Tradiciškos žuvienės kazane receptas su daržovėmis

Tradiciškos žuvienės kazane receptas su daržovėmis

Žuvienė kazane – tai ne tik sočių ir skaniųjų pietų pasirinkimas, bet ir senovinė tradicija, grįžtanti iki laikų, kai keliautojai ir žvejai gamindavo šį patiekalą lauže, gamtos prieglobstyje. Šis patiekalas pasižymi turtingu aromatu, unikaliu skoniu ir ypatingu būdu, kuris leidžia išsaugoti žuvies ir daržovių maistines savybes. Žuvienė kazane įgauna savo ypatingą skonį ir charakterį dėl atviro laužo liepsnos, tačiau ji gali būti pagaminta ir namuose, naudojant modernias priemones. Taigi, jei norite išbandyti tradicinę žuvienę kazane, šis receptas – puiki pradžia jūsų kulinariniam nuotykiui.

Ingredientai

  • 1 kg šviežios žuvies filė (ežero ar upės žuvis, pvz., lydeka, karosas)
  • 3 litrai vandens
  • 3 didelės bulvės
  • 2 morkos
  • 1 didelis svogūnas
  • 3 skiltelės česnako
  • 2 lauro lapeliai
  • 10 juodųjų pipirų rutuliukų
  • 1 paprika
  • 1 šaukštelis druskos (pagal skonį)
  • šviežių petražolių ir krapų
  • 1 citrina
  • 1 šaukštas sviesto arba aliejaus

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite žuvies filė pašalindami kaulus ir odą. Jei naudosite visą žuvį, gerai išvalykite ir padalykite į didesnius gabalus.
  2. Dideliame kazane ar puode užvirinkite 3 litrus vandens. Norint autentiškesnio skonio, paruošimą lauke ant atviros liepsnos, tačiau virtuvinėje kaitlentėje taip pat puikiai tiks.
  3. Sudėkite žuvies gabalus į vandenį ir leiskite virti ant silpnos ugnies apie 20 minučių. Nepamirškite reguliariai nugraibyti putų, susidarančių ant paviršiaus.
  4. Susmulkinkite svogūną ir česnaką. Nulupkite ir supjaustykite bulves bei morkas stambiais kubeliais. Papriką supjaustykite juostelėmis.
  5. Kai žuvis išvirusi, ją atsargiai išimkite iš kazano ir atidėkite į šalį.
  6. Į verdančią žuvies sultinio bazę sudėkite bulves, morkas, svogūną, česnaką, lauro lapelius ir pipirų rutuliukus. Palaukite, kol daržovės suminkštės – apie 15 minučių.
  7. Vėl įdėkite žuvį atgal į kazane.
  8. Pagardinimui įpilkite šaukštą aliejaus arba sviesto, gerai išmaišykite. Žuvienę leiskite virti dar keletą minučių, kad visi skoniai susijungtų.
  9. Pridėkite supjaustytas petražoles, krapus ir įspauskite šviežios citrinos sulčių pagal skonį.
  10. Pasiruošę patiekti: iš karto mėgaukitės karšta žuviene kartu su duonos skrebučiais.

Naudingi patarimai

Gaminant žuvienę kazane, nebijokite naudoti įvairių žuvų rūšių, kad suteiktumėte sriubai skirtingų skonių. Svarbiausia yra naudoti šviežią žuvį, kad pasiektumėte maksimalų skonį. Verdant lauke, būtinai saugiai prižiūrėkite ugnį ir naudokite solidžią indų įrangą, kad išvengtumėte nelaimių. Daržoves pjaustykite didesniais gabalais, kad jos išlaikytų formą ir tekstūrą sriuboje. Be to, galite eksperimentuoti su prieskoniais – žuvienė puikiai tinka su šviežiomis prieskoninėmis žolėmis ir rūgštaus skonio ingredientais.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Norint įgyti kitokį skonį, žuvienę galite paskaninti šiek tiek tirškinimo – pridėkite šviežių pomidorų arba pomidorų tyrės. Taip pat galite į žuvienę pridėti jūrų gėrybių, tokių kaip krevetės ar midijos, kad patiekalas taptų įspūdingas ir turtingesnis skoniais. Tradiciškai žuvienė kazane patiekiama su juodos duonos skrebučiais, bet pamirkę duoną į česnakinį sviestą pasieksite naujų skonių. Šis patiekalas taip pat puikiai derės su šviežiu alumi ar vynu, ypač tiems, kas mėgsta įspirti šaltąjį vakarą su draugų kompanija.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *