Vištienos šlaunelių be kaulo receptas sultingai vakarienei

Vištienos šlaunelių be kaulo receptas sultingai vakarienei

Vištienos šlaunelių mėsa be kaulo yra vienas universaliausių ir mėgstamiausių lietuviškų virtuvės pasirinkimų. Šis baltymingas, sultingas ir minkštas mėsos gabaliukas dažnai tampa daugelio šeimų vakarienės ar šventinių pietų pagrindu. Be kaulo ruošti vištienos šlauneles – tai patogus būdas pagaminti mėgstamus patiekalus greičiau ir paprasčiau. Šiame straipsnyje detaliai paaiškinsime, ką reiškia vištienos šlaunelių mėsa be kaulo, kaip gaminamas šis patiekalas, pateiksime tikslius ingredientus, žingsnius, praktiškus patarimus bei idėjas, kaip šias šlauneles patiekti ar paįvairinti tiek kasdienėje, tiek ypatingoje virtuvėje.

Ingredientai

  • 800 g vištienos šlaunelių mėsos be kaulo ir odos
  • 3–4 skiltelės česnako
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
  • 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių
  • Pusė šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelis druskos
  • 1 šaukštelio džiovintų žolelių mišinio (raudonėlis, bazilikas arba provansalės žolelės)
  • Pusė citrinos
  • 2 šaukštai natūralaus jogurto (nebūtina, bet suteikia ypatingo minkštumo ir skonio)
  • Šviežios petražolės ar svogūnų laiškai patiekimui

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite vištienos mėsą. Nuplaukite šlaunelių mėsą po tekančiu vandeniu, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Jei naudojate jau iškaulintą mėsą, papildomo paruošimo nereikia. Jei reikia, rankiniu būdu pašalinkite likusius riebalus ar kremzles.
  2. Marinatas. Česnaką susmulkinkite, sumaišykite su alyvuogių aliejumi, rūkytos paprikos milteliais, druska, pipirais, žolelėmis, išspaustomis pusės citrinos sultimis ir jogurtu (jei naudojate). Šį mišinį gerai išmaišykite.
  3. Sudėkite vištienos šlauneles į didesnį dubenį, užpilkite marinatu ir gerai išmaišykite, kad mėsa būtų tolygiai padengta prieskoniais. Uždenkite ir leiskite marinuotis šaldytuve bent 1–2 valandas (galima ir per naktį – tuomet mėsa bus dar sultingesnė ir aromatingesnė).
  4. Kepimas. Įkaitinkite keptuvę ar grilį iki vidutinės–aukštos temperatūros. Jei norite gaminti orkaitėje, ją įkaitinkite iki 200 °C (su vėjeliu – 180 °C).
  5. Sudėkite vištienos šlaunelių mėsą į keptuvę su trupučiu aliejaus arba ant grotelių. Kepkite kiekvieną pusę apie 5–6 minutes, kol apkeps graži aukso ruda plutele. Jei kepate orkaitėje – dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 25–30 minučių, kol į vidų įsmeigus šakutę tekės skaidrios sultys.
  6. Išimkite mėsą, leiskite kelias minutes „pailsėti“, kad išsaugotų sultingumą. Patiekite su šviežiomis žolelėmis, pasirinktu garnyru ar salotomis.

Naudingi patarimai

Vištienos šlaunelių mėsa be kaulo yra universali ir tinkama įvairiems gaminimo būdams: kepti keptuvėje, orkaitėje ar net ant grilio lauke. Česnakas ir rūkytos paprikos milteliai suteikia sodresnį skonį, tačiau drąsiai galima eksperimentuoti ir su kitais prieskoniais – imbieru, kario mišiniu, citrinžole ar medumi. Norint ypatingai sultingos mėsos, rekomenduojama vištieną marinuoti ilgesnį laiką arba marinatui naudoti natūralų jogurtą. Beje, keptuvėje kepant galite laikinai uždengti dangčiu – taip mėsytė dar labiau sušvelnės.

Ruošiant patiekalą didesniam žmonių kiekiui, šlaunelių mėsą galima iš karto supjaustyti mažesniais gabaliukais – jos greičiau iškeps ir bus patogiau patiekti. Jei neturite laiko, naudokite jau iškaulintą mėsą: ją galite rasti daugelyje prekybos centrų, kas ne tik pagreitina gamybą, bet ir leidžia iškart pradėti marinavimą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vištienos šlaunelių mėsa be kaulo – puikus pagrindas patiekalų įvairovei. Labiausiai paplitęs kepimas keptuvėje ar orkaitėje, tačiau galima gaminti ir azijietiškus troškinius, vištienos šašlykus, įvynioti į tortiliją, ruošti azijietiško ar meksikietiško stiliaus salotas. Jei norite ypač švelnaus skonio, marinatui naudokite medaus ar apelsinų sulčių. Ieškote aštresnio rezultato? Įdėkite šiek tiek čili pipirų ar aštrios garstyčios.

Patiekimas taip pat gali būti įvairus. Klasikinis garnyras – keptos ar virtos bulvės, kuskusas, ryžiai, grikiai ar grilio daržovės. Gaiviam ir spalvingam vakarui patiekite vištieną su šviežių daržovių salotomis, humusu ar tzatziki padažu. Ruošiate pietus į darbą? Sudėkite supjaustytą šlaunelių mėsą į sumuštinį su raugintomis daržovėmis arba serviruokite vištienos wrap’us. Greitam vakarui rinkitės stambius vištienos gabaliukus ir smulkius garnyrus, o ypatingai progai mėsą galite patiekti ant ilgų medinių iešmelių ir papuošti šviežiomis žolelėmis.

Svarbiausia, vištienos šlaunelių mėsa be kaulo – idėja, kai norisi natūralaus skonio, nesukant galvos dėl kaulų ar sunkiai kramtomų vietų. Tai puikus pasirinkimas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų stalui. Pasinaudokite šiame recepte pateiktais patarimais ir būsite tikri, jog jūsų vištiena bus sultinga, minkšta ir išskirtinai skani kiekvieną kartą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *