Wok makaronai – tai dinamiškas ir greitai paruošiamas patiekalas, kuris idealiai tinka užimtiems žmonėms arba tiems, kas nori paragauti kažko egzotiško be didelio vargo. Šis patiekalas yra kilęs iš Azijos virtuvės ir yra nuostabus būdas supažindinti savo skonio receptorius su naujais ingredientais ir skonių deriniais. Vienas iš wok makaronų privalumų yra jų universalumas – galite naudoti įvairius ingredientus, pritaikyti receptą pagal savo skonį ir poreikius. Šiame recepte pateikiame paprastą, bet skanų wok makaronų paruošimo būdą, kuriuo galėsite naudotis kaip pagrindu, kūrybiškai keisti ingredientus ir pagardus.
Ingredientai
- 200 g kiaušinių makaronų
- 2 šaukštai augalinio aliejaus
- 1 vidutinio dydžio morka, plonais griežinėliais
- 1 raudonoji paprika, supjaustyta juostelėmis
- 100 g žiedinių kopūstų, padalintų į mažus žiedelius
- 1 mažas svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 česnako skiltelės, sutrintos
- 200 g vištienos filė, juostelėmis
- 3 šaukštai sojos padažo
- 1 šaukštas saldaus čili padažo
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- 2 šaukštai sezamo sėklų, apkeptų
- Žali svogūnų laiškai, pjaustyti
Gaminimo eiga
- Išvirkite kiaušinių makaronus pagal instrukcijas ant pakelio. Po to nupilkite vandenį ir praskalaukite šaltu vandeniu, kad jie nesuliptų. Atidėkite į šalį.
- Įkaitinkite wok keptuvę ar didelę keptuvę ant vidutinės ugnies ir įpilkite aliejaus.
- Sudėkite vištienos juosteles į keptuvę ir apkepkite, kol jos taps auksinės spalvos ir pilnai iškeptos. Išimkite jas iš keptuvės ir atidėkite.
- Toje pačioje keptuvėje pridėkite dar šiek tiek aliejaus, jei reikia. Apkepkite svogūnus ir česnaką, kol jie taps minkšti ir pradės skleisti aromatą.
- Įdėkite morkas, raudonąją papriką ir žiedinius kopūstus į keptuvę. Kepkite daržoves, nuolat maišant, kol jos taps minkštos ir traškios.
- Grąžinkite vištieną į keptuvę, kartu su makaronais. Lengvai išmaišykite ingredientus, kad jie vienodai pasidengtų sultimis.
- Įpilkite sojos padažą, saldųjį čili padažą, druskos ir pipirų. Toliau kepkite dar keletą minučių, nuolat maišant, kad ingredientai gerai susimaišytų.
- Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite sezamo sėklas.
- Patiekite karštus wok makaronus, pabarstę žaliais svogūnų laiškais viršuje, kad pridėtumėte papildomo skonio ir spalvingumo.
Naudingi patarimai
Norint pasiekti geriausią rezultatą, įsitikinkite, kad wok keptuvė yra pakankamai karšta prieš dedant ingredientus. Tai padės išlaikyti daržoves traškias ir apskrudinti mėsą. Jei norite, kad jūsų wok makaronai būtų šiek tiek aštresni, įpilkite aštrios paprikos aliejaus arba pridėkite daugiau čili padažo. Rinkdamiesi daržoves, naudokite sezonines – tai suteiks patiekalui šviežumo ir geriausią skonį.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Wok makaronai yra be galo universalūs, todėl galite lengvai eksperimentuoti su jų ingredientais. Pabandykite pakeisti vištieną jautiena, kiauliena arba jūros gėrybėmis, tokiais kaip krevetės. Vegetarišką variantą galite sukurti tiesiog pašalindami mėsą ir pridėdami daugiau jūsų mėgstamų daržovių, tokių kaip brokoliai, žirneliai arba grybai. Eksperimentuokite su įvairiais padažais – terijaki, hoisin, ar sambal būtų puiki alternatyva klasikiniam sojos padažui. Patiekite wok makaronus kartu su šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, kalendra arba mėta, kad suteiktumėte papildomo aromato ir šviežumo. Neužmirškite pridėti riešutų, tokių kaip žemės riešutai ar anakardžiai, kad patiekalui suteiktumėte traškumo ir riešutų skonio natos.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.