Vištienos su saldžiarūgščiu padažu receptas namuose

Vištienos su saldžiarūgščiu padažu receptas namuose

Vištiena su saldžiarūgščiu padažu – tai vienas populiariausių Azijos virtuvės įkvėptų patiekalų, mėgstamas tiek restoranų lankytojų, tiek namų virtuvės entuziastų. Šis patiekalas pasižymi tobula saldaus, rūgštaus ir pikantiško skonio pusiausvyra, kuriai sunku atsispirti. Traški vištiena, apgaubta glotniu ir ryškaus skonio padažu, dažnai papildoma šviežiomis daržovėmis, todėl tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Be to, vištiena su saldžiarūgščiu padažu puikiai dera su įvairiais garnyrais – ryžiais, makaronais ar net bulvėmis. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip patiems namuose pasigaminti gardų ir autentišką patiekalą, kokių ingredientų prireiks, sudėtingiausias proceso dalis apžvelgsime žingsnis po žingsnio, o pabaigoje pateiksime naudingų patarimų bei variacijas, kurios padės atrasti mėgstamiausią šio patiekalo versiją.

Ingredientai

  • 400 g vištienos krūtinėlės arba šlaunelių be kaulų
  • 2 valgomieji šaukštai sojų padažo
  • 1 valgomasis šaukštas krakmolo (bulvių ar kukurūzų)
  • 1 kiaušinis
  • 2 valgomieji šaukštai kvietinių miltų
  • Aliejus kepimui
  • 1 raudonoji paprika
  • 1 geltonoji paprika (nebūtina, bet suteiks spalvų)
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 100 g ananasų (šviežių arba konservuotų, be sulčių)

Saldžiarūgščiam padažui:

  • 4 valgomieji šaukštai pomidorų padažo (ketchup arba tyrės)
  • 3 valgomieji šaukštai ryžių arba obuolių acto
  • 3 valgomieji šaukštai cukraus
  • 2 valgomieji šaukštai sojų padažo
  • 4 valgomieji šaukštai vandens
  • 1 valgomasis šaukštas krakmolo (išmaišyto 2 šaukštuose vandens)
  • Žiupsnelis druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite vištieną: Vištienos krūtinėlę ar šlauneles supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabalėliais. Sudėkite į dubenį, pagardinkite sojų padažu ir gerai išmaišykite. Leiskite pasimarinuoti, kol ruošite kitus ingredientus (10–15 min.).

  2. Paruoškite daržoves: Paprikas ir svogūną supjaustykite juostelėmis arba gabalėliais, ananasus – smulkesniais kubeliais. Laikykite atskirai nuo vištienos.

  3. Apvoliokite vištieną: Į dubenėlį įmuškite kiaušinį, lengvai išplakite. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus su krakmolu. Panardinkite vištienos gabalėlius į kiaušinį, tuomet apvoliokite miltų ir krakmolo mišinyje, kad gautųsi traški plutelė.

  4. Kepkite vištieną: Keptuvėje įkaitinkite gerą kiekį aliejaus (kad apsemtų vištieną bent iki pusės). Dėkite vištienos gabalėlius ir kepkite keliais etapais, kol taps auksiniai ir traškūs (apie 3–4 min. iš kiekvienos pusės). Išimkite ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nuvarvėtų riebalai.

  5. Paruoškite daržoves: Toje pačioje keptuvėje (aliejaus kiekį sumažinkite) suberkite svogūnus, trumpai pakepinkite, tada sudėkite paprikas ir ananasus. Kepkite ant vidutinės–didelės ugnies, kol daržovės suminkštės, bet liks traškios (apie 2–3 min.).

  6. Pagaminkite saldžiarūgštį padažą: Mažame dubenyje sumaišykite pomidorų padažą, actą, cukrų, sojų padažą, vandenį, žiupsnelį druskos ir pipirų. Supilkite padažą į keptuvę su daržovėmis. Kaitinkite, kol pradės burbuliuoti.

  7. Sutirštinkite padažą: Krakmolą ištirpdykite šaukšte vandens ir supilkite į verdantį padažą. Nuolat maišykite – po kelių minučių padažas turėtų sutirštėti ir tapti blizgus.

  8. Sujunkite: Į padažą ir daržoves suberkite keptą vištieną, gerai išmaišykite, kad visi gabalėliai pasidengtų padažu. Kaitinkite dar 2–3 minutes, kad viskas gerai susijungtų.

  9. Patiekimas: Patiekite vištieną su pasirinktu garnyru: ryžiais, ryžių makaronais ar troškintais daržovių griežinėliais.

Naudingi patarimai

Norint išgauti tikrai traškią ir sultingą vištieną, svarbu neperkepti ir rinktis kokybišką mėsą. Jei norite patiekalą padaryti dar sveikesnį, vietoj keptuvės galite naudoti „air fryer“ arba kepti orkaitėje ant grotelių. Jei gaminate vaikams ar norite švelnesnio skonio, acto įpilkite truputį mažiau arba naudokite švelnesnį, pavyzdžiui, obuolių. Taip pat būkite atsargūs su druska – sojų padažas jau yra sūrus, todėl papildomai jas barstykite tik paragavę padažą. Svarbiausia – neatšaldykite vištienos griežinėlių prieš kepdami, nes šaltas gabalėlis gali sugadinti traškumą. Jeigu norite padažą patirštinti labiau, įdėkite šiek tiek daugiau krakmolo, tik nepamirškite jį gerai ištirpinti šaltame vandenyje.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šis patiekalas itin lankstus – galite drąsiai keisti ir pridėti mėgstamų ingredientų. Vietoje paprikos puikiai tiks brokoliai, morkos, cukinijos ar net žaliosios pupelės. Norint paruošti vegetarišką versiją, vištieną pakeiskite keptu tofu, o jei renkatės netoleruojančius glitimo svečius – miltus pakeiskite į ryžių ar kukurūzų. Patiekumui siūlome išbandyti laukinius ryžius, azijietiško stiliaus makaronus, ar net karštą azijietišką duonelę „Bao“. Papuoškite patiekalą šviežiomis kalendromis, pabarstykite skrudintais sezamų grūdeliais, o šalia padėkite skiltelę laimo – išspausta laimo sultelė suteiks dar daugiau ryškumo klasikiniam skoniui. Norintiems aštresnio skonio, rekomenduojame į saldžiarūgštį padažą įmaišyti šiek tiek aitriosios paprikos ar keletą lašų sriracha padažo. Šiltas ir spalvingas vištienos su saldžiarūgščiu padažu patiekalas garantuotai pelnys šeimos ir draugų simpatijas – tiek vakarienei, tiek vakarėlio stalui!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *