Vafliai su kondensuotu pienu – nostalgiškas gardėsis, kuriam sunku atsispirti tiek vaikams, tiek suaugusiems. Tai traškūs išoriniai sluoksniai ir minkštas, saldus įdaras, sukuriantis tobulą skonio balansą. Lietuvoje šis desertas dažnai siejamas su vaikyste, kai močiutės ar mamos kepdavo vaflius specialiose keptuvėse, o kondensuotas pienas būdavo tarsi šventinis priedas prie saldžių užkandžių. Šiandien jų paprastumas ir nepaprastas skonis neužleidžia savo vietos – vafliai su kondensuotu pienu išlieka mėgstamas desertas, puikiai tinkantis tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms. Straipsnyje aptarsime, ką reiškia šis patiekalas, kaip juos pagaminti žingsnis po žingsnio, pasidalinsime naudingais patarimais, variacijomis ir patiekimo idėjomis.
Ingredientai
- 250 g kvietinių miltų
- 120 g sviesto (ištirpinto ir atvėsinto)
- 4 kiaušiniai
- 120 g cukraus
- 250 ml pieno
- 1 šaukštelis vanilinio cukraus
- 1 arb. šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 1 skardinė (apie 380 g) kondensuoto pieno (saldaus)
- Aliejaus arba sviesto vaflinei patepti (pagal poreikį)
Gaminimo eiga
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Plakite iki vientisos, purios masės.
- Supilkite ištirpintą, atvėsusį sviestą bei pieną, dar kartą viską gerai išmaišykite.
- Atskirame inde sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, po truputį įsijokite juos į skystąją masę. Maišykite iki švelnios ir vientisos tešlos, kad neliktų gumulėlių.
- Įkaitinkite vaflinę. Jei reikia, patepkite ją aliejumi arba tirpintu sviestu, kad neprikibtų tešla.
- Į vaflinę pilkite samtelį tešlos – tiek, kad ji tolygiai pasiskirstytų ir nedengtų kraštų (perteklinė tešla išbėgs).
- Kepkite vaflius 2–4 minutes (priklausomai nuo vaflinės galingumo) iki auksinės, traškios spalvos. Jei norite minkštesnių vaflių – kepkite trumpiau, traškesnių – ilgiau.
- Karštus vaflius atsargiai išimkite peiliu ar silikonine lopetėle ir padėkite ant grotelių ar medinės lentelės, kad jie išliktų traškūs.
- Ant dar šiltų arba jau atvėsusių vaflių tolygiai ištepkite kondensuotą pieną. Galite į vieną pusę užtepti įdaro, uždengti kitu vafliu ir suspausti, suformuodami sumuštinį, arba suvynioti vafliuką į suktinuką/lūdelį su viduje esančiu kondensuotu pienu.
- Palikite vaflius keletą minučių, kad įdaras šiek tiek įsigertų, nors geriausia patiekti dar šiek tiek šiltus – tada vafliai bus traškūs, o pienas maloniai tirpstantis.
Naudingi patarimai
- Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Plakite iki vientisos, purios masės.
- Supilkite ištirpintą, atvėsusį sviestą bei pieną, dar kartą viską gerai išmaišykite.
- Atskirame inde sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, po truputį įsijokite juos į skystąją masę. Maišykite iki švelnios ir vientisos tešlos, kad neliktų gumulėlių.
- Įkaitinkite vaflinę. Jei reikia, patepkite ją aliejumi arba tirpintu sviestu, kad neprikibtų tešla.
- Į vaflinę pilkite samtelį tešlos – tiek, kad ji tolygiai pasiskirstytų ir nedengtų kraštų (perteklinė tešla išbėgs).
- Kepkite vaflius 2–4 minutes (priklausomai nuo vaflinės galingumo) iki auksinės, traškios spalvos. Jei norite minkštesnių vaflių – kepkite trumpiau, traškesnių – ilgiau.
- Karštus vaflius atsargiai išimkite peiliu ar silikonine lopetėle ir padėkite ant grotelių ar medinės lentelės, kad jie išliktų traškūs.
- Ant dar šiltų arba jau atvėsusių vaflių tolygiai ištepkite kondensuotą pieną. Galite į vieną pusę užtepti įdaro, uždengti kitu vafliu ir suspausti, suformuodami sumuštinį, arba suvynioti vafliuką į suktinuką/lūdelį su viduje esančiu kondensuotu pienu.
- Palikite vaflius keletą minučių, kad įdaras šiek tiek įsigertų, nors geriausia patiekti dar šiek tiek šiltus – tada vafliai bus traškūs, o pienas maloniai tirpstantis.
Naudingi patarimai
Norint, kad vafliai išliktų traškūs, svarbu juos per daug neperkepti ir po iškepimo dėti atvėsti ne ant lėkštės, o ant grotelių arba medinės lentutės. Uždenkite tik visiškai atvėsusius, kad nesukauptų drėgmės ir nesuminkštėtų. Jei norite dar šventiškesnio skonio – išvirdintą kondensuotą pieną (karamelizuotą) naudokite vietoje įprasto, tuomet skonis bus intensyvesnis, primins „Rududu“. Į vaflių tešlą galite įberti maltų riešutų, aguonų ar net šiek tiek kakavos, kad vafliai taptų ne tik gardesni, bet ir vizualiai išraiškingesni.
Ruošdami vaflius, naudokite kambario temperatūros ingredientus, kad tešla būtų vienalytė ir lengvai maišytųsi. Kepimo metu pirmąjį vaflį verta kepti kaip bandomąjį – pagal jį lengvai pakoreguosite tešlos kiekį ir kepimo laiką. Jei neturite vaflinės, galima kepti plonose keptuvėse, nors tradiciniai vafliai bus traškesni ir gražesni būtent kepti vaflinėje.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vafliai su kondensuotu pienu – išties universalus desertas. Vietoje saldaus kondensuoto pieno galite naudoti virintą (karamelizuotą), pagardinant jį riešutais ar trupučiu druskos. Taip pat į vaflių vidų galima papildomai dėti kakavos kremo, šokolado gabalėlių ar riešutų sviesto. Jei norisi lengvesnio varianto, vaflius galima pertepti plakta grietinėle ar natūraliu jogurtu sumaišytu su kondensuotu pienu. Patiekimui tinka įvairios uogos, švieži vaisiai – braškės, mėlynės, avietės ar bananai padės atsverti saldumą ir suteiks vasariško gaivumo.
Šiuos vaflius galite patiekti tiek kaip desertą prie puodelio kavos ar arbatos, tiek kaip šventės akcentą – pavyzdžiui, supjaustytus gabaliukais ar smulkiais suktinukais ant desertų stalo. Patogu gaminti iš anksto – vaflius galima iškepti ir perkelti į sausą vietą, o pertepti įdaru prieš pat patiekiant, kad neprarastų traškumo. Taip pat jie puikiai tinka įdėti į mokyklos ar iškylos dėžutę kaip saldus, energijos suteikiantis užkandis. Norint paįvairinti, siūlome paruošti kelias skirtingas įdaro variacijas ir leisti kiekvienam ragautojui rinktis savo mėgstamą skonį.
Kita idėja – papuošti vaflius tirpintu šokoladu, šokolado drožlėmis ar pabarstais. Jei norite elegantiško pateikimo, patiekite vaflius su keliais šviežiais uogų pagaliukais, mėtų lapeliu ir dulkėle cukraus pudros. Tokia kompozicija puikiai atrodo švenčių metu ar net saldžių vakarėlių repertuare.
Nepriklausomai nuo pasirinktų variacijų, vafliai su kondensuotu pienu išliks patiekalu, kuris visada kelia šypseną tiek mums, tiek mūsų artimiesiems. Išbandykite šį paprastą receptą ir leiskite namams pakvipti nostalgišku, saldžiu skanėstu!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.