Vištienos krūtinėlės kotletai – vienas mėgstamiausių vištienos patiekalų namuose ir restoranuose, kurio švelnumas bei sultingumas užkariavo daugelio širdis. Šie kotletai išsiskiria tuo, kad ruošiami iš sumaltos ar smulkiai kapotos vištienos krūtinėlės, dėl ko jų tekstūra tampa minkšta ir ypač maloni. Toks patiekalas tinka tiek greitiems pietums, tiek jaukiems šeimos vakarienei. Vištienos krūtinėlės kotletai yra puikus pasirinkimas norintiems lengvesnio, mažiau kaloringo maisto, tačiau vertinantiems sodrų skonį ir universalų panaudojimą. Jie dera tiek su bulvių koše, tiek su šviežių daržovių salotomis, o įvairūs prieskoniai ir pagardai padeda kiekvienam atrasti savo mėgstamą skonio balansą. Šiame straipsnyje rasite kruopščiai paruoštą vištienos krūtinėlės kotletų receptą, patarimus bei idėjas, kaip paversti šį patiekalą pačiu mėgstamiausiu jūsų namuose.
Ingredientai
- 500 g vištienos krūtinėlės be kaulų ir odos
- 1 nedidelis svogūnas
- 2 česnako skiltelės
- 1 kiaušinis
- 2 valgomieji šaukštai majonezo (nebūtina, tačiau suteikia sultingumo)
- 2 valgomieji šaukštai džiūvėsėlių arba smulkintų avižinių dribsnių
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 0,5 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- Žiupsnelis maltos paprikos (pagal skonį)
- Šviežių arba džiovintų žolelių (petražolių, krapų, svogūnų laiškų – pagal skonį)
- Aliejaus kepimui
Gaminimo eiga
- Pasiruoškite mėsą: Vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite mažais gabaliukais. Jei norite kotletų su aiškesne tekstūra, rinkitės smulkų pjaustymą peiliu, jei norisi vientisesnių – galite mėsą sumalti mėsmale.
- Paruoškite daržoves: Svogūną ir česnaką labai smulkiai sukapokite arba sutarkuokite. Jeigu norisi švelnesnio skonio, svogūną galite trumpai patroškinti keptuvėje su trupučiu aliejaus, kol suminkštės.
- Maišykite masę: Į didelį dubenį sudėkite supjaustytą ar maltą vištieną, svogūną, česnaką, kiaušinį, majonezą, džiūvėsėlius, prieskonius ir žoleles. Gerai išmaišykite rankomis arba šaukštu, kol susiformuos vientisa, šiek tiek lipni masė. Jei masė atrodo per skysta, įdėkite dar šaukštą džiūvėsėlių ar avižų.
- Formuokite kotletus: Sudrėkintomis rankomis formuokite 1–1,5 cm storio apvalius ar ovalius kotletus. Dydis – pagal poreikį, tačiau dažniausiai patogiausia gaminti delno dydžio, 6–8 vienetus iš nurodyto kiekio.
- Kepkite kotletus: Plokščią keptuvę įkaitinkite su keliais šaukštais aliejaus. Kotletus dėkite į įkaitintą aliejų ir kepkite vidutinėje kaitroje po 3–4 minutes kiekvienoje pusėje, kol gražiai apskrus. Nepersistenkite su ugnimi, kad vidus liktų sultingas, o išorė – traški.
- Patikrinkite iškepimą: Prieš patiekiant kotletus, galite vieną perpjauti – vištiena turi būti pilnai iškepusi, tačiau išsaugoti šiek tiek sultingumo viduje.
- Patiekite pagal norą: Patiekite kotletus iškart su mėgstamais garnyrais ar padažais, tačiau jie ne ką mažiau skanūs ir atvėsę, pvz., sumuštiniuose ar salotose.
Naudingi patarimai
Vištienos krūtinėlės kotletams ruošiant masę, venkite per didelio kiaušinių arba majonezo kiekio – per daug skystos masės sudėtingiau išlaikyti formą kepant. Jeigu mėgstate didesnį sultingumą, įdėkite šaukštą grietinės ar šalto vandens. Kotletus galite ruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve iki 24 valandų – per šį laiką ingredientai puikiai susimaišo, o skoniai tampa sodresni. Jei norite truputį sumažinti kalorijų kiekį, kepkite kotletus ant mažesnio aliejaus kiekio arba pasirinkite kepimą orkaitėje, 180°C temperatūroje apie 20 minučių (per vidurį kartą apverskite). Kad išgautumėte ypatingą skonį, naudokite šviežiai maltus pipirus ar džiovintą česnaką. Kai kurie šeimininkai į masę įdeda šiek tiek tarkuoto fermentinio sūrio – jis suteikia kotletams išskirtinio skonio ir elastingumo. Nepamirškite – kuo smulkiau pjaustyta ar malta vištiena, tuo minkštesni gausis kotletai.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikiniai vištienos krūtinėlės kotletai yra lengvai modifikuojami pagal norimą skonį. Eksperimentuoti galite papildydami masę pjaustytais saulėje džiovintais pomidorais, grybais, šviežiomis paprikomis, smulkintu špinatu arba įvairiais sūriais (fermentiniu, mocarela). Norint sveikesnio varianto, dalį džiūvėsėlių pakeiskite avižinių dribsnių, maltų sezamų ar linų sėmenų milteliais. Kotletai puikiai dera su klasikine bulvių koše ir agurkų ar pomidorų salotomis, tačiau puikiai tinka ir tortilijoje, burgerių bandelėje, pjaustyti šaltai – salotose ar užkandžiams. Patiekite su įvairiais padažais – natūraliu jogurtu su krapais, garstyčių ar aštriu česnakiniu padažu. Drąsiai naudokite Kotletus maisto dėžutėse pietums į darbą ar mokyklą – jie sultingi ir išlieka skanūs net atvėsę. Gaminkite daugiau – šaldyti vištienos kotletai išsilaiko iki 3 mėnesių, todėl visada turėsite greitą ir gardų patiekalą „po ranka“.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.