Varškėtukų receptas vaikams šeimos pusryčiams

Varškėtukų receptas vaikams šeimos pusryčiams

Varškėtukai vaikams – vienas populiariausių pusryčių ar užkandžių variantų lietuvių šeimose. Nors jau suaugę, daugelis prisimename varškėtukų kvapą ir skonį iš vaikystės – jie švelnūs, minkšti, šiek tiek saldūs ir puikiai dera su mėgstama uogiene ar šviežiomis uogomis. Šis patiekalas pasižymi svarbia savybe – lengvai pritaikomas įvairiems vaikų poreikiams ir skoniui, tuo pačiu išlieka maistingas. Tėvai renkasi varškėtukus dėl jų paprasto, natūralaus recepto, sotumo bei galimybės įtraukti vaikus į jų gamybos procesą. Šiame straipsnyje papasakosiu, ką reiškia varškėtukai vaikams, pateiksiu patikimą receptą, gamybos patarimus ir idėjas, kaip paįvairinti šį jaukų patiekalą.

Ingredientai

  • 250 g varškės (pageidautina 9 % riebumo, galima naudoti ir grūdinę varškę)
  • 1 didelis kiaušinis
  • 2–3 šaukštai cukraus (priklausomai nuo pageidaujamo saldumo ir vaiko amžiaus)
  • 50 g kvietinių miltų (dar šiek tiek miltų barstymui)
  • 1/2 arb. šaukštelio vanilinio cukraus (nebūtina, bet pasaldina skonį)
  • Žiupsnelis druskos
  • Saulėgrąžų arba rapsų aliejus kepimui

Gaminimo eiga

  1. Į dubenį suberkite varškę. Jei ji labai stambi ir grūblėta, patrinkite šakute arba trumpai pertrinkite per sietelį, kad masė būtų tolygesnė – vaikams dažnai maloniau valgyti švelnių tekstūrų patiekalus.
  2. Pridėkite kiaušinį, cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite.
  3. Po truputį įberkite miltus ir maišykite masę, kol ji taps vientisa, į lengvai limpanti prie rankų, bet vis dar drėgna. Jei reikia – įberkite papildomai miltų, bet nepersistenkite, kad varškėtukai neišeitų kieti.
  4. Lengvai pabarstykite stalą miltais, imkite po šaukštą masės, rankomis suformuokite nedidelius apvalius ritinėlius arba apkūnius paplotėlius. Papildomai apvoliokite kiekvieną jų miltuose.
  5. Iš karto dėkite varškėtukus ant švaraus paviršiaus ar padėklo, kad neliptų prie stalo, ir užbaikite formuoti visus prieš kepimą.
  6. Įkaitinkite keptuvę su keliais šaukštais aliejaus. Dėkite varškėtukus (ne per tankiai) ir kepkite vidutinėje kaitroje apie 2–3 minutes iš abiejų pusių, kol išorė gražiai pagels ir taps traški, o vidus išliks švelnus. Neperkepkite, kad neišsausėtų.
  7. Iškeptus varškėtukus išimkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.
  8. Patiekite šiltus su pasirinktais priedais: natūraliu arba vanilės jogurtu, uogiene, šviežiomis uogomis ar vaisiais.

Naudingi patarimai

Gaminant varškėtukus vaikams, svarbu pasirinkti kuo natūralesnius ir aukštos kokybės ingredientus. Rinkitės šviežią varškę – tai pagrindinis varškėtukų akcentas. Jei vaikas labai jautrus saldumui arba ribojamas cukrus, galima naudoti mažiau saldiklio arba visai jo atsisakyti, vietoje to pagardinti patiekalą natūraliais vaisiais ar uogomis. Kiaušinis masėje svarbus purumui, tačiau jei reikia – galima naudoti tik kiaušinio trynį, kad patiekalas būtų dar švelnesnis.

Vieni iš dažniausių iššūkių – varškėtukų masės lipnumas ar per didelis birumas. Jei masė itin lipni, tiesiog rankas sudrėkinkite vandeniu arba patepkite trupučiu aliejaus. Jei priešingai, varškėtukai nelimpa ir byra – įdėkite šiek tiek daugiau miltų. Tačiau nepersistenkite su miltais, nes varškėtukų minkštumas priklauso būtent nuo to, kiek mažai jų dedame.

Vaikų mityba dažniausiai orientuota į mažesnį cukraus ir druskos kiekį. Varškėtukus galite pasigaminti ir be cukraus bei pasiūlyti su uogiene ar bananais – taip skonis išliks vaikiškas, bet bus sveikesnis. Kepdami naudokite minimalų kiekį riebalų, o vietoje aliejaus galite eksperimentuoti su keptuve be riebalų („nonstick“). Taip pat, norint dar sveikesnio varianto, varškėtukus galite kepti orkaitėje – žemesnėje temperatūroje, prie 180 laipsnių apie 15 min.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Kiekviena šeima gali susikurti savo unikalius varškėtukus pagal sezoną ar vaiko mėgstamus produktus. Į masę galima įmaišyti šiek tiek tarkuoto obuolio, morkų ar net moliūgo – toks paslėptas daržovių papildymas patiks ne tik mažiems, bet ir didesniems vaikams. Vasarą įmaišykite šviežių mėlynių ar aviečių – varškėtukai taps ne tik spalvingi, bet ir natūraliai saldūs. Jei norite, bandykite įdėti razinų, susmulkintų džiovintų abrikosų ar šlakelį natūralaus skonio jogurto, kuris paryškins tekstūrą.

Patiekiant varškėtukus vaikams, svarbi ir vizualinė pusė. Išdėliokite juos lėkštėje su šviežių uogų, bananais, obuolių griežinėliais, pabarstykite kapotais riešutais (jei nėra alergijos) ar apšlakstykite trupučiu medaus. Labai smagu iš varškėtukų dėlioti smagius veidelius ar paveikslėlius – tokiu būdu net išrankiausias vaikas noriai ragaus patiekalą. Jei norite paįvairinti pusryčius ar užkandžius, patiekite varškėtukus su varškės kremu, natūraliu jogurtu ar piurė iš šviežių uogų.

Paaugusiems vaikams ar net suaugusiesiems galima išbandyti šiuolaikiškesnes versijas: dalį miltų pakeisti viso grūdo, avižiniais ar net speltų miltais – taip varškėtukai bus dar maistingesni. Įmaišykite į tešlą žiupsnelį cinamono ar kardamono, kad gautumėte visiškai naują skonio niuansą. Tai – puikus patiekalas tiek kasdienai, tiek šventiniam stalui, o iš anksto paruoštus varškėtukus galite užšaldyti, kad visada turėtumėte greitą, gardų ir maistingą užkandį vaikams.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *