Varškės užtepėlės receptas su agurkais ir žalumynais

Varškės užtepėlės receptas su agurkais ir žalumynais

Varškės užtepėlė – tai universalus, Lietuvoje labai populiarus patiekalas, kuris tinka tiek pusryčiams, tiek užkandžiams, vakarienei ar net ypatingiems susibūrimams. Ši užtepėlė – vienas iš tų tradicinių skonių, kurie nuolat grįžta į mūsų stalą dėl savo paprastumo, švelnaus skonio ir galimybių improvizuoti su ingredientais. Varškės užtepėlė – tai gardus, maistingas ir nebrangus pasirinkimas, kurio pagaminimui nereikės daug laiko ar sudėtingų produktų. Pasitelkdami kelis pagrindinius ingredientus ir pasirinktinai papildydami juos įvairiais pagardais, greitai sukursite tobulą užtepėlę sumuštiniams, duonai ar net daržovių lazdelių mirkymui.

Ingredientai

  • 200 g šviežios varškės (geriausiai tinka 9% riebumo, bet galite naudoti ir liesesnę)
  • 2 v. š. grietinės (puikiai tinka 20% riebumo, bet galima keisti natūraliu jogurtu)
  • 1 mažas ar vidutinio dydžio šviežias agurkas
  • 1 nedidelis svogūno laiškas arba kelios šakelės krapų
  • Druska, šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
  • Pasirinktinai: puskietis sūris (apie 30 g), česnako skiltelė, ridikėlis, virtas kiaušinis

Gaminimo eiga

  1. Labai svarbu varškę gerai pertrinti – tai galite padaryti šakute, rankiniu arba elektriniu trintuvu, kad ji taptų puri ir kreminė.
  2. Susmulkinkite agurką (pageidautina pašalinti sėklas, kad užtepėlė būtų mažiau vandeninga), svogūno laišką arba krapus ir, jei naudojate, kitus pasirinktus priedus (pvz., ridikėlius, česnaką, sūrį, kiaušinį). Viską supjaustykite smulkiai.
  3. Į varškę įmaišykite grietinę (arba natūralų jogurtą) – tai suteiks užtepėlei minkštumo ir tolygaus skonio. Jei norite riebesnio, sodresnio varianto, rinkitės riebesnę grietinę.
  4. Įdėkite smulkintus žalumynus ir daržoves, gerai išmaišykite masę.
  5. Pagardinkite druska ir šviežiai maltais pipirais. Jei norite, įmaišykite šiek tiek trinto česnako ar nutarkuoto sūrio – taip pagardinsite užtepėlę.
  6. Pabaigoje viską dar kartą permaišykite, paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite skonį. Užtepėlę galite iš karto patiekti arba palaikyti šaldytuve, kad skoniai susimaišytų (bet ne ilgiau nei 12–18 valandų, kad daržovės neprarastų traškumo).

Naudingi patarimai

Varškės užtepėlė – labai atlaidi improvizacijoms, todėl drąsiai keiskite arba papildykite ingredientus pagal savo skonį ar sezoną. Verta atkreipti dėmesį į kelias detales, kurios pagerins galutinį rezultatą:

1. Prieš dedant į varškę agurką ar kitas vandeningas daržoves, jas galima kiek nuspausti arba nusausinti popieriniu rankšluosčiu – taip užtepėlė netaps per skysta.
2. Jei norite ypač glotnios tekstūros, visus ingredientus pertrinkite elektrine trintuve.
3. Švieži žalumynai (krapai, svogūno laiškai, petražolės) suteiks daugiau gaivumo. Jei neturite šviežių, naudokite džiovintus, bet jų dėkite mažiau.
4. Atsargiai su druska – pirma paragaukite, nes kai kurie papildomi ingredientai (sūris, marinuotos daržovės) gali būti sūrūs.
5. Užtepėlė puikiai tinka ne tik tepti ant duonos, bet naudokite ją ir kaip prie skonio daržovių, tortilijų, trapučių.
6. Jei mėgstate pikantiškesnius skonius, įberkite truputį maltų paprikų ar įtarkuokite sviestinio sūrio.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikinė varškės užtepėlė – puiki bazė kūrybai virtuvėje. Priklausomai nuo turimų ingredientų ar norimo skonių profilio, siūlome išbandyti kelias gardžias variacijas ir patiekimo idėjas:

Variacijų pavyzdžiai:
– Jei norite švelnesnės užtepėlės, varškę maišykite tik su grietine, įberkite truputį druskos, pipirų, papuoškite žalumynais.
– Pikantiška versija – papildykite smulkintu svogūnu, įtraukite česnako, petražolių, rupesnes pipirų rūšis ar net tarkuotą rūkyto kumpio ar dešros gabalėlį.
– Gaiviam vasariškam variantui pridėkite ridikėlių arba žaliųjų žirnelių.
– Norite sotesnės užtepėlės? Įmaišykite susmulkintą virtą kiaušinį ir truputį sviesto.
– Įtraukite šiek tiek šviežių (arba anksčiau marinuotų) kaparėlių, alyvuogių ar net susmulkintos fermentuotos agurkėlės – netikėta ir labai gardu.
– Mėgstantiems aštresnį skonį tiks žiupsnelis maltos čili paprikos arba keletas lašų aštraus padažo.

Patiekimo idėjos:
– Užtepkite ant juodos ruginės duonos, baltos ar batono riekelės – paprasta, bet tradiciškai lietuviška.
– Patirkite spalvingą pusryčių stalą – papuoškite užtepėlę supjaustytais ridikėliais, agurkų griežinėliais ir pabarstykite žalių svogūnų laiškais.
– Patogus užkandis vakarėliui: užtepėlę dėkite ant mažų skrebučių ar trapučių, puikiai derės prie daržovių lazdelių.
– Norite įdomesnio varianto – dėkite užtepėlės į mažas krekerines ar šviežių agurkų puseles.
– Eksperimentuokite – įmaišykite mėgstamų prieskonių, džiovintų pomidorų, bazilikų ar net šaukštą garstyčių.
– Veganiškai versijai naudokite augalinę varškę ir augalinį jogurtą.

Nesvarbu, kurį variantą pasirinksite, ar kokiais būdais ją patieksite – varškės užtepėlė visuomet suteiks jaukumo, skonių įvairovės ir taps mėgstamu užkandžiu tiek kasdienybėje, tiek švenčių metu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *