Tuno salotos su makaronais – tai greitas, skanus ir universalus patiekalas, puikiai tinkantis tiek pietums, tiek vakarienei ar net šventiniam stalui. Šios salotos populiarios ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje Europos šalių, nes dera sodrus tuno skonis, makaronų sotumas ir šviežios daržovės. Tuno salotose su makaronais dominuoja pieniško tuno, makaronų, daržovių bei majonezo arba jogurto mišinys. Tai paprastas būdas panaudoti tai, ką turite šaldytuve, ir sukurti sočią bei ilgai alkio nejaučiančią vakarienę ar užkandį. Šis patiekalas išsiskiria tuo, kad paruošiamas per 20–30 minučių, puikiai tinka neštis į darbą, piknikui ar vaišėms draugų rate.
Ingredientai
- 200 g trumpų makaronų (spagečiai, vamzdeliai, sraigteliai ar kiti mėgstami)
- 1–2 skardinės tuno aliejuje arba savo sultyse (apie 160–200 g nusausinto tuno)
- 1 didesnis šviežias agurkas
- 1 mažas raudonas svogūnas (galima keisti švelnesniu svogūnėliu ar laišku)
- 150 g konservuotų kukurūzų (gerai nusausinti)
- 4–5 v. š. majonezo arba graikiško jogurto
- Šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
- Druska pagal skonį
- 1 v. š. citrinos sulčių (nebūtina, bet pagyvina skonį)
- Šviežios petražolės ar krapai puošimui (nebūtina)
Gaminimo eiga
- Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal instrukciją ant pakuotės. Virkite tol, kol jie bus „al dente“ – ne per minkšti. Nusausinkite ir atvėsinkite po šalto vandens srove, kad neliptų.
- Kol makaronai vėsta, agurką nuplaukite bei supjaustykite smulkais kubeliais ar plonomis juostelėmis. Raudonąjį svogūną nulupkite ir susmulkinkite itin smulkiai. Jei norite švelnesnio skonio – svogūną nuplikykite verdančiu vandeniu arba naudokite laiškinius svogūnus.
- Kukurūzus nusausinkite ir kartu su agurku bei svogūnu sudėkite į didelį dubenį.
- Tuno skardinę atidarykite, tuną nusunkite nuo skysčio. Jokiu būdu nemalkite ir nesutrinkite tuno iki košės – užteks lengvai šakute išskirstyti gabalėlius.
- Į didelį dubenį suberkite atvėsintus makaronus, tuną, agurką, kukurūzus ir svogūną. Švelniai išmaišykite, kad ingredientai pasiskirstytų tolygiai.
- Pagardinkite majonezu arba jogurtu. Jei norite lengvesnių salotų – rinkitės natūralų jogurtą arba maišykite majonezą su jogurtu santykiu 1:1.
- Pagal skonį įberkite druskos, pipirų, įlašinkite citrinos sulčių. Viską dar kartą švelniai išmaišykite, kad salotos įgautų vientisą tekstūrą, bet nepermaišykite, kad makaronai neištižtų ir tunas neprarastų tekstūros.
- Prieš patiekiant galite papuošti smulkintomis krapais ar petražolėmis. Skanaus!
Naudingi patarimai
Makaronų pasirinkimas: trumpi makaronai, tokie kaip vamzdeliai, spiraliukai ar lankeliai, yra patogiausi, nes gerai laikosi padaže ir nesubyra šaukštu semiant.
Padažo kiekis: padažo kiekį derinkite pagal skonį – jei mėgstate lengvesnes salotas, naudokite daugiau jogurto, jei norite kreminių – majonezo. Svarbu, kad makaronai nebūtų sausos tekstūros, tačiau ir nebūtų permirkę.
Daržovių įvairovė: vietoje agurko galite naudoti ir papriką, konservuotus žirnelius, špinatus ar smulkintą salierą. Visos traškios daržovės puikiai papildo salotų struktūrą.
Tuno kokybė: rinkitės kokybišką tuną. Aliejuje išsaugomas sodresnis skonis, konservuotas savo sultyse – švelnesnis, liesesnis.
Sekite temperatūrą: jei ruošiate salotas vakarėliui ar iš anksto, laikykite jas šaldytuve. Prieš patiekiant išimkite, kad sušiltų iki kambario temperatūros – taip skonis bus pilnesnis.
Patiekite iš karto arba per kelias valandas: salotas tinka laikyti šaldytuve iki 24 valandų. Jei paliksite per naktį, makaronai gali sugerti šiek tiek padažo, tad prieš patiekiant galite įmaišyti šaukštą papildomo padažo.
Sumažinkite kalorijų kiekį: norėdami lengvesnio patiekalo, vietoje dalies majonezo naudokite natūralų graikišką jogurtą ar lengvą jogurtą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Viduržemio jūros stilius: galite papildyti salotas smulkintais saulėje džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, fetos sūriu ir baziliko lapeliais. Šios salotos ne tik įgaus daugiau spalvų, bet ir naujų skonių.
Klasikinės lietuviškos variacijos: vietoje kukurūzų galite dėti konservuotų žirnelių, o agurką pakeisti marinuotais agurkėliais.
Veganiška versija: jei vengiate žuvies, tuną keiskite virtomis baltosiomis pupelėmis arba avinžirniais, padažui naudokite augalinį majonezą.
Patiekimo idėjos: Tuno salotos puikiai tinka kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų, užkandis ant šventinio stalo ar net kaip pagrindinis patiekalas pietums darbe. Galite naudoti ir kaip įdarą sumuštiniams arba tortilijų suktinukams.
Vaikams patogi alternatyva: Jei salotomis vaišinsite mažuosius, svogūną galima visai išbraukti arba naudoti tik labai švelnų laiškinį svogūną.
Porcijavimas: Salotas galima sudėlioti į individualias stiklines ar salotines, papuošti žalumynais, kad kiekvienas svečias gautų atskirą porciją.
Tuno salotos su makaronais yra tikras išsigelbėjimas skubant, nesusigaudant, ką pasigaminti ar norint nustebinti netikėtus svečius. Tai universali idėja, kurią galite laisvai interpretuoti pagal savo skonį ir tai, ką randate šaldytuve. Išbandykite keletą variacijų ir raskite savo mėgstamiausią receptą!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.