Vištiena su ryžiais orkaitėje – tai vienas universaliausių ir populiariausių šeimos pietų patiekalų, pelnęs populiarumą dėl paprasto paruošimo, sotumo bei nuostabaus skonio. Šis patiekalas pasižymi subtilia vištienos ir aromatingų ryžių harmonija, kurią papildo keptos daržovės ir pasirinkti prieskoniai. Vištienos ir ryžių troškinimas orkaitėje leidžia skoniams pilnai atsiskleisti, o gaminimo procesas nereikalauja nuolatinės priežiūros, tad puikiai tinka tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui. Tai genialiai paprasta išeitis, kai norisi pagaminti gardų, maistingą maistą visai šeimai neišleidžiant daug laiko prie viryklės. Kviečiu atrasti šio klasikinio patiekalo paslaptis – nuo ingredientų pasirinkimo iki sėkmingų variacijų ir pateikimo!
Ingredientai
- 800 g vištienos šlaunelių be odos ir kaulų (galite naudoti ir blauzdeles arba filė)
- 1,5 puodelio ilgagrūdžių ryžių (apie 300 g)
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2 morkos
- 1 raudona paprika (nebūtina, bet pagerina skonį ir patiekalo vaizdą)
- 2-3 česnako skiltelės
- 4 puodeliai vištienos sultinio (arba vandens su sultinio kubeliu, apie 1 ltr)
- 2-3 šaukštai aliejaus
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų žolelių (čiobrelių, raudonėlio – pagal skonį)
- 1 arbatinis šaukštelis paprikos miltelių
- Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- Pasirinktinai: 100 g žaliųjų žirnelių arba konservuotų kukurūzų patiekalo spalvai ir maistingumui pagerinti
- Šviežios petražolės ar svogūnų laiškai – papuošimui
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (be ventiliatoriaus) arba iki 170°C su oro cirkuliacija.
- Svogūną nulupkite ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir sutarkuokite stambia tarka arba supjaustykite šiaudeliais. Papriką perpjaukite, išimkite sėklas ir supjaustykite juostelėmis arba kubeliais. Česnako skilteles nulupkite ir smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite.
- Didelėje keptuvėje arba storadugniame puode įkaitinkite aliejų. Įdėkite vištienos gabalėlius, pažaiskite druska ir pipirais. Apkepkite juos ant stiprios ugnies po 3–4 minutes iš abiejų pusių, kad šiek tiek paruduotų. Tuomet išimkite iš keptuvės ir padėkite į šalį.
- Į tą pačią keptuvę sudėkite svogūnus, truputį pakepkite, kol šie taps permatomi. Tuomet sudėkite morkas, paprikas ir pakepinkite viską dar 3–4 minutes. Tuomet suberkite česnaką ir dar keptkite apie minutę.
- Į keptuvę arba kepimo formą supilkite nuplautus ilgagrūdžius ryžius, trumpam sumaišykite su daržovėmis, kad ryžiai įgautų šiek tiek skonio ir lengvai pakeptų.
- Į keptuvę supilkite vištienos sultinį, sudėkite džiovintas žoleles, paprikos miltelius, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Jei naudojate žirnelius ar kukurūzus, įdėkite juos dabar.
- Visą šią masę perpilkite į gilesnę ugniai atsparią kepimo formą ar skardą (jei viską darėte keptuvėje su metaline rankena – galima kepti tiesiog joje). Viršuje gražiai sudėkite apkepintos vištienos gabalėlius.
- Indą uždenkite folija arba tinkančiu dangčiu ir dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 minučių uždengę, o paskutines 10–15 minučių – atidenkite, kad vištiena apskrustų, o skysčio perteklius išgaruotų.
- Išimkite iš orkaitės, leiskite patiekalui pastovėti 5–10 minučių, kad ryžiai „užsidarytų“ ir skoniai dar geriau susilietų. Papuoškite šviežiomis petražolėmis ar svogūno laiškais ir patiekite.
Naudingi patarimai
Kad vištiena su ryžiais orkaitėje pavyktų tobula, verta prisiminti kelias esmines smulkmenas. Visų pirma, ryžius prieš gaminant verta perplauti šaltu vandeniu kelis kartus – tai padės pašalinti perteklių krakmolo ir jie neištyš, o patiekalas bus jaukesnės tekstūros. Jei norite, galite naudoti rudus ilgagrūdžius ryžius – jie sveikesni ir sotesni, tačiau tuomet patiekalo kepimo laiką rekomenduojame prailginti bent 10–15 min. Sultinį pilkite pagal pasirinktus ryžius: paprastai santykis būna apie 1,5–2 kartai daugiau skysčio nei ryžių. Griežtai laikykitės proporcijų – per mažai skysčio sausins patiekalą, o per daug – pavers jį koše.
Vištienai geriausiai tinka šlaunelės arba blauzdelės, nes šia mėsa sunkiau išsausinti ir ji išlieka sultinga. Norint dar intensyvesnio skonio, vištieną prieš kepant galima trumpam (30–60 min.) pamarinuoti jūsų mėgstamame marinate – su česnaku, medumi, sojos padažu ar net pasidaryti lengvą jogurtinį marinatą. Kepant kartu su oda, gausite išraiškingesnį skonį ir traškesnę plutelę, bet sveikesniam variantui rinkitės be odos.
Daržoves drąsiai galite keisti pagal poreikį ar sezoniškumą: tinka ir cukinija, špinatai, brokoliai, pievagrybiai. Šis patiekalas labai draugiškas improvizacijoms! Receptas puikiai tinka ruošti ir iš anksto – viską pasiruoškite, laikykite šaldytuve ir pašaukite į orkaitę reikiamu metu.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Norite nustebinti šeimą ar svečius kitokiu skoniu? Vištiena su ryžiais orkaitėje atveria daugybę improvizacijos galimybių. Ieškant Viduržemio jūros dvelksmo, į ryžius įdėkite smulkintų alyvuogių, kelis saulėje džiovintus pomidorus ir kapotų bazilikų. Jei mėgstate aitresnius skonius, galima drąsiai įberti čili pipirų ar šviežią imbierą į daržovių mišinį. Paprasta „azijietiška“ versija išgaunama pakeitus sultinį silpnu sojos padažo ir vandens mišiniu, įberiant šiek tiek imbiero ir sezamo sėklų.
Patiekalą galima praturtinti sūriu – apie 10 minučių iki kepimo pabaigos užbarstykite tarkuoto fermentinio ar net mocarelos ir leiskite sūriui išsilydyti bei apskrusti. Norint gaivumo, patiekite su šviežių daržovių salotomis ar natūralaus jogurto padažu. Puikiai dera su gaiviais agurkų, ridikėlių, salotų lapų ar paprastų pomidorų garnyrais.
Ši vištienos ir ryžių kombinacija ypatingai pasiteisina šeimose su vaikais – subalansuotas skonis, minkšta mėsa ir jaukūs ryžiai dažnai tampa mėgstamiausia savaitės dienų vakariene. Jei lieka likučių, kitą dieną juos galima pašildyti keptuvėje ar net supilti į sotesnę sriubą. Tai tikras „vieno indo“ patiekalas, kuris kiekvieną kartą gali būti kitoks – tereikia trupučio kūrybiškumo. Skanaus!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.