Varškės pyrago su migdolų miltais receptas švelniam desertui

Varškės pyrago su migdolų miltais receptas švelniam desertui

Varškės pyragas su migdolų miltais – tai ypatingas lietuviškos ir europietiškos virtuvės derinys, kuris sujungia tradicinės varškės švelnumą ir riešutinį migdolų miltų subtilumą. Šis pyragas dažniausiai pasižymi malonia, elastinga tekstūra, švelniu skoniu bei aromatinga, šiek tiek trapių migdolų pagrindu. Kuo šis desertas toks ypatingas? Migdolų miltai čia pakeičia dalį ar net visus kvietinius miltus, todėl pyragas įgauna švelnesnį skonį, tampa natūraliai bekvapis, dažnai tinka tiems, kas ieško alternatyvų glitimui. Toks pyragas puikiai dera ne tik su kava, bet ir kaip šventinis desertas ar net sveikesnė alternatyva tradicinei varškei su priedais. Jei dar nesate ragavę varškės pyrago su migdolų miltais, atėjo metas išbandyti šį puikų, visiems prieinamą receptą!

Ingredientai

  • 400 g varškės (9% riebumo – tiks tiek grūdėta, tiek pertrinta)
  • 3 vidutinio dydžio kiaušiniai
  • 120 g cukraus (galima keisti eritritoliu ar kokosų cukrumi)
  • 80 g minkšto sviesto (galima keisti kokosų aliejumi ar margarinu)
  • 150 g migdolų miltų
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto
  • 1 citrinos žievelės nutarkuota dalis (pasirinktinai, aromatui)
  • 50 ml pieno arba grietinėlės
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • Pagal norą – sauja razinų ar džiovintų spanguolių
  • Apdailai: migdolų drožlių, cukraus pudros arba šviežių uogų

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C (viršus–apačia, be vėjo). Paruoškite 22–24 cm skersmens kepimo formą: išklokite ją kepimo popieriumi arba lengvai patepkite sviestu.
  2. Varškę (jeigu grūdėta) pertrinkite per sietelį, kad būtų vientisa, arba naudokite smulkintuvą. Tai užtikrins švelnią pyrago tekstūrą.
  3. Kambario temperatūros sviestą ir cukrų plakite iki purios ir šviesios masės. Po vieną įplakite kiaušinius, po kiekvieno gerai išsukdami masę.
  4. Sudėkite varškę, vanilę ir (jei naudojate) citrinos žievelę. Išmaišykite iki tolygaus vientisumo.
  5. Migdolų miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska. Į sausų ingredientų mišinį galima įdėti išmirkyti razinas ar džiovintas spanguoles (jei pasirenkate šio priedo).
  6. Į varškės masę įmaišykite sausų ingredientų mišinį ir lengvai supilkite pieną ar grietinėlę, kad tešla būtų vientisa, nei per tiršta, nei per skysta. Jeigu norite dar švelnesnės konsistencijos, įdėkite papildomai šlakelį pieno.
  7. Paruoštą tešlą supilkite į kepimo formą. Paviršių išlyginkite šaukštu ar mentele. Jeigu norite, apibarstykite paviršių migdolų drožlėmis ar griežinėliais – jie gražiai apskrus ir suteiks papildomą skonio sluoksnį.
  8. Kepkite apie 40–50 minučių, kol pyrago kraštai gražiai pagels, o įsmeigus medinį pagaliuką į vidurį, jis išeis sausas ar vos drėgnas nuo varškės.
    Jei viršus greitai skrunda, pridengkite folija.
  9. Išimkite iš orkaitės ir palikite formoje 15 minučių pravėsti, paskui atsargiai išimkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
  10. Patiekite pyragą pabarstytą cukraus pudra ar šviežiomis uogomis. Skanaus!

Naudingi patarimai

Kad varškės pyragas su migdolų miltais būtų išties ypatingas, verta atkreipti dėmesį į kelias smulkmenas. Pirmiausia, rinkitės kuo natūralesnius ingredientus – riebesnė varškė suteiks daugiau purumo, o tikri migdolų miltai garantuos aromatingą skonį. Jeigu norite ypatingai švelnios tekstūros, varškę pertrinkite ar net perplakite su kiaušiniais – taip išvengsite gumulėlių. Migdolų miltai natūraliai sugeria mažiau drėgmės nei kvietiniai, tad jeigu masė atrodo itin tiršta, drąsiai įpilkite šaukštą ar du daugiau pieno ar grietinėlės.

Norint labiau akcentuoti migdolų skonį, į pyragą galima įlašinti keletą lašų kartaus migdolų ekstrakto. O jei neturite vanilės, puikiai pasiteisins ir apelsino ar citrinos žievelė – suteiks pyragui gaivumo. Kepdami stebėkite pyrago paviršių: jeigu jis ima greitai rudėti, uždekite folijos lakštą – taip pyragas neišdžius ir nesusvils.

Jei norite sumažinti cukraus kiekį, dalį jo galima keisti tik mažai saldžiu saldikliu (eritritoliu ar stevia), tuomet skonis bus lengvesnis ir tiks besirūpinantiems linijomis. Šis varškės pyragas ypač skanus atvėsęs – leiskite jam visiškai atvėsti, tada skoniai geriau atsiskleidžia, o tekstūra tampa tvirtesnė, todėl bus lengviau pjaustomas.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės pyragas su migdolų miltais – labai universalus, todėl drąsiai eksperimentuokite pagal savo skonį ar šaldytuvo turinį. Galite paruošti pyragą be razinų – tik su citrusų žievele, kad skonis būtų lengvesnis. Jei norisi švenčių aromato, įberkite žiupsnelį cinamono ar muskato. Pyragą puošti galima ne tik migdolų drožlėmis, bet ir pabarstyti kakavos milteliais, tarkuotu šokoladu ar aplieti lengvu citrinos glajumi.

Pyragas patiekiamas tiek šiltas, tiek atvėsęs. Puikiai dera su šviežiomis trintomis uogomis, šaldiu jogurtu ar plakta grietinėle. Jei siekiate sveikumo – patiekite su natūraliu graikišku jogurtu ir šviežiomis mėlynėmis ar braškėmis. Galite išbandyti ir individualius pyragėlius – kepkite tešlą nedidelėse silikoninėse formėlėse, taip gausite mini desertus vaišėms.

Norintiems išgauti dar kitokį skoninį akcentą, verta į tešlą įmaišyti truputį šviežių arba karamelizuotų obuolių, kriaušių ar net šaldytų vyšnių – taip desertas taps sultingesnis ir gaivesnis.

Stilingai ir elegantiškai papuoštas varškės pyragas su migdolų miltais taps šventės puošmena. O paprastą savaitgalį jis neabejotinai pradžiugins šeimą ir svečius – tai subtilus, bet tuo pačiu sočiai naminis desertas, kuris patiks ir mažiems, ir dideliems!