Varškės trupininio pyrago receptas minkštam ir traškiam desertui

Varškės trupininio pyrago receptas minkštam ir traškiam desertui

Varškės trupininis pyragas – vienas populiariausių lietuviškų desertų, kurio šaknys siekia namudinės konditerijos tradicijas. Šis pyragas išsiskiria ypatingu tekstūros kontrastu – traškus trupininis pagrindas ir švelnus, kreminis varškės įdaras, kuris tinka ir kasdienai, ir ypatingoms progoms. Dėl paprasto gaminimo būdo bei nebrangių, lengvai randamų ingredientų varškės trupininį pyragą pamėgo tiek pradedantieji, tiek patyrę kulinarai. Straipsnyje aptarsime, kuo būtent šis pyragas yra ypatingas, kaip jį tinkamai iškepti bei kokių variacijų galite išbandyti, norėdami paįvairinti šią liaudies pasididžiavimą. Taigi, sužinokite, kaip išsikepti tobulą varškės trupininį pyragą ir tapkite namų konditerijos meistru!

Ingredientai

  • 250 g sviesto (šalto)
  • 400 g kvietinių miltų
  • 200 g cukraus (100 g tešlai, 100 g įdarui)
  • 1 kiaušinis
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 500 g varškės (geriau birios, ne riebios, 9% ar 5%)
  • 2 kiaušiniai (įdarui)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
  • 100 ml natūralaus jogurto arba grietinės (įdarui, jei norite kreminio įdaro)
  • 1 valgomasis šaukštas miltų arba krakmolo (įdarui – jei norite tvirtesnio įdaro)
  • 1–2 valgomi šaukštai razinų arba džiovintų vaisių (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Pasiruoškite trupininę tešlą. Į didesnį dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, žiupsnelį druskos ir 100 g cukraus. Sudėkite mažais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą. Pirštais arba trintuve trinkite sviestą su miltais, kol masė pasidaro panaši į smulkius trupinius. Įmuškite 1 kiaušinį ir kelias minutes maišykite – turi likti birūs trupiniai.
  2. Tešlą padalinkite į dalis. Trupinius padalinkite į dvi dalis – didesniąją (apie 2/3) sunaudosite pagrindui, o mažesniąją (1/3) palikite viršui. Mažesnę dalį įvyniokite į maišelį ir dėkite į šaldytuvą arba šaldiklį (kol ruošite įdarą, ją lengviau bus užbarstyti ant viršaus, jei bus sustingusi).
  3. Pagrindą suformuokite kepimo formoje. Likusią didesnią trupinių dalį suberkite į kepimo popieriumi išklotą formą (apie 22–24 cm skersmens). Pirštais arba mentele paskirstykite trupinius tolygiai, spausdami prie dugno ir šiek tiek prie šonų (iki maždaug 2–3 cm aukščio, jei mėgstate aukštesnį kraštą).
  4. Paruoškite varškės įdarą. Varškę sumaišykite su 2 kiaušiniais, 100 g cukraus, vaniliniu cukrumi ir krakmolu arba miltais. Jei mėgstate kremiškesnį įdarą, įpilkite jogurto arba grietinės. Viską gerai išsukite, kad nebūtų didelių varškės gumuliukų. Jei norite, galite įmaišyti kelias razinas ar kitų smulkintų džiovintų vaisių.
  5. Įdarą tolygiai paskleiskite ant trupininio pagrindo. Šaukštu arba mentele paskirstykite varškės masę per visą pagrindą. Matydami, kad įdaras labai skystas, galite papildomai įmaišyti šaukštą miltų ar krakmolo.
  6. Užbarstykite likusius trupinius. Iš šaldytuvo ištraukite likusią trupininės tešlos dalį. Suberkite ją ant varškės įdaro, paskirstydami tolygiai – galite palikti storesnių ar plonesnių trupinių gabalėlių pagal skonį.
  7. Kepkite. Statykite pyragą į iki 180°C įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 45–50 minučių, kol trapus trupininis paviršius gražiai pagels. Jei viršus ima per greitai ruduoti, paskutines 10 minučių galite uždengti folija.
  8. Atvėsinkite ir patiekite. Pyragą geriausia išimti iš formos tik pradėjus vėsti, nes karštas pyragas gali būti per trapus. Prieš tiekiant galite apibarstyti cukraus pudra ar papuošti šviežiomis uogomis.

Naudingi patarimai

Norint, kad varškės trupininis pyragas pavyktų idealiai, svarbiausia nenaudoti per šiltų ingredientų – sviestas ir varškė turėtų būti šaldytuvo temperatūros. Tešlos trupinius formuokite greitai, kad sviestas neištirptų rankose, o pyragas būtų trapus. Jei mėgstate saldesnius desertus, į įdarą galite įdėti daugiau cukraus, bet nepersistenkite, kad neišryškėtų perteklinė salduma. Grietinę ar jogurtą į varškės masę galite dėti drąsiai – taip pyrago įdaras bus ypatingai švelnus. Kepdami naudokite kepimo popierių, kad pyragas nepriliptų prie formos ir lengvai jį išimtumėte. Jei mėgstate, kad pagrindas būtų tiek traškus, tiek sausainiškas, beveik pusę miltų galite keisti smulkintais avižiniais sausainiais ar net dėti šiek tiek riešutų į trupinius.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės trupininis pyragas – labai universalus desertinis patiekalas. Norint įvairovės, į varškės įdarą galite įmaišyti šviežių ar šaldytų uogų: vyšnių, mėlynių, aviečių, spanguolių ar obuolių gabalėlių. Vietoje vanilinio cukraus išbandykite tarkuotos citrinos ar apelsino žievelės poskonį – pyragas įgaus gaivaus aromato. Vasariškam skoniui į tešlą galite berti šaukštą kokoso drožlių arba įdėti kelis šviežio rozmarino lapelius. Jei norite šventiškesnio varianto, pyrago viršų po kepimo aptepkite šiek tiek pašildyta abrikosų ar slyvų uogiene. Patiekite su ledais, jogurtu ar plakta grietinėle, o jei mėgstate ne per saldžiai, užgerkite nesaldinta kava ar arbata. Tai puikus pyragas tiek šiltas, tiek atvėsęs, tad tiks paskaninimui tiek savaitgalio pusryčiams, tiek šeimos šventėms ar draugų pasisėdėjimui.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *