Varškės tortas su želė – tai švelnus, gaivus ir itin populiarus desertas, kuris dažnai tampa neatsiejama švenčių ar paprastos šeimos vakarienės dalimi. Šio torto populiarumą lemia subtilus varškės švelnumas, maloni rūgštelė, gardus biskvitas ar sausainių pagrindas ir ryški, spalvinga želė viršuje. Tai vizualiai patrauklus, lengvai pritaikomas ir beveik universaliai mėgstamas skanėstas, tinkantis tiek vaikams, tiek suaugusiems. Varškės tortą su želė vertina tie, kas nori atsigaivinti vasarą ar pasimėgauti lengvesniu nei įprasti tortai desertu. Šiame straipsnyje plačiau paaiškinsime, kas tai per desertas, pateiksime išsamų receptą, gaminimo eigą ir naudingų patarimų, kad šiandien galėtumėte pradžiuginti save ir artimuosius šiuo aukščiausios kokybės desertu.
Ingredientai
- 200 g trapios tešlos arba sausainių (pvz., „Gaidelis“)
- 80 g sviesto
- 500 g varškės (kambario temperatūros, geriausia riebesnės, lazdelių arba birios tekstūros)
- 200 ml grietinėlės (min. 30% riebumo)
- 120 g cukraus
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus
- 20 g (2 v. š.) želatinos miltelių
- 100 ml vandens želatinai ištirpinti
- 250 ml natūralaus jogurto arba grietinės
- Sezono uogų arba vaisių (braškių, vyšnių, persikų, mandarinų, mėlynių, pagal skonį)
- 1 pakelis (apie 90 g) uogų/raudonos želė (pagal pasirinkimą – braškių, aviečių, vyšnių)
- 300 ml vandens želė sluoksniui
Gaminimo eiga
- Pagrindo paruošimas. Sausainius sumalkite virtuviniu kombainu arba susmulkinkite iki trupinių maišelyje kočėlu. Sviestą ištirpinkite ir sumaišykite su trupiniais. Trupinius suberkite į 22–24 cm skersmens atsegamą torto formą, išlyginkite ir tvirtai suspauskite šaukšto nugarėle arba ranka. Dėkite pagrindą į šaldytuvą, kol ruošite kremą.
- Želatinos paruošimas. Želatiną suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite 100 ml šalto vandens ir leiskite išbrinkti (apie 10 minučių). Tada švelniai pašildykite (neužvirinkite!) ant silpnos ugnies arba mikrobangų krosnelėje, kol visiškai ištirps, ir atvėsinkite.
- Varškės kremo paruošimas. Varškę su cukrumi ir vaniliniu cukrumi gerai ištrinkite (rankiniu blenderiu, maisto smulkintuvu arba tiesiog šakute, jei varškė labai minkšta). Įmaišykite jogurtą arba grietinę. Grietinėlę išplakite iki standžių, purių putų ir atsargiai įmaišykite į varškės masę.
- Želatinos įmaišymas. Atvėsintą (bet dar skystą) želatiną plona srovele supilkite į varškės masę, nuolat maišydami, kad nesusidarytų gumuliukų. Masę užpilkite ant paruošto sausainių pagrindo, išlyginkite paviršių ir dėkite bent 2–3 valandoms (geriausia per naktį) į šaldytuvą sustingti.
- Želė sluoksnio ir vaisių/uogų dėliojimas. Ant sustingusio varškės kremo paviršiaus išdėliokite pasirinktus šviežius arba konservuotus vaisius, uogas. Paruoškite želė pagal instrukciją ant pakelio, sumažindami vandens kiekį iki 300 ml – taip sluoksnis bus tvirtesnis ir ryškesnis.
- Želė užpylimas. Atvėsusią, tačiau dar neskystėjančią želė atsargiai pilkite ant torto paviršiaus per šaukštą, kad nesumaišytumėte kremo ir želė. Vėl dėkite tortą į šaldytuvą bent 3–4 valandoms, kol želė visiškai sustings.
- Patiekimas. Prieš patiekiant, švelniai paleiskite torto kraštus nuo formos šiltu peiliu arba plonais plastikiniais įrankiais, nuimkite formą, ir, jei norite, papuoškite dar keliais šviežiais vaisiais, uogomis ar mėtomis.
Naudingi patarimai
Varškės tortas su želė kuo puikiausiai pavyksta, jei laikotės kelių svarbių taisyklių. Švelniausia konsistencija išgaunama naudojant liesą, bet minkštą ir itin gerai susmulkintą varškę. Jei norite dar labiau švelnaus torčiuko pojūčio, varškę du kartus permalkite arba pertrinkite per sietelį. Grietinėlę būtinai standžiai išplakite – tai tortui suteiks purumo ir stabilumo, o jogurtas ar grietinė priduos švelnios rūgštelės.
Labai svarbus žingsnis – tinkamas želatino ištirpinimas ir atvėsinimas iki kambario temperatūros prieš įmaišant į varškės masę. Jei želatina bus per karšta, varškė gali susimazgoti, o jei per šalta – sustings gabaliukais.
Jei naudojate želė, atidžiai stebėkite, kad ji nebūtų per karšta, kai pilate ant kremo, nes karšta želė gali suardyti varškės sluoksnį. Dėl to rekomenduojama želę atvėsinti iki pokojos temperatūros ir pilti per šaukštą.
Ruošiant pagrindą, galite naudoti ne tik sausainius, bet ir biskvitą, o sviestą drąsiai keisti augaliniu margarinu ar net kokosų aliejumi, jei norite netradicinio skonio.
Dėkite tortą į šaldytuvą bent kelioms valandoms ar net nakčiai – tuomet rezultatas bus geriausias: sluoksniai bus tvirti, o skoniai – harmoningi. Prieš pjaustant tortą rekomenduojama peilį pamirkyti karštame vandenyje – taip pjausnių briaunos bus glotnios, o želė nenutrūks.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šis varškės tortas „draugauja“ su įvairiausiais priedais. Norint gaivesnio, vasariško skonio, rinkitės uogas – braškes, avietes, šilauoges ar vyšnias. Rudeniškam variantui puikiai tiks konservuoti persikai, mandarinai, obuolių arba kriaušių gabaliukai. Jeigu norite įdomesnio deserto, į varškės masę galite įmaišyti smulkintų želė gabalėlių (vadinamojo „mozaikos“ efekto torčiukas).
Saldumą reguliuokite pagal skonį, o cukrų galite keisti medumi arba agavų sirupu. Norėdami mažiau kaloringo varianto, naudokite natūralų jogurtą vietoje grietinėlės, kiek sumažinkite sviesto kiekį pagrindui ir pasirinkite liesesnę varškę.
Patiekti siūlome atšaldytą, puošdami šviežiomis mėtomis, cukraus pudra ar net smulkintais riešutais. Nedidelė porcija puikiai dera su kava, arbata ar tiesiog taurėmis gaivaus limonado karštą vasaros dieną.
Vaikų gimtadieniui arba šventei galite naudoti kelių spalvų sluoksnius – tarp varškės ir vaisių dėti skirtingų spalvų želė, arba išdėlioti iš jų spalvingus piešinėlius ant viršaus. Taip tortas ne tik puikiai atrodo, bet ir tampa dar smagesniu desertu mažiesiems.
Jei pageidaujate prabangesnio, šventinio varianto, dalį varškės kremo galite paskaninti tirpintu šokoladu arba apelsinų žievele, o želė sluoksniui rinktis beskonę želatiną ir natūralias, šviežias vaisių ar uogų sultis.
Nepamirškite – šio torto variacijoms ribų nėra, tad savo kūrybiškumu galite nustebinti net didžiausius smaližius!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.