Vištienos užkepėlės receptas su bulvėmis ir grietinėle

Vištienos užkepėlės receptas su bulvėmis ir grietinėle

Užkepėlė su vištiena – viena iš populiariausių kasdienių lietuviškos virtuvės šiltų vakarienės patiekalų. Tai itin universalus, sotus ir praktiškas valgis, kuris puikiai pritaikomas tiek darbo dienai, tiek iškilmingesnei progai. Užkepėlės su vištiena privalumas – paprastas paruošimas, nesudėtingi ingredientai ir galimybė išnaudoti likusią iš ankstesnių patiekalų virtą ar keptą vištieną. Šį patiekalą mėgstame už gardžią plutelę, švelnų skonį ir galimybę improvizuoti, pritaikant turimus produktus ar šeimos pomėgius. Užkepėlė su vištiena patinka ir vaikams, ir suaugusiems – tai patikimas variantas, kai norisi jaukaus, sotumo suteikiančio ir visus prie stalo suburiančio valgio. Straipsnyje rasite, kaip paruošti klasikinę, grietinėle apšlakstytą vištienos užkepėlę, kokių ingredientų prireiks, kaip tinkamai ją užkepti ir kokias variacijas verta išbandyti norint paįvairinti savo stalo meniu.

Ingredientai

  • 400 g vištienos filė (tinka virta, kepta arba rūkyta vištiena)
  • 2 vidutinės bulvės (apie 300 g)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 1–2 morkos
  • 150 g pievagrybių (nebūtina, bet labai praturtina skonį)
  • 150 ml grietinėlės (35% riebumo arba lengvesnės, 20%, variantas)
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g tarkuoto fermentinio sūrio
  • 2 valg. šaukštai sviesto arba aliejaus kepimui
  • Druska ir malti juodieji pipirai pagal skonį
  • Šviežių arba džiovintų krapų, petražolių (nebūtina – pagal norą)

Gaminimo eiga

  1. Vištienos filė išvirkite pasūdytame vandenyje arba naudokite iš ankstesnės dienos likusią orkaitėje keptą mėsą. Atvėsusią vištienos krūtinėlę supjaustykite nedideliais kubeliais arba plėšykite juostelėmis.
  2. Bulves nulupkite ir išvirkite pasūdytame vandenyje iki minkštumo. Atvėsusias bulves supjaustykite griežinėliais arba stambiais kubeliais.
  3. Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti. Morkas nuskusti ir sutarkuoti (galima ir kubeliais).
  4. Pievagrybius, jei naudojate, nuvalyti ir supjaustyti plonais griežinėliais.
  5. Įkaitintoje keptuvėje svieste arba aliejuje apkepinti svogūnus iki permatomumo, tuomet pridėti morkas ir pievagrybius. Viską trumpai pakepti, kol suminkštės, pagardinti žiupsneliu druskos.
  6. Dideliame dubenyje sumaišyti apkeptus svogūnus, morkas, grybus, vištieną bei bulves. Pagardinti druska, pipirais, pageidautina – šviežiais kapotais krapais ar petražolėmis.
  7. Kiaušinius lengvai išplakti su grietinėle, galima įdėti šaukštelį grietinės dėl kreminės tekstūros. Šį mišinį supilti ant paruoštų ingredientų ir švelniai permaišyti.
  8. Didelę kepimo formą ar kelias porcijines indelius patepti sviestu. Sudėti vištienos-bulvių mišinį. Ant viršaus tolygiai pabarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu.
  9. Kepti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 minučių, kol sūrio plutelė taps auksinės spalvos, o užkepėlė pradės burbuliuoti.
  10. Prieš pjaustant ir patiekiant, leiskite užkepėlei pastovėti 8–10 minučių – taip lengviau ją dalinti, o paviršius gražiai susiformuos.

Naudingi patarimai

Vištienos užkepėlė labai dėkinga eksperimentams – galite panaudoti įvairiausią mėsą: virtą, keptą, rūkytą ar net vištienos šlauneles, nugarinę. Jei liko keptos vištos nuo sekmadienio pietų, būtent užkepėlė – puikus būdas antrą kartą ją panaudoti. Bulves galima pakeisti virtais ryžiais ar net makaronais, jei norisi paįvairinti skonį ar tiesiog prireikia naudoti virtas atsargas iš šaldytuvo.
Grietinėlę drąsiai keiskite lengvesne 20% arba 10% grietinėle ar net graikišku jogurtu, jei ieškote liesesnių variantų. Kiaušinių ir grietinėlės mišinys – esminis užkepėlės surišamasis komponentas, tad svarbu jo nepadauginti ir nepadaryti patiekalo per skystu.
Sūrio sluoksnį galite dėti tik pačioje pabaigoje, likus 10 minučių iki kepimo pabaigos, jei norisi itin traškios, auksinės plutelės. Buitinis patarimas: jei norite, kad sūris išsilydytų, bet neapdegtų – uždenkite kepimo indą folija pusę kepimo laiko, o likusiame laike sūrį atidenkite.
Pagardinkite vištienos užkepėlę šviežiomis žolelėmis, pavyzdžiui, svogūnų laiškais, krapais ar petražolėmis – jos ne tik pagerins skonį, suteiks aromato, bet ir papuoš patiekalą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Kiekviena šeima gali susikurti savo mėgstamą užkepėlės su vištiena variantą. Norite egzotiškesnio prieskonio? Įberkite žiupsnelį mėgstamų prieskonių, pavyzdžiui, maltos paprikos, itališkų žolelių, currio ar rūkytos paprikos. Drąsiai darykite aštresnę užkepėlę su aitriąja paprika ar česnaku.
Vegetarišką ar labiau daržovėmis papildytą užkepėlę gaminkite įtraukdami žiedinių kopūstų, brokolių, žaliųjų žirnelių, šparaginių pupelių ar net cukiniją. Svarbu daržoves trumpai apvirti ar apkepti, kad užkepėlė nebūtų per drėgna.
Užkepėlę su vištiena puikiai papildo rauginti ar švieži ledo salotų, ridikėlių, pomidorų ar agurkų garnyrai – gaivaus skonio ir spalvingos tekstūros derinys. Taip pat labai tinka grietinės arba jogurto padažas su česnaku ir krapais.
Modernesnė užkepėlės variacija – sluoksniuotas patiekalas, kai ingredientai dedami ne sumaišyti, bet sluoksniuojami (bulvės, vištiena, daržovės, sūris), tokiu būdu išgaunamas gražesnis vaizdas pjaustant.
Individualios užkepėlės porcijinėse formelėse – praktiškas sprendimas šventei, vakarėliui ar piknikui. Vaikai itin mėgsta mažas užkepėles, patiekiamas kaip karštus užkandžius.
Norint išsiskirti, dalį fermentinio sūrio pakeiskite rūkyta mocarela ar net brie sūriu – šie sūriai sukuria ypatingo skonio, švelniai tirpstančios plutelės efektą.
Pamirkykite bulves vandenyje prieš kepant – taip pašalinsite dalį krakmolo, o užkepėlė bus puresnė.
Užkepėlė su vištiena – puikus šaltas užkandis, ypač jei kepama iš vakaro ir pjaustoma tvirtos konsistencijos. Galima patiekti šalia raugintų agurkėlių ar marinuotų grybų.
Eksperimentuokite papildomas skonių natas, pavyzdžiui, įtarkuodami parmezano, užbarstydami skrudintų moliūgų sėklų ar pagardindami trupučiu garstyčių į grietinėlės mišinį. Tai atgaivins klasikinį patiekalą ir pavers jūsų vištienos užkepėlę unikalaus skonio šeimos favoritu.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *