Šokoladinis tortas – tai skaniausias desertas, kuris tinka tiek kasdienei vakaronei, tiek šventei. Jo puikus šokolado skonis ir švelni tekstūra nenuvils nei vieno saldumynų mėgėjo. Šiame recepte supažindinsime su klasikiniu šokoladinio torto gaminimo būdu, kuris nustebins savo paprastumu ir turtingu skoniu. Sekite šį vadovą, kad sukurtumėte tobulą desertą.
Ingredientai
- 200 g juodojo šokolado
- 200 g sviesto
- 250 g cukraus pudros
- 5 kiaušiniai
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 100 g miltų
- 50 g kakavos miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
Gaminimo eiga
1. Pasiruoškite ingredientus
Juodąjį šokoladą sulaužykite gabaliukais ir kartu su sviestu sudėkite į karščiui atsparų dubenį. Šį dubenį padėkite virš garuojančio vandens puodo, neleisdami jam liestis su vandeniu. Kaitinkite, kol šokoladas ir sviestas ištirps, tada atidėkite ir leiskite šiek tiek atvėsti.
2. Paruoškite kiaušinių ir cukraus masę
Kitame dubenyje išplakite kiaušinius su cukraus pudra ir vaniliniu cukrumi iki švelnios ir lengvos masės. Tai gali užtrukti 5–7 minutes naudojant elektrinį plaktuvą. Tuomet įmaišykite atvėsusį šokolado ir sviesto mišinį.
3. Sumaišykite sausus ingredientus
Į kitą dubenį persijokite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską. Atsargiai įmaišykite sausus ingredientus į šokolado ir kiaušinių masę, stengdamiesi neužplakti oro burbuliukų ir išlaikyti tešlos lengvumą.
4. Kepkite tortą
Orkaitę įkaitinkite iki 170 °C temperatūros. Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi arba ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Supilkite tešlą į paruoštą formą ir tolygiai paskirstykite. Orkaitėje kepkite 25–30 minučių arba kol tikrindami mediniu iešmeliu pamatysite, kad jis išlenda švarus. Leiskite tortui atvėsti formoje 10 minučių, tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.
Patarimai ir variacijos
- Norėdami paįvairinti skonį, galite įmaišti riešutus, pavyzdžiui, skrudintas lazdyno riešutų ar graikinius riešutus.
- Jei norite lengvesnio torto, galite naudoti pusę nurodytų kakavos miltelių ir pridėti papildomą šaukštą kieto pieno.
- Norėdami sodresnio šokolado skonio, vietoje 200 g juodojo šokolado naudokite 250 g. Tai suteiks tortui intensyvesnį skonį ir aromatą.
- Jeigu mėgstate vaisių skonius, ant torto viršaus galite uždėti kelis šviežius uogas ar vaisių riekeles prieš pat patiekimą.
Kaip patiekti
Šį gardų šokoladinį tortą puikiai dera patiekti su plakta grietinėle ar vanilės ledais. Taip pat galite pagardinti skaidriu saldžių vaisių padažu ar paprastu šokoladiniu glaistu. Puikiai dera prie rytinės kavos arba kaip desertas po pietų ar vakaro maisto. Nepaisant paprastumo, šis tortas sužavės jūsų svečius savo skoniu ir elegancija.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.