Tuno užtepėlės receptas su kreminiu sūriu ir kiaušiniu

Tuno užtepėlės receptas su kreminiu sūriu ir kiaušiniu

Užtepėlės su tunu – tai viena populiariausių, universaliausių ir greičiausių užkandžių rūšių, kuri patiks tiek kasdienai, tiek šventėms. Ši užtepėlė žavi savo švelniu skoniu, paprastumu ir maistingumu. Nesvarbu, ar ruošiate nedidelį vakarėlį su draugais, ieškote alternatyvos vakarienei, ar norite greitos, bet skanios užkandos prie rytinės kavos ar arbatos – tuno užtepėlė taps puikiu sprendimu. Ją galima gaminti įvairiais būdais, pritaikant skonius savo šeimos poreikiams. Šiame straipsnyje rasite ne tik pagrindinį receptą, bet ir daugybę patarimų bei variacijų, kaip šią klasiką paversti mėgstamiausiu pasirinkimu ant Jūsų stalo.

Ingredientai

  • 1 didelė skardinė tuno savo sultyse (apie 120–150 g, nusausinus)
  • 3 valg. šaukštai natūralaus kreminio sūrio (arba majonezo)
  • 1 virto kiaušinio
  • 1 nedidelis raudonas svogūnas (arba 2 laiškai)
  • 2–3 marinuoti arba švieži agurkėliai
  • ¼ citrinos sulčių
  • Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 1 arbatinis šaukštelis smulkiai pjaustytų šviežių krapų arba petražolių
  • (Nebūtina) 1 arbatinis šaukštelis grūdėtųjų garstyčių
  • (Nebūtina) 1–2 smulkintos alyvuogės ar keli džiovinti pomidorai dėl ypatingesnio skonio

Gaminimo eiga

  1. Jei naudojate kiaušinį – išvirkite jį kietai (apie 10 min), tada atvėsinkite ir susmulkinkite nedideliais kubeliais.
  2. Atidarykite tuno skardinę, gerai nupilkite skystį ir suberkite žuvį į vidutinio dydžio dubenį.
  3. Svogūną susmulkinkite itin smulkiai. Jei norite švelnesnio skonio, tinka ir svogūnų laiškai.
  4. Agurkus ir, jei naudojate, alyvuoges ar džiovintus pomidorus supjaustykite smulkiais kubeliais.
  5. Prie tuno suberkite kiaušinio, svogūno, agurkų, alyvuogių ar džiovintų pomidorų gabaliukus, įdėkite grietinėlės sūrio (arba majonezo).
  6. Pagardinkite grūdėtomis garstyčiomis, suberkite krapus ar petražoles, supilkite šviežiai spaustą citrinos sultį. Pagal skonį pasūdykite ir papipirinkite.
  7. Visus ingredientus gerai išmaišykite šaukštu arba, jei norisi vientisos tekstūros, išplakite trumpai trintuvu (bet nepersistenkite – užtepėlę geriausia palikti su šiek tiek tekstūros).
  8. Paragaukite ir, jei reikia, dar kartą pagardinkite pagal savo skonį: gal papildomai įpilkite citrinos sulčių, įberkite pipirų ar įdėkite daugiau žolelių.
  9. Patiekite tuno užtepėlę atvėsintą – užtepkite ant šviežios duonos, batono, skrebučių, brukninių krekerių ar net šviežių daržovių gabalėlių.

Naudingi patarimai

Užtepėlė su tunu pavyks tobula, jei rinksitės kokybišką tuną – geriausia ieškoti žuvies savo sultyse arba alyvuogių aliejuje, tačiau prieš naudojimą tuną būtina nusausinti. Natūralus kreminis sūris suteikia švelnumo ir kremiškumo, tačiau galite keisti jį į graikišką jogurtą, majonezą ar net lengvai pasūdytą varškę – kiekvienas pasirinkimas užtepėlei suteiks savito charakterio.

Norint aštresnio skonio, galite įmaišyti šaukštelį aštrios garstyčių pastos arba kelis lašus Tabasco padažo. Jei užtepėlei stinga gaivumo ar norite sumažinti riebumą, dalį kreminio sūrio keiskite graikišku jogurtu ar kefyru. Svarbu ingredientus susmulkinti tolygiai, kad kiekviename kąsnyje pajustumėte visus skonio niuansus.

Tuno užtepėlę geriausia gaminti iškart prieš patiekimą, tačiau šaldytuve sandariame indelyje ją galima laikyti iki 2 parų. Jei nenaudojate svogūnų – užtepėlė išliks šviežia dar ilgiau. Prieš patiekiant verta užtepėlę trumpam palaikyti šaldytuve – taip visi skoniai susimaišys ir taps dar intensyvesni.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikinę užtepėlę su tunu galite nesunkiai keisti pagal skonį, sezoniškumą ir šaldytuvo turinį. Norite Viduržemio jūros akcento? Įmaišykite smulkintų kaparėlių, džiovintų pomidorų, šiek tiek raudonėlį primenančių žolelių, tarkuoto parmezano arba šlakelį alyvuogių aliejaus. Skandinaviškas variantas bus su virtais bulvėmis, šviežiais agurkais ar šlakeliu citrinos sulčių.

Lengvai pikantišką užkandį gausite, jei įdėsite rūkyto sūrio ar vos paskrudintų saulėgrąžų. Jei mėgstate švelnesnius skonius, kreminį sūrį keiskite į natūralų jogurtą, o svogūnus – į žalumynus: špinatus, laiškinius česnakus ar šviežias kalendras. Tuno užtepėlė tinka ant klasikinės juodos duonos, šviesaus batono, crostini, pita duonelių ar duonos skrebučių.

Net ir šventiniam stalui tuno užtepėlę galite patiekti įdarytų kiaušinių baltymuose, mažose tartaletėse, užtepti ant agurkų ar paprikų griežinėlių. Taip pat puikiai tinka iš tuno užtepėlės formuoti rutuliukus ir apvolioti kapotomis žolelėmis ar migdolais. Paprasta pagaminti, stilinga ir labai skanu!

Eksperimentuokite maišydami įvairias prieskonines žoleles – švieži bazilikai, peletrūnai ar net keli grūdeliai muskato riešuto gali kardinaliai pakeisti skonio profilį. Ieškote dar daugiau įvairovės? Pridėkite keptos ar rūkytos paprikos griežinėlį, šlakelį balzaminio acto arba kelių lašų sezamų aliejaus.

Tuno užtepėlė gali virsti puikiu sumuštinių ar įdėtų užkandžių į mokyklą pasirinkimu. Užtepkite ją ant pilno grūdo duonelės, įdėkite salotos lapų, griežinėlį pomidoro ar kelių agurko riekelių. Netgi galite naudoti kaip įdarą lavašams ar tortilijoms!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *