Troškinio su pupelėmis receptas jaukiems namų pietums

Troškinio su pupelėmis receptas jaukiems namų pietums

Troškinys su pupelėmis – universalus, sotus ir maistingas patiekalas, garsėjantis savo paprastumu, prisitaikančiu skoniu ir puikiai subalansuotais ingredientais. Jis populiarus tiek lietuviškoje, tiek pasaulio virtuvėje, dažnai gaminamas šaltuoju metų laiku arba kai norisi jaukaus “namų” skonio. Pupelės suteikia troškiniui ne tik švelnią, kreminę tekstūrą, bet ir gausybę baltymų bei skaidulų, todėl toks patiekalas ypač vertinamas vegetarų, veganų ar besistengiančių valgyti sveikiau tarpe. Troškinys puikiai tinka kasdieniams pietums ar vakarienei, nes pasižymi paprastu paruošimo procesu, o sočių ingredientų dėka prisideda prie ilgesnio sotumo jausmo. Be to, troškinys su pupelėmis yra labai dėkingas improvizacijoms – galima keisti papildomus ingredientus pagal metų laiką, namuose esančias atsargas ar šeimos mitybos įpročius. Šiame straipsnyje rasite aiškią recepto instrukciją, ingredientų sąrašą, naudingus patarimus ir idėjų, kaip troškinį pritaikyti savo skoniui.

Ingredientai

  • 300 g virtų arba konservuotų pupelių (balta, raudona, margos – pagal skonį)
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 salierų stiebai (nebūtina, bet labai praturtina skonį)
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 1 raudona paprika
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų (arba 4–5 švieži, nulupti ir supjaustyti pomidorai)
  • 2 valg. šaukštai pomidorų pastos
  • 1,5 stiklinės daržovių sultinio (arba vandens)
  • 2–3 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 lauro lapas
  • 1 a.š. saldžiosios paprikos miltelių
  • 1/2 a.š. džiovintų raudonėlių
  • 1/2 a.š. džiovinto čiobrelio
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežios petražolės, krapų ar svogūnų laiškų papuošimui ir skoniui

Gaminimo eiga

  1. Visus ingredientus pasiruoškite iš anksto – supjaustykite svogūną nedideliais kubeliais, morkas ir saliero stiebus smulkiais griežinėliais ar pusgriežinėliais, papriką – kubeliais, o česnaką susmulkinkite ar sutrinkite. Jei naudojate šviežias pupeles, jas iš anksto išvirkite, jeigu konservuotas – nukoškite ir praskalaukite šaltu vandeniu.
  2. Giliame puode ar troškintuve įkaitinkite alyvuogių aliejų. Sudėkite svogūną ir apkepinkite ant vidutinės kaitros 3–4 minutes, kad suminkštėtų ir lengvai pagelstų.
  3. Įdėkite morkas bei salierų stiebus, įmaišykite ir kepkite dar apie 3–4 minutes, kol daržovės suminkštės, bet nepraras formos.
  4. Pridėkite papriką, česnaką ir dar kepkite 1–2 minutes, kol pasklis aromatingas kvapas.
  5. Sudėkite pomidorų pastą, smulkintus (arba nuluptus) pomidorus, permaišykite ir trumpai patroškinkite, kad išryškėtų pomidorų skonis.
  6. Pilami daržovių sultinys (vanduo), beriami visi prieskoniai: lauro lapas, saldžiosios paprikos milteliai, džiovinti raudonėliai, džiovintas čiobrelis, druska ir pipirai pagal skonį. Užvirus sumažinkite kaitrą ir troškinkite po dangčiu apie 15–20 minučių.
  7. Įdėkite virtas arba konservuotas pupeles, permaišykite. Jei norite tirštesnio troškinio, galite puodą laikyti atvirą ir patroškinti dar 10–15 minučių, kad dalis skysčio nugaruotų. Jei norisi skystesnio patiekalo – trumpai užvirus palikite daržoves šiluma persigerti.
  8. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Nukelkite nuo kaitros, išimkite lauro lapą. Prieš patiekiant pabarstykite šviežiomis žolelėmis.
  9. Patiekimas: troškinį galima serviruoti vieną dubenėlyje arba pagardinti grietine, tarkuotu sūriu, česnakiniu graikišku jogurtu, patiekti su šviežia duona, ryžiais, bulvių koše ar garuose virtais kruopomis.

Naudingi patarimai

Troškinys su pupelėmis – itin lankstus patiekalas, todėl nesibaiminkite improvizuoti. Jei neturite visų ingredientų, galite jų dalį keisti kitais: vietoj saliero naudokite pastarnoką ar moliūgą, vietoj paprikos – cukiniją ar baklažaną, vietoj svogūno porą. Būtinai skanaukite procesą – paragaukite troškinį likus 10–15 minučių iki pabaigos, taip tiksliau parinksite druskos ir kitų prieskonių balansą.

Troškinį patartina virti didesnėje talpoje, nes laikomas šaldytuve skonis tampa dar ryškesnis – tai puikus metas gaminti maistą iš anksto darbo dienoms. Jei norite kremiškesnio ar tirštesnio patiekalo, dalį pupelių galima šiek tiek sutrinti šakute tiesiai puode gero troškinio pabaigoje. Prieš tiekiant ant stalo, pagardinkite žolelėmis pagal sezoną – pavasarį galima naudoti dilgėles, svogūnų laiškus, vasarą – šviežias petražoles, krapus ar baziliką. Papildomam sotumo jausmui troškinį galima užbaigti trupučiu kokybiško alyvuogių aliejaus ar citrinos sulčių.

Ruošiant patiekalą veganams ar netoleruojantiems glitimo, užtikrinkite, kad nededate gyvūninės kilmės ingredientų (pvz., sūrio, grietinės), duona ar garnyras taip pat tiks be glitimo.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Troškinys su pupelėmis – puikus pagrindas kulinarinėms improvizacijoms. Norėdami suteikti patiekalui tarptautinį prieskonį, įberkite šiek tiek maltos kumino, aitriosios paprikos arba kario miltelių – taip lengvai sukursite meksikietišką ar indišką skonio natą. Papildomai galite įdėti kukurūzų grūdų, žaliųjų žirnelių, grybų ar džiovintų vaisių, pavyzdžiui, slyvų ar razinų, suteikiančių netikėtą salstelėjusį atspalvį.

Mėgstantiems mėsą troškinys labai draugiškas: galite įdėti lengvai apkepintų vištienos, jautienos ar žvėrienos gabalėlių. Rūkyta dešra ar šoninė suteiks patiekalui sodresnį, dūminį skonį – tokios variacijos ypatingai mėgstamos šaltuoju sezonu.

Tiekiant troškinį galima pasirinkti klasikinius garnyrus – šviežias duonos riekeles, virtus ryžius, bulvių košę, ar net duonos arba lavašo „krepšelius“ troškiniui patiekti. Patiekiant pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu, graikišku jogurtu, šviežiais žolelių lapeliais.

Troškinys su pupelėmis gali tapti greitų pietų užkandžiu ar sotaus pikniko patiekalu – tiesiog supilstykite į sandarius indus ir vežkitės su savimi. Galiausiai, šis patiekalas – puikus pasirinkimas šventėms, kur norisi natūralaus, jaukaus skonio ir sotumo, nes jį galima lengvai pagaminti iš anksto ir šildyti prieš pat valgant.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *