Varškės pyrago su kakava receptas paprastam ir gardžiam desertui

Varškės pyrago su kakava receptas paprastam ir gardžiam desertui

Varškės pyragas su kakava – tai vienas iš pačių mylimiausių ir dažniausiai Lietuvoje kepamų desertų, sujungiantis gardžią varškę ir lengvą kakavos skonį. Šis pyragas išsiskiria paprastu paruošimu, o rezultatas – drėgnas, purus ir nepaprastai gardus kepinys, tinkantis tiek savaitgalio popietėms, tiek šventiniam stalui. Ar žinote, kad toks varškės pyragas dažnai vadinamas net lietuviška „cheesecake“ versija? Kakava suteikia pyragui papildomo kvapo ir skonio, sukuria viliojantį kontrastą tarp švelnios varškės ir šokoladinio pagrindo. Tad jei ieškote nostalgiško, bet kartu šiuolaikiško deserto – šis receptas kaip tik jums. Toliau sužinosite, kokių ingredientų prireiks, kaip lengvai pasigaminti šį varškės pyragą su kakava, taip pat perskaitysite naudingus patarimus ir patiekimo idėjas.

Ingredientai

  • 250 g varškės (9 % riebalumo – tradicinei tekstūrai)
  • 100 g cukraus
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 100 g kvietinių miltų
  • 50 g kakavos miltelių (be pridėtinių cukrų)
  • 80 g sviesto (minkšto ar tirpinto)
  • 100 ml natūralaus jogurto (arba kefyro)
  • 1 a.š. vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės ekstrakto
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • Pagal skonį – razinų, smulkintų riešutų ar šokolado gabaliukų (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, kol masė taps puri ir šviesi. Patogiausia tai daryti elektriniu plakikliu, bet tinka ir šluotelė ar šakutė.
  2. Po vieną įmuškite kiaušinius, kiekvieną kartą masę gerai išmaišydami ar suplakdami, kad ji būtų vientisa.
  3. Sudėkite varškę. Jei naudojate grūdėtą varškę, galite ją pertrinti per sietelį ar naudoti trintuvą – pyragas bus kremiškesnis. Jei mėgstate švelnią tekstūrą – rinkitės rikotą arba gerai trintą varškę.
  4. Įmaišykite natūralų jogurtą arba kefyrą – būtent šis ingredientas padeda pyragui išlikti drėgnam, šiek tiek puriam ir minkštam.
  5. Kitame dubenėlyje susimaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Jei norite, įberkite razinų, smulkintų riešutų ar šokolado gabaliukų.
  6. Skystą varškės masę pamažu įmaišykite į sausųjų ingredientų mišinį ir švelniai maišykite, kol tešla taps vientisa. Nepersistenkite – tik sumaišykite, kol neliks sausų miltų ruožų.
  7. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C (viršus–apačia, be ventiliacijos). Kepimo formą (patogiausia – 20–22 cm skersmens apvali forma) išklokite kepimo popieriumi arba ištepkite sviestu ir pabarstykite kakava ar miltais.
  8. Supilkite tešlą į paruoštą formą, išlyginkite paviršių. Jei norite, ant viršaus galima pabarstyti dar šiek tiek kakavos ar papuošti varškės šaukštais gražias dekoratyvias linijas.
  9. Kepkite 35–45 minutes – kol paviršius bus tvirtas, iškilęs, o įsmeigus medinį pagaliuką jis ištraukiamas daugiau ar mažiau sausas (pyrago centras išlieka drėgnas, bet nesiskystas).
  10. Išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti formoje – taip pyragas sutvirtės, bus lengviau pjaustomas.
  11. Patiekite pabarstę cukraus pudra, kakava arba, jei norite šventiškumo, užpilkite šokoladiniu padažu arba dekoruokite šviežiomis uogomis.

Naudingi patarimai

Varškės pyragas su kakava – išties universalus kepinys, kuris pavyksta praktiškai kiekvienam, laikantis kelių paprastų taisyklių.

1. Varškė turi būti kuo mažiau skysta. Jeigu ji labai vandeninga – nuvarvinkite arba šiek tiek nuspauskite per marlę. Tokiu būdu pyragas kepant neišskirs per daug drėgmės ir nebus „guminis“.

2. Kakava turi būti kokybiška, be pridėtinių cukrų ar riebalų – tikra kakava suteiks natūralų stiprų kvapą ir skonį. Pyragą galite kepti tiek su pusryčių kakava, tiek su konditerine, tačiau rezultatas bus subtilesnis su natūralia.

3. Jeigu norite ypatingai purus ir lengvos tekstūros pyrago – kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių, baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą pačioje pabaigoje.

4. Norite ypatingos šventinės nuotaikos? Įdėkite šiek tiek cinamono, kardamono ar apelsino žievelės – šie prieskoniai puikiai dera su kakava ir suteikia autentiškumo.

5. Jeigu įmaišote razinų, riešutų arba šokolado – prieš tai juos šiek tiek pamirkykite arba apibarstykite miltais, kad jie kepant nenusėstų į pyrago apačią.

6. Pyragą galima laikyti šaldytuve uždengtą iki 3–4 dienų. Jis puikiai išlaiko drėgmę ir visuomet būna toks pat gardus net ir antrą dieną.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šio varškės pyrago su kakava pagrindinę receptūrą galima lengvai modifikuoti, pritaikant šeimos poreikiams ar šventinėms progoms.

• Jeigu norite sveikesnės versijos – pusę miltų keiskite avižiniais miltais arba įdėkite daugiau natūralaus jogurto, o cukraus kiekį sumažinkite ir naudokite datulių tyrę ar medų.

• Vaikams ar šokolado mėgėjams labai tinka papildomai įdėti šokolado gabaliukų ar šokoladinio kremo sluoksnį per vidurį – patiekalas tampa tarsi mažas skanėstas iš vaikystės!

• Norite daugiau uogų? Prieš kepant į tešlą galite įmaišyti šaldytų vyšnių, mėlynių, spanguolių – subtili rūgštelė puikiai dera su saldžiu kakavos skoniu.

• Patiekite su plakta grietinėle, vaniliniu ledais ar šviežių vaisių skiltelėmis – tai ne tik papuošia desertą, bet ir išryškina skonių kontrastus.

• Draugų vakarienei ar šventei išbandykite pyragą kepti mažesnėse porcijose – silikoninėse keksiukų formelėse. Tokie varškės pyrago „muffinai“ suteiks stalo gausos, o porcijos bus patogios visiems.

• O gal norisi visiškai naujo skonių derinio? Pabandykite į varškės-jogurto mišinį įmaišyti šiek tiek tirpios kavos miltelių. Pyragas įgaus ypatingą švelnų kapučino kvapą ir patiks visiems kavos mėgėjams.

Šis varškės pyragas su kakava – ne tik paprastai pagaminamas, bet ir neįtikėtinai geras pasirinkimas tiek santūriam savaitgaliui, tiek įspūdingai progai. Atraskite savo mėgstamą kombinaciją ir džiaukitės naminių desertų magija!