Vištienos šlaunelių suktinukų receptas su sūriu ir daržovėmis

Vištienos šlaunelių suktinukų receptas su sūriu ir daržovėmis

Vištienos šlaunelių mėsos suktinukai – tai universalus, gardus ir namuose lengvai paruošiamas patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums, tiek ypatingai vakarienei. Šio patiekalo pagrindą sudaro sultinga vištienos šlaunelių mėsa, įdaryta įvairiais gardžiais ingredientais. Suktinukai praturtinti žolelėmis, daržovėmis ar net sūriais, tad kiekvieną kartą galite išbandyti vis kitokį skonį. Vištienos šlaunelių mėsa švelni ir sultinga, todėl būtent iš jos pagaminti suktinukai pasižymi ypatingu minkštumu bei maloniu aromatu. Šiuos suktinukus ypatingai mėgsta vaikai, o ir suaugusieji dažnai nustemba, kaip paprastai galima pagaminti šeimos pamėgtą patiekalą be didelių pastangų virtuvėje. Dėl įvairovės ir paprasto paruošimo, vištienos šlaunelių mėsos suktinukai – tikrai puikus pasirinkimas kiekvienam.

Ingredientai

  • 500 g vištienos šlaunelių be odos ir kaulų
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos
  • ½ arbatinio šaukštelio juodųjų pipirų
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovintų žolelių (raudonėlio, čiobrelių arba baziliko)
  • 50 g tarkuoto kieto sūrio (pvz., Džiugas, Parmezanas ar kt.)
  • 1 vidutinio dydžio raudona paprika
  • 1 skiltelė česnako
  • 1 šaukštas alyvuogių arba kitokio aliejaus
  • 1 arbatinis šaukštelis grūstų garstyčių (nebūtina)
  • Keletas šviežių petražolių šakelių (pagal skonį)
  • Mediniai dantų krapštukai arba virvutė suktinukams sutvirtinti

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite vištieną: nuplaukite šlaunelių mėsą, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei reikia, švelniai paplakite mėsą, kad ji būtų tolygiai plona ir lengviau susuktųsi.
  2. Mėsos gabalėlius pagardinkite druska, pipirais ir džiovintomis žolelėmis. Galite naudoti mėgstamas žoleles arba mišinius, pavyzdžiui, itališkų žolelių mišinį.
  3. Paruoškite įdarą: smulkiai supjaustykite papriką, įspauskite arba labai smulkiai sukapokite česnaką, rupiai supjaustykite petražoles. Į mažą dubenį sudėkite papriką, česnaką, petražoles, sūrį ir, jei naudojate, garstyčias. Viską gerai sumaišykite.
  4. Ant kiekvieno vištienos šlaunelės mėsos gabalėlio paskleiskite įdaro, nedėkite per arti kraštų. Suktinukus susukite, kraštelius užfiksuokite dantų krapštukais arba suriškite virvute. Svarbu, kad įdaras neiškristų kepimo metu.
  5. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus. Atsargiai dėkite suktinukus ir apkepkite iš visų pusių, kol pagels ir susiformuos skani plutelė. Tai užtruks apie 5-7 minutes.
  6. Suformuotus ir apkepintus suktinukus perkelkite į kepimo indą. Jei norite, ant jų užpilkite dar šiek tiek aliejaus arba pabarstykite papildomomis žolelėmis.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Kepkite suktinukus apie 20-25 minutes, kol mėsa visiškai iškeps, o įdaras taps kvapnus ir išsiskirs sultys.
  8. Suktinukus trumpai pravėskite, išimkite dantų krapštukus ar nuimkite virvutes, tuomet patiekite karštus.

Naudingi patarimai

Vištienos šlaunelių mėsa dažnai būna sultingesnė ir minkštesnė nei krūtinėlė, tad ją rinktis tikrai verta. Jei norite, galite naudoti filė, tačiau tuomet būtinai apmuškite ją ploniau ir saugokitės neperkepti, kad mėsa neišsausėtų.

Svarbiausias žingsnis – gerai sutvirtinti suktinukus, kad kepant įdaras neišbėgtų. Jeigu neturite medinių dantų krapštukų, naudokite maistinį siūlą ar net silikonines juosteles.

Norėdami išvengti sausų suktinukų, kepkite su uždengtu folijos ar dangčiu pirmąją kepimo pusę, vėliau kelias minutes patroškinkite atidengus, kad apskrustų.

Skonį galite pagyvinti papildomai užtepdami į kiekvieną suktinuką šaukštelį mėgstamo pesto, garstyčių arba marinuotų daržovių.

Kepimo laikas priklauso nuo suktinukų dydžio, tad būtinai patikrinkite, ar mėsa viduje tobula – perpjovus ji turi būti šviesi, be rožinio atspalvio.

Jei kartais įdaras lieka perteklius, jį galima panaudoti padažui ar užkepti su daržovėmis orkaitėje.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos šlaunelių mėsos suktinukus galima ruošti su daugybe skirtingų įdarų. Vietoje sūrio ir paprikos įdėkite smulkiai pjaustytų saulėje džiovintų pomidorų, kepintų pievagrybių, špinatų, smulkintų alyvuogių, varškės ar net šoninės. Drąsiai keiskite pagal tai, ką turite šaldytuve ar kokio skonio norisi.

Įdarykite suktinukus keliais sūriais (pvz., mozzarella ir parmezanu), įberkite kapotų graikinių riešutų, saulėgrąžų ar net spanguolių – taip patiekalas įgaus daugiau charakterio.

Suktinukus puikiai derinkite su bulvių koše, ryžiais, keptomis bulvytėmis arba kuskusu. Jie tinka su šviežiomis sezoninėmis daržovėmis ar salotomis iš agurkų bei pomidorų.

Stenkitės naudoti sezoninius ingredientus – pavasarį įdėkite šviežių šparaginių pupelių, rudenį – troškintas moliūgo juosteles ar porų.

Iškepusius suktinukus galite supjaustyti mažesniais griežinėliais ir patiekti kaip užkandį ant šventinio stalo. Gražiai atrodo ir atšalę, todėl puikiai tiks į iškylą ar priešpiečių dėžutę.

Jei norite egzotiškesnio skonio, į įdarą įberkite šiek tiek kario arba švelnių rytietiškų prieskonių. Tuomet eksperimentuokite su kokosų pienu ar švelniu jogurto padažu patiekimui.

Patiekite suktinukus su įvairiais padažais: natūraliu jogurtu su česnakais, lengvu sūrio arba pomidorų padažu – taip išryškinsite kiekvieną skonio niuansą ir patiekalas nuobodžiauti neteks.

Galiausiai, vištienos šlaunelių suktinukai ypač tinka rengiant šeimos vakarienes ar šventes – jie ne tik gražiai atrodo, bet ir leidžia improvizuoti kiekvienam pagal save!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *