Varškės trupininis pyragas – vienas populiariausių lietuviškos virtuvės desertų, kuris išsiskiria savo paprastumu, nepakartojamu skoniu ir malonia tekstūra. Šis pyragas yra būtent tas saldus kepinys, kuris puikiai tinka tiek jaukiems savaitgalio pusryčiams, tiek ypatingiems susibūrimams. Pavadinime užkoduota esmė: traškus sviestinis trupinių pagrindas puikiai derinamas su puriu, švelniai saldžiu varškės įdaru. Tokia kombinacija užtikrina malonią skonio ir tekstūros dermę – pyragas subalansuotas, ne per saldus ir itin sotus. Dėl savo universalumo ir nesudėtingo gaminimo proceso, varškės trupininis pyragas tapo ne tik kasdieniu, bet ir šventiniu pasirinkimu daugelio namuose. Tai patiekalas, kuris leidžia improvizuoti, žaisti su skoniais, pritaikyti pagal tai, ką turite šaldytuve ar kas labiausiai patinka šeimai. Ir svarbiausia – visada iškepamas su meile.
Ingredientai
- 350 g kvietinių miltų
- 180 g (apie 3/4 puodelio) cukraus
- 200 g šalto sviesto
- 1 kupinas arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 500 g varškės (geriausia – grūdėtos arba pertrintos)
- 2 kiaušiniai
- 1 a. š. vanilinio cukraus arba natūralios vanilės
- Nuvalyta citrinos žievelė (nebūtina, bet suteikia gaivumo)
- 50 ml grietinės (galima keisti natūraliu jogurtu)
- 1-2 a. š. manų kruopų (jei varškė labai drėgna)
- Gaminimo forma (24–26 cm skersmens)
Gaminimo eiga
- Paruoškite trupinius. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, 120 g cukraus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Įberkite šaltą, mažais kubeliais supjaustytą sviestą. Pirštais trinkite sviestą su miltais, kol masė taps smulkiais trupiniais. Jei norisi, šį žingsnį galite padaryti elektriniu trintuvu ar virtuviniu kombainu – taip pasieksite tolygią trupinių struktūrą.
- Formuokite pagrindą. Į kepimo formą suberkite apie du trečdalius trupinių, tolygiai paskirstykite, delnu lengvai paspauskite, suformuodami pagrindą ir žemą sienelę (2–3 cm aukščio). Dėti į šaldytuvą, kol ruošite varškės įdarą.
- Paruoškite varškės įdarą. Varškę sumaišykite su likusiu cukrumi (apie 60 g), kiaušiniais, vaniliniu cukrumi ir, jei naudojate – citrinos žievele. Įdėkite grietinės, kuri suteiks kremiškumo. Masę galite pertrinti elektriniu trintuvu arba šakute, jei norite stambesnės tekstūros. Jeigu masė atrodo per skysta, suberkite 1–2 arbatinius šaukštelius manų kruopų, kad sutvirtintų įdarą kepant.
- Uždėkite įdarą ir trupinius. Iš šaldytuvo išimkite kepimo formą. Ant paruošto trupinių pagrindo supilkite varškės masę, išlyginkite paviršių. Ant viršaus tolygiai paskleiskite likusius trupinius – tai suteiks pyrago viršui gražią, aukso spalvos tekstūrą.
- Kepkite pyragą. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (virtuvės vidurinei lentynai be vėjelio arba 170 °C su ventiliatoriumi). Kepkite 45–55 minutes, kol pyrago viršus dailiai paruduos, o varškės įdaras sutvirtės. Gaminimo laikas priklauso nuo kepimo formos dydžio ir orkaitės savybių, tad stebėkite – kai viršus taps auksinis, bandykite mediniu pagaliuku persmeigti įdarą centrą. Jeigu jis dar šlapias – pakepkite dar 5-10 min.
- Aušinimas. Ištraukite pyragą iš orkaitės, palikite pravėsti formoje mažiausiai 30 minučių. Taip įdaras galutinai sustings ir bus lengviau išimti, gražiai supjaustyti gabalėliais.
Naudingi patarimai
Varškės trupininio pyrago sėkmė slypi detalėse. Rinkitės kuo riebesnį, kokybiškesnę varškę – pertrinta ar grūdėta puikiai tinka. Jeigu naudojate sūrį su dideliu drėgmės kiekiu, įberkite šaukštelį manų kruopų arba švelnių miltų, kad įdaras nesuskystėtų, o iškepus būtų tvirtas.
Pyrago trupiniams svarbu naudoti šaltą sviestą ir kuo mažiau jį minkyti, kad kepinys būtų trapus. Jeigu norite dar trapesnio pyrago, dalį miltų keiskite maltomis avižomis arba riešutų miltais.
Vanilė ir citrinos žievelė – ne būtinos, bet jos nukreipia pyragą į rafinuotesnius skonius. Jei norite sodraus sviestinio poskonio, naudokite natūralų, nesūdytą sviestą.
Varškės masę galima išplakti iki purumo, jeigu mėgstate švelnią tekstūrą, arba tiesiog sutrinti šakute – bus daugiau „namų skonio“ ir autentiškumo.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šis pyragas leidžia kūrybiškai žaisti pagal skonį ir metų laiką. Į varškės įdarą galite įmaišyti razinų, džiovintų abrikosų ar smulkintų riešutų. Šiltuoju sezonu verta pagardinti šviežiomis ar šaldytomis uogomis – vyšniomis, mėlynėmis, avietėmis ar net obuolių gabaliukais. Šios variacijos suteiks įdarui papildomai drėgmės ir gaivaus skonio.
Patiekite pyragą tiek šiltą, tiek atvėsusį. Jis puikiai dera su šalta stikline pieno, karšta kava ar klasikine arbata. Išraiškingesniam skoniui užpilkite šaukštelį uogienės arba lengvai plakto grietinėlės prieš patiekdami svečiams.
Šiam desertui tinka ir maži pyragėliai – kepkite mini formelėse asmeninėms porcijoms. Jei norite ypatingos progos deserto, varškės trupininį pyragą galite paruošti su kakaviniu trupinių sluoksniu (įberkite kelis šaukštus kakavos į trupinius). Taip sukursite šokoladinę, intensyvesnę versiją.
Varškės trupininis pyragas puikus ne tik kasdieniai saldėsiai, bet ir kaip pagrindas šventiniam tortui – tereikia eksperimentuoti su įdaru ir papuošimais, pavyzdžiui, sezoninėmis uogomis arba cukraus pudra apibarstytu viršumi.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.