Varškės spurgų receptas orkaitėje be papildomų riebalų

Varškės spurgų receptas orkaitėje be papildomų riebalų

Varškės spurgos orkaitėje – tai moderni tradicinio lietuviško deserto interpretacija, leidžianti mėgautis gardžiu skanėstu net ir tiems, kurie vengia riebaluose kepto maisto. Orkaitėje keptos spurgos žavi purumu, subtiliu varškės skoniu ir džiugina kur kas lengvesne tekstūra nei tradicinės, alyvoje keptos spurgytės. Šis gamybos būdas idealiai tinka šeimos pusryčiams, užkandžių pertraukėlei ar šventei, o papildomi prieskoniai ir užpilai leidžia nuolat atrasti naujų šio deserto potyrių. Straipsnyje detaliai aptarsime, kaip gaminti varškės spurgas orkaitėje – kokių ingredientų prireiks, kokie pagrindiniai žingsniai ir kaip jas patiekti, kad kiekvienas kąsnelis primintų namų jaukumą.

Ingredientai

  • 300 g riebesnės varškės (tinka 9 % riebumo, galima naudoti ir grūdėtą)
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 70 g (apie 4 šaukštai) cukraus
  • 1 a. š. vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės ekstrakto
  • 100 g kvietinių miltų (prireikus šiek tiek daugiau arba mažiau)
  • 30 g bulvių krakmolo (maždaug 2 šaukštai)
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės (nebūtina, bet suteikia gaivumo)
  • 1 v. š. lydyto sviesto (tepimui formavimo metu, taip pat galima naudoti aliejų)
  • Apibarstymui: cukraus pudros arba cinamono ir cukraus mišinio

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite varškę. Jei varškė stambesnė ar grūdėta, pertrinkite ją per sietelį arba sutrinkite šakute, kad būtų kuo vientisesnės konsistencijos.
  2. Sujunkite drėgnus ingredientus. Į didelį dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir citrinos žievelę, gerai išplakite iki lengvos putos. Sudėkite varškę ir išmaišykite iki vientisos masės.
  3. Sumaišykite sausas sudedamąsias dalis. Atkreipkite dėmesį, kad kepimo miltelius, druską, bulvių krakmolą ir kvietinius miltus sumaišykite atskirame inde. Tai padės tolygiai paskirstyti kepimo miltelius ir išvengti tešlos gumuliukų.
  4. Sudėkite visus ingredientus. Po truputį berkite sausą mišinį į varškės masę. Maišykite mentele arba šaukštu. Tešla neturi būti skysta – ji turėtų lengvai lipti prie rankų, bet būti minkšta. Jei reikia, pridėkite šiek tiek daugiau miltų, bet atsargiai, kad spurgos neišeitų kietos.
  5. Formuokite spurgytes. Rankas patepkite sviestu arba aliejumi, kad tešla neliptų. Imkite nedidelį tešlos kiekį (apie graikinio riešuto dydžio) ir suformuokite apvalius rutuliukus.
  6. Paruoškite kepimo skardą. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Dėkite spurgytes nedideliu atstumu viena nuo kitos – augs kepdamos. Galima šiek tiek apšlakstyti arba patepti spurgyčių paviršių lydytu sviestu, kad jos taptų gražiai apskrudusios.
  7. Kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus/apačia su ventiliatoriumi). Kepkite apie 18–22 minutes, priklausomai nuo spurgyčių dydžio, kol jos taps aukso spalvos. Jei norite sodresnės spalvos, paskutinėmis minutėmis galite įjungti grilį, bet stebėkite, kad nesudegtų.
  8. Patiekite. Išimkite spurgytes iš orkaitės ir leiskite vos pravėsti. Pabarstykite cukraus pudra arba cinamono-cukraus mišiniu. Skanaus!

Naudingi patarimai

Norėdami, kad varškės spurgos orkaitėje pavyktų kuo puikiausiai, rinkitės drėgnesnę, bet ne visiškai skystą varškę. Kad spurgytės išliktų purios ir nesuminkštėtų, svarbu nepersūdyti tešlos miltais; miltus berkite po truputį ir stebėkite tešlos konsistenciją – ji turi būti švelniai lipni, tačiau pakankamai tvirta rutulio formavimui. Spurgytes galite formuoti drėgnomis rankomis arba naudoti ledų šaukštelį. Kepant jas nereikia spausti ar plokštinti, nes orkaitėje jos pašoks ir gražiai išsigaubs.

Kepimo laikas priklauso ir nuo jūsų orkaitės, ir nuo spurgyčių dydžio. Pagal skonį galima pabaigoje dar šiek tiek aptepti spurgytes sviestu, tuomet jų paviršius bus dar traškesnis. Jei norite ryškesnio skonio – į tešlą galite berti razinų, kapotų riešutų ar, pavyzdžiui, spanguolių. Kad desertui suteiktumėte išskirtinumo, bandykite užbarstyti ant dar šiltų spurgyčių apelsinų žievelės ar tarkuoto tamsaus šokolado.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Orkaitėje keptos varškės spurgos puikiai tinka paįvairinti įvairiais skoniais. Jei mėgstate vėsesnius desertus, patiekite spurgytes su jogurtiniu ar grietinėlės padažu, šviežiomis uogomis arba apelsinų džemu – tai suteiks gaivumo ir papildomo saldumo. Norėdami šventiško akcento, karštas spurgytes apibarstykite gausiai cukraus pudra, pabarstykite šviežių mėtos lapelių. Gardu valgyti jas ir su tirpintu šokoladu, karamele ar net keptais obuolių griežinėliais.

Ypač žavi ir paprasta vaikams: prieš kepant spurgytes galima į vidų įdėti po lašą šokoladinio kremo ar džiovintos vyšnios. Jei norite, kad spurgos būtų dar drėgnesnės bei purios, dalį miltų keiskite migdolų miltais ar net avižiniais miltais – skonis bus maloniai kitoks, o tekstūra truputį subtilesnė.

Tokios varškės spurgos puikiai dera su šiltu kakavos ar arbatos puodeliu, o pavasario ir vasaros sezonu – su šviežių vaisių kompotu. Vaikai dažnai jas valgo su šaukštu uogienės ar net natūraliu medumi. Orkaitėje kepti skanėstai išlieka gardūs ir atvėsę, tad puikiai tiks įdėti į priešpiečių dėžutę ar piknikui gamtoje. Išmėginkite ir išsirinkite savo bei šeimos mėgstamiausią spurgų variantą!