Vištienos kulšelės – vienas populiariausių paukštienos patiekalų tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje. Tai ne tik itin skanus, bet ir universalus pasirinkimas vakarienei ar pietums. „Vištienos kulšelės“ reiškia apatines vištos kojų dalis su oda ir kaulu, kartais dar vadinamas blauzdelėmis. Savo minkštumu ir sultingumu jos pranoksta vištienos krūtinėlę, o dėl riebesnės tekstūros išlieka aromatingos bei nepraranda sulčių net ir ilgai kepdamos. Kulšelės puikiai tinka kepti orkaitėje, griliuje, troškinti arba marinuoti. Tai patiekalas, kuriuo mėgaujasi tiek suaugusieji, tiek vaikai, o įvairūs prieskoniai leidžia pagaminti vištienos kulšeles, pritaikytas asmeniniam skoniui. Straipsnyje dalinuosi pagrindiniu vištienos kulšelių receptu, naudojamais ingredientais, gaminimo eiga, patarimais bei patiekimo variacijomis – viskuo, ko reikės, kad kulšelės būtų nepriekaištingos kiekvieną kartą.
Ingredientai
- 8 vištienos kulšelės (drumsticks su oda ir kaulu)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 1/2 arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
- 1 arbatinis šaukštelis česnako granulių arba 2 smulkinti česnako skiltelės
- 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių (arba bazilikų)
- 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių
- 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių (nebūtina, tačiau suteikia šviežumo)
- Šviežios žolelės (pvz., petražolės ar kalendros papuošimui, pagal norą)
Gaminimo eiga
- Gerai nuplaukite vištienos kulšeles, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Dideliame dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, druską, pipirus, paprikos miltelius, česnaką, raudonėlį, čiobrelius ir, jeigu naudojate, citrinos sultis. Šio mišinio kiekis skirtas pasidengti visas kulšeles.
- Kulšeles gerai ištrinkite paruoštu prieskonių mišiniu, kad prieskoniai padengtų kiekvieną vištienos plotelį. Palikite pasimarinuoti bent 20–30 minučių (galima uždengus palikti šaldytuve ir per naktį – taip skonis bus intensyvesnis, mėsa minkštesnė).
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C (arba grilį iki vidutinės–aukštos temperatūros).
- Kulšeles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą (arba į grilio groteles), kad neturėtų sąlyčio viena su kita. Taip visos apkeps tolygiai. Jei norisi traškesnės odelės, kulšeles galima papildomai patepti šlakeliu aliejaus.
- Kepkite 35–40 minučių, kol vištiena taps auksinės spalvos, pradurta mėsos sultys bus skaidrios (arba vidaus temperatūra pasieks 74°C).
- Prieš patiekiant, pabarstykite šviežiomis žolelėmis. Patiekite iš karto, kol karšta.
Naudingi patarimai
Vištienos kulšelės puikiai sugeria įvairių prieskonių skonius, tad nebijokite eksperimentuoti su savo mėgstamais aromatais – pvz., įtraukite citrinos žievelės, čiobrelių, rozmarino, rozmarino šakelę kepant šalia. Norėdami dar traškesnės odelės, kepimo viduryje galite kulšeles apversti arba kepsnius keletą minučių užbaigti keptuvėje ant stipresnės ugnies. Svarbu neperkepkite – jei naudosite termometrą, kulšelių mėsa ideali, kai pasiekia 74°C temperatūrą storiausioje vietoje. Taip išsaugosite sultingumą. Jeigu kulšelės labai didelės, kepimo laikas gali nežymiai ilgėti. Jei norite sveikesnės alternatyvos, dalį odos galima pašalinti.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šį pagrindinį vištienos kulšelių receptą lengva pritaikyti pagal nuotaiką ar pageidavimus. Azijietiškos variacijos mėgėjai gali dėti sojos padažo, šlaką sezamų aliejaus ir imbiero, norėdami amerikietiškos BBQ skonio – užtepkite savo mėgstamą barbekiu padažą prieš paskutines 10 minučių kepimo. Pikantiškam skoniui tiks šiek tiek aitriosios paprikos arba „Cajun“ prieskonių mišinio.
Patiekti vištienos kulšeles geriausia su šviežių daržovių salotomis, keptomis bulvytėmis ar bulvių koše. Papildomai galima paruošti padažą – pavyzdžiui, jogurto su česnaku, medumi ir krapais. Jei liko keptų kulšelių, jos puikiai tiks šaltoms užkandėlėms ar sumuštiniams. Vištienos kulšelės taip pat tinka kepti ant grilio iškyloms gamtoje – įtraukite ir daržovių šašlykų, kad pasitelemtumėte skonio ir spalvų.
Eksperimentuokite su prieskoniais, garnyrais ir atraskite tobulo skonio vištienos kulšeles, kurios niekada nenusibos ir visada sužavės jūsų šeimą ar svečius!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.