Žemaičių blynai su vista yra vienas iš klasikinių Lietuvos patiekalų, kuriame puikiai dera tradiciniai skoniai ir šiuolaikinė gastronomija. Šis patiekalas yra žinomas dėl savo ypatingo skonio ir itin sotumo, todėl puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingesnei progai. Žemaičių blynai gaminami iš bulvių, o įdarui naudojama sultinga vistiena, kuri praturtina patiekalo skonį ir suteikia jam baltymų. Šiame straipsnyje, mes pateiksime jums išsamų receptą, kuriuo vadovaujantis galėsite lengvai paruošti šį skanėstą namuose.
Ingredientai
- 500 g bulvių
- 2 vidutinio dydžio kiaušiniai
- 150 g kvietinių miltų
- 1 šaukštelis druskos
- 300 g vištienos krūtinėlės
- 1 nedidelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 šaukštas aliejaus kepimui
- 1/2 šaukšto maltų juodųjų pipirų
- 100 ml grietinėlės (nebūtina)
- Šviežios žalumynai papuošimui (pvz., petražolės arba krapai)
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo bulvių paruošimo. Nuvalykite ir sutarkuokite bulves stambia tarka. Išspauskite perteklinį skystį.
- Sumaišykite tarkuotas bulves su vienu kiaušiniu, miltais ir druskos. Gerai išmaišykite, kad gautumėte tolygų tešlos glaistą.
- Vištienos krūtinėlę supjaustykite mažais gabalėliais. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką.
- Įkaitinkite keptuvę su aliejumi. Pakepinkite svogūną ir česnaką, kol jie suminkštės. Tada pridėkite vištieną, pagardinkite druska ir pipirais, ir kepkite, kol vištiena bus pilnai iškepusi.
- Į vištieną įmaišykite grietinėlę, jeigu naudojate. Troškinkite dar keletą minučių, kol grietinėlė įsigers į vištieną.
- Ant gerai įkaitintos ir aliejumi pateptos keptuvės šaukštu dėkite bulvinės tešlos šaukštus, formuokite plokščius blynelius.
- Kiekvieno blynelio viduryje dėkite šaukštą paruoštos vištienos įdaro ir uždenkite kitu bulviniu paplotėliu. Spaudžiant kraštus, uždarykite įdarą viduje.
- Abu blynų šonus kepkite kol jie taps auksinės rudos spalvos, maždaug 3-4 minutes ant kiekvienos pusės.
- Patiekdami, blynus galite papuošti šviežiais žalumynais.
Naudingi patarimai
Žemaičių blynai bus dar skanesni, jei leisti bulvių tešlai pastovėti apie 15 minučių prieš kepant. Taip pat į bulvių tešlą galite pridėti šiek tiek tarkuoto sūrio, kuris suteiks patiekalui pikantiškumo. Kepant, svarbiausia užtikrinti, kad keptuvė būtų gerai įkaitinta — taip blynai nesigertų per daug riebalų ir gautųsi traškūs iš išorės.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Žemaičių blynai su vištiena yra universalus patiekalas, kuris gali būti pritaikytas pagal jūsų skonį. Galite eksperimentuoti su skirtingais įdarais, tokiais kaip grybai, varškė ar daržovės. Taip pat galite blynus pateikti su įvairiomis padažais, pavyzdžiui, grybų, grietinės ar pomidorų padažu. Jei ieškote ypatingos progai skirto pateikimo, patiekite blynus ant gražios lėkštės su šviesiomis salotomis ir coulis padažu.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.