Vištienos troškinio receptas su daržovėmis ir bulvėmis

Vištienos troškinio receptas su daržovėmis ir bulvėmis

Troškinys su vištiena – tai vienas universaliausių, namų šilumą ir jaukumą simbolizuojančių patiekalų, mėgstamas tiek lietuvių, tiek įvairių pasaulio virtuvių. Troškinio esmė – sumaišyti įvairias daržoves bei vištieną, viską lietai gaminti tame pačiame inde, kad skoniai galėtų susilieti, o mėsa taptų ypatingai minkšta, sultinga ir aromatinga. Tai patiekalas, kuriame išryškėja daržovių saldumas, prieskonių subtilumas ir vištienos švelnumas. Troškinio gaminimas nereikalauja sudėtingų įgūdžių, tad net ir mažiau patyręs gamintojas galės mėgautis puikiu rezultatu. Į klasikinių ingredientų sąrašą dažnai patenka morkos, svogūnai, bulvės, česnakai, bet drąsiai galima žaisti ir su kitais pasirinkimais: daržovės, žolelės, prieskoniai ir padažai leis kiekvieną kartą atrasti naują skonį.

Ingredientai

  • 600 g vištienos (šlaunelių arba krūtinėlės be kaulų ir odos)
  • 3 morkos
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 4 bulvės
  • 1 raudonoji paprika
  • 2 skiltelės česnako
  • 150 g šviežių arba šaldytų žirnelių
  • 2 lauro lapai
  • 1 arbatinis šaukštelis saldžiosios paprikos miltelių
  • 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų čiobrelių (arba šviežių – 1 šakelė)
  • Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • 3 valgomieji šaukštai aliejaus arba sviesto
  • 500 ml sultinio (vištienos arba daržovių)
  • Šiek tiek petražolių ar krapų patiekimui

Gaminimo eiga

  1. Vištieną nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite 3–4 cm gabalėliais. Pagardinkite druska, pipirais ir šlakeliu aliejaus.
  2. Į didelį troškinimo indą arba gilią keptuvę supilkite aliejų arba sviestą. Pakaitinkite, kol sušils, tada sudėkite vištienos gabaliukus. Apkepinkite iš visų pusių, kad įgautų švelnią auksinę spalvą. Iškepus vištienai, išimkite ją į atskirą lėkštę.
  3. Į tą patį indą sudėkite smulkintus svogūnus. Kepkite, kol suminkštės ir taps permatomi.
  4. Sudėkite tarkuotas ar griežinėliais pjaustytas morkas, supjaustytą papriką ir susmulkintą česnaką. Kepinkite 3–4 minutes, kad daržovės pradėtų minkštėti.
  5. Grąžinkite vištieną į puodą, suberkite paprikos miltelius, čiobrelius, lauro lapus. Sumaišykite ir dar kelias minutes pakepinkite, kad prieskoniai gerai pasklistų ir išryškėtų aromatas.
  6. Supilkite sultinį, sudėkite stambiai pjaustytas bulves. Viską užvirkite, sumažinkite kaitrą iki minimalaus lygio ir troškinkite uždengtame puode 30–40 minučių, kol mėsa ir daržovės visiškai suminkštės.
  7. Likus 10 minučių iki gaminimo pabaigos, suberkite žirnelius (jei šaldyti – prieš tai atitirpinkite). Paragaukite ir, jei reikia, įberkite papildomai druskos ar pipirų.
  8. Troškinį nukelkite nuo ugnies, išimkite lauro lapus, pabarstykite šviežiomis petražolėmis ar krapais. Patiekite tiesiai iš puodo su šviesia, šilta duona ar lavašu.

Naudingi patarimai

Kruopščiai pasirinkite vištienos dalį troškiniui – šlaunelių mėsa bus sultingesnė ir minkštesnė ilgesnio troškinimo metu, o krūtinėlė išliks liesa, bet gali būti šiek tiek sausesnė, jei per daug troškinsite. Jei norite ypatingo skonio gilumo, prieš dedant mėsą ar daržoves trumpai pakepinkite prieskonius (pvz., paprikos miltelius ar čiobrelius) sausoje keptuvėje, – taip jie atskleis savo aromatus dar ryškiau.

Sultinio kiekis reguliuojamas pagal norimą troškinio tirštumą: jei troškinys pradeda „sausėti“, įpilkite papildomai sultinio ar net šlakelį vandens. Jei troškinys per skystas – pabaigoje galima atidengti puodą, kad perteklinė drėgmė nugaruotų, arba įmaišyti šaukštą pomidorų tyrės, ji suteiks ir tirštumo, ir spalvos.

Tai tinkamas patiekalas iš anksto paruošti didesniam šeimos susibūrimui – pagamintas troškinys kitą dieną bus dar gardesnis, nes visi skoniai puikiai subręs ir susimaišys. Šaldytuve laikomas sandariame inde, jis puikiai išsilaikys 2–3 dienas.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Troškinys su vištiena lengvai prisitaiko prie įvairių virtuvės stilių ir metų laikų. Jei norite Viduržemio jūros atspalvio, į troškinį dėkite alyvuogių, konservuotų pomidorų, gardinkite žolelėmis – čiobreliais, rozmarinais ar oregano. Azijietiškai versijai naudokite imbierą, sojų padažo lašą, šiek tiek aitriųjų pipirų ar kokosų pieną.

Vasaros metu į troškinį drąsiai dėkite cukinijų, baklažanų, šviežių žalių pupelių ar net kukurūzų grūdelių, o žiemą leiskite dominuoti morkoms, salierams bei žieminėms bulvėms.

Patiekti vištienos troškinį galima labai įvairiai: klasikinis variantas – pats troškinys su šviežia duona. Taip pat skanu su virtų ryžių, bulvių košės, kvietinių arba grikių kruopų garnyru. Norint išties sotaus valgymo, dalį bulvių galite pakeisti moliūgu ar net konservuotomis pupelėmis.

Ieškodami naujų skonių, pagardinkite troškinį šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis prieš patiekimą arba užbarstykite tarkuoto kietojo sūrio. Sutrinti ar suplakti dalį troškinio galima naudoti kaip padažą makaronams ar kruopoms.

Troškinys su vištiena – šiltas, jaukus, universalių skonių patiekalas, prisitaikantis prie kiekvienos šeimos stiliaus ir poreikių. Svarbiausia – neskubėti, leisti skoniams susilieti, ir patiekti su šypsena!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *