Žagarėliai – tai tradiciniai lietuviški sausainiai, kurie labai mėgstami populiariuose įvairių švenčių staluose. Šis desertas puikiai tinka tiek prie kavos, tiek prie arbatos ar kitų gėrimų. Viena iš populiarių žagarėlių variacijų – žagarėliai su kefyru. Kefyras suteikia tešlos minkštumą ir netgi praturtina skonį subtilia rūgštele. Pasidalinsime tradiciniu receptu su kefyru, kuris bus lengvas ir greitas, tačiau skanus ir nepamirštamas.
Ingredientai
- 500 g kvietinių miltų
- 250 ml kefyro
- 2 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 100 g sviesto ar margarino
- Aliejus kepimui (rekomenduojama saulėgrąžų ar rapsų aliejus)
- Cukraus pudra apibarstymui
Gaminimo eiga
- Pirmiausia į dubenį įmuškite kiaušinius ir juos lengvai plakite su cukrumi bei vaniliniu cukrumi, kol masė taps vienalytė ir šiek tiek puri.
- Ištirpinkite sviestą ar margariną ir leiskite jam šiek tiek atvėsti, tada supilkite jį į kiaušinių ir cukraus mišinį. Gerai sumaišykite.
- Pridėkite kefyrą ir vėl sumaišykite, kad visi ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
- Mažindami miltus, sijokite juos į ištekėtą mišinį, kartu įmaišykite druską ir kepimo miltelius. Minkykite tešlą, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų.
- Padarykite iš tešlos rutulį, susukite jį maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių pailsėti. Tai padės tešlai tapti dar tvirtesnei ir lengviau dirbamai.
- Atšaldžius tešlą, ją padalykite į kelias dalis ir ištieskite kiekvieną dalį į maždaug 3-4 mm storio lakštą.
- Supjaustykite tešlos lakštą į stačiakampius gabaliukus (maždaug 3×8 cm). Kiekvieno gabaliuko viduryje padarykite nedidelį pjūvelį ir per jį pramuškite vieną galą.
- Į didelę keptuvę ar puodą įpilkite pakankamai aliejaus, kad žagarėliai jame nardytų. Kaitinkite aliejų iki vidutinės temperatūros (apie 175°C).
- Kepkite žagarėlius karštame aliejuje, kol jie taps auksinės spalvos, apie 2-3 minutes kiekvieną pusę. Būkite atsargūs, kad nesudegintumėte, ir kepkite nedidelėmis porcijomis, kad žagarėliai tolygiai iškeptų.
- Iškepę žagarėlius, dėkite juos ant popierinės servetėlės, kad nusausintų perteklinį aliejų. Atvėsus, apibarstykite cukraus pudra.
Naudingi patarimai
Jei norite, kad žagarėliai išliktų traškūs net kitą dieną, svarbu, kad kepsite juos tinkamoje temperatūroje ir neleisite jiems per ilgai gulėti aliejuje – kitaip jie taps riebūs. Aliejaus termometras gali būti puiki priemonė užtikrinti teisingą temperatūrą. Be to, prieš kepant galite pabandyti padidinti miltų kiekį, arba atvirkščiai, kefyrą praskiesti vandeniu, jei norite minkštesnių žagarėlių.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Žagarėliai, pagaminti su kefyru, atveria gilias eksperimentų galimybes. Galite praturtinti tešlą cinamonu ar citrinos žievele, norėdami suteikti subtilių skonio niuansų. Arba įberti aguonų arba riešutų, kad desertui būtų suteiktas papildomas tekstūros sluoksnis. Patiekimui galite pasiruošti įvairių džiųvesių ar žolelių arbatų, kurios puikiai derės su žagarėlių švelniu skoniu.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.