Veganiškas tortas – tai ypatingas desertas, idealiai tinkantis ne tik veganams, bet ir visiems, kurie ieško naujų skonio patirčių ar nori lengvesnio, sveikesnio torto be gyvūninės kilmės ingredientų. Toks tortas išsiskiria tuo, kad gaminamas be kiaušinių, pieno, sviesto ar kitų gyvūninės kilmės produktų. Vietoj to naudojami augaliniai pakaitalai: augalinis pienas, augalinis aliejus, riešutai, sėklos ar net daržovės. Šiuolaikinės veganiškų kepinių technologijos leidžia pasiekti itin minkštą biskvitą, sodrų skonį ir skonio bei tekstūros gausą, todėl toks tortas nenusileidžia tradiciniams desertams. Šis straipsnis padės geriau suprasti, ką iš tiesų reiškia veganiškas tortas, atskleis pagrindinių ingredientų paslaptis ir pasiūlys universaliai pritaikomą receptą su patikimais patarimais bei skirtingomis variacijomis.
Ingredientai
- 2 stiklinės kvietinių miltų (tinka ir speltos ar avižiniai miltai)
- 1 ¼ stiklinės cukraus (pageidautina – nerafinuoto)
- ¾ stiklinės augalinio pieno (sojų, migdolų, avižų ar kitokio)
- ½ stiklinės augalinio aliejaus (saulėgrąžų, rapsų ar kokoso, neutralaus skonio)
- 1 šaukštas obuolių acto (tinka ir balzaminis ar vyno actas)
- 1 šaukštelis sodos
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- 3 šaukštai kakavos (jei norite šokoladinio pagrindo, galite keisti maltais riešutais ar prieskoniais)
- Veganiškas kremas: 300 g anakardžių riešutų (mirkyti bent 4 valandas), ½ stiklinės augalinio pieno, 4 šaukštai kokosų aliejaus, 6 šaukštai klevų sirupo arba agavų sirupo, 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
- Papuošimui: šviežios uogos, riešutai, valgomos gėlės, tarkuotas šokoladas ar džiovinti vaisiai
Gaminimo eiga
- Biskvito paruošimas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Paruoškite apvalią kepimo formą (20–23 cm skersmens), išklokite ją kepimo popieriumi.
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kakavą (ar kitą pasirinktą skonio priedą), kepimo miltelius, sodą ir druską.
- Kitame dubenyje sujunkite augalinį pieną, aliejų, obuolių actą ir vanilės ekstraktą. Skystus ingredientus supilkite į sausų produktų mišinį ir greitai, tačiau nepersistengiant, išmaišykite – svarbu nepaversti tešlos per tiršta. Jei trūksta drėgmės, įpilkite dar šlakelį augalinio pieno.
- Gautą tešlą pilkite į paruoštą kepimo formą ir kepkite ~30–35 minutes, arba kol į biskvitą įsmeigtas pagaliukas ištrauksite sausą. Leiskite biskvitui pilnai atvėsti ant grotelių.
- Kremo paruošimas. Anakardžių riešutus nupilkite ir sudėkite į galingą smulkintuvą ar blendrą. Įpilkite augalinį pieną, kokosų aliejų, klevų ar agavų sirupą, vanilės ekstraktą. Sukite iki vientisos, šilkinės masės – jei reikia, papildomai drėkinkite nedideliais augalinio pieno šlakeliais. Paruoštą kremą bent 30 minučių atšaldykite šaldytuve, kad sustingtų, taps lengviau tepamas.
- Surinkimas. Atvėsusį biskvitą perpjaukite išilgai į dvi arba tris dalis, priklausomai nuo aukščio. Kiekvieną sluoksnį pertepkite kremu, pagal pageidavimą galima įdėti vaisių, uogų ar svarainių/kivių uogienės.
- Torto viršų ir šonus gausiai padengite likusiu kremu. Papuoškite mėgstamais priedais: šviežiomis uogomis, riešutais, valgoma šokolado drožle, džiovintais žiedlapiais ar vaisių gabaliukais.
- Palikite tortą bent 2–3 valandas šaldytuve, kad biskvitas įgertų kremo drėgmės ir visi skoniai susijungtų. Taip tortas taps dar skanesnis ir tvirtesnis pjaustymui.
Naudingi patarimai
Veganiškam tortui pasirinkite natūralius, kokybiškus ingredientus – tai itin svarbu siekiant švelnaus skonio ir puikios tekstūros.
Jei norisi lengvesnio torto, naudokite daugiau vaisių: į pavasarinius tortus puikiai tinka trintos avietės, trintos braškės ar šilauogės tarp sluoksnių. Vasarą – vyšnios arba abrikosai, žiemą – spanguolės, apelsinai.
Jei pageidaujate be glitimo varianto, kvietinius miltus galite pakeisti avižiniais arba ryžių miltais. Svarbu įmaišyti šiek tiek krakmolo ar maltų linų sėmenų – jos užtikrins tvirtą, drėgną tekstūrą.
Norint ne tik sustangrinti, bet ir natūraliai pasaldinti kremą, dalį anakardžių galite pakeisti šilinamais bananais ar avokadų minkštimu – šie ingredientai suteiks kremui šilkinę konsistenciją be jokio riešutų poskonio.
Obuolių actas kartu su soda sukuria sočią biskvito tekstūrą be kiaušinių, todėl šio žingsnio nevertėtų praleisti – jis padės tortui iškilti ir išlikti puriam.
Jei neturite anakardžių, kremą galite ruošti iš avokadų, kokoso kremo ar šilkinio tofu – šie ingredientai universalūs ir tinka įvairiems veganiškiems desertams.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Veganišką tortą labai paprasta pritaikyti įvairiems skoniams bei progoms. Norite šokoladinio torto? Į tešlą įberkite daugiau kakavos, o į kremą įmaišykite tirpinto veganiško šokolado ir šaukštą espreso. Norite gaivumo? Prie biskvito pridėkite trintų citrusinių vaisių žievelių, o tarp sluoksnių įdėkite agrastų ar mėlynių.
Norint pasiekti ypatingą efektą, tortą galite sluoksniuoti su veganišku karamelės kremu: datulių kremas puikiai tinka tiems, kas mėgsta saldesnius desertus. Galite kurti kelių skonių ir spalvų sluoksnius naudodami vaisių tyres ar natūralius dažiklius, pavyzdžiui, burokėlių, spirulinos ar ciberžolės miltelius.
Patiekite tortą su šviežiomis uogomis, mėtų lapeliais, veganišku plaktu kremu arba ledais iš kokoso pieno ar bananų. Jei norite šventiško įspūdžio, galite dekoruoti valgomomis gėlėmis ar aukso dulkelėmis. Veganiškas tortas puikiai tinka įvairioms progoms – gimtadieniams, vestuvėms, piknikams ar tiesiog savaitgalio jaukiam pasisėdėjimui su artimaisiais. Šis desertas subalansuotas visiems – ir tiems, kurie laikosi veganiškos mitybos, ir tiems, kurie ieško puresnio, lengvesnio, bet vis tiek ypatingai skanaus deserto.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.