laiką – užteks apie 25–30 minučių orkaitėje.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos užkepėlė su daržovėmis – itin lankstus ir kūrybingas patiekalas. Drąsiai eksperimentuokite su skirtingomis daržovėmis: špinatais, moliūgu, baklažanu, netgi bulvėmis ar saldžiomis bulvėmis. Norėdami papildomo baltymų ir kitų skonių, galite pridėti ankštinių daržovių, pavyzdžiui, virtų avinžirnių ar lęšių.

Tradicinį sūrio sluoksnį keiskite rozmarino, čiobrelių ir trupučio tarkuoto parmezano mišiniu – taip gausite naujų, subtilių skonių. Norint sotesnio varianto, į užkepėlę tinka įmaišyti virtų makaronų, ryžių arba netgi plonų kukurūzinių tortilijų sluoksnių.

Šią užkepėlę rekomenduojama patiekti karštą, tačiau atvėsusi ji puikiai tinka pietų dėžutei ar kitą dieną pasimėgauti kaip sotus užkandis. Net ir atšalusi užkepėlė išlaiko puikų skonį – tereikia trumpai pašildyti orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje.

Norint lengvesnio patiekalo, patiekite užkepėlę su gaiviomis žalialapėmis salotomis, o jeigu mėgstate sočiau – rinkitės šalną bulvių košę, kuskusą ar netgi paprastus virtus ryžius. Prie šio patiekalo dera lengvi, gaivūs padažai – jogurtinis, švelnus pesto ar netgi švelni naminė pomidorų salsa.

Vištienos užkepėlė su daržovėmis – tai patiekalas, kuris leidžia žaisti skoniais, tekstūromis ir sezone esančiais produktais, tad kiekvieną kartą galite kurti savo šeimos mylimą versiją. Tiesiog nebijokite improvizuoti – skaniausia tada, kai gaminate su malonumu ir meile!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *