Ukrainietiškų koldūnų receptas su bulvių ir varškės įdaru

Ukrainietiški koldūnai – tai išskirtinis Rytų Europos virtuvės patiekalas, kuris nuo seno žavi tiek vietinius gyventojus, tiek ir svečius iš viso pasaulio. Jie puikiai atspindi ukrainiečių kulinarines tradicijas bei naminio maisto šilumą. Paprastai ukrainietiški koldūnai vadinami „varenyky“; tai virtos tešlos apsiaustėliai su įvairiais įdarais: bulvių, varškės, vyšnių, kopūstų ir net mėsos. Tradiciškai šis patiekalas laikomas ypatingu – jis dažnai gaminamas šeimos susibūrimų ar didžiųjų švenčių metu. Ukrainietiškų koldūnų receptas nėra labai sudėtingas ir gali būti adaptuojamas pagal namuose turimus ingredientus. Paruošę šiuos koldūnus, pajusite tikrą ukrainietiškos virtuvės dvasią bei galėsite paįvairinti savo pietų ar vakarienės stalą.

Ingredientai

  • Tešlai:
  • 500 g kvietinių miltų
  • 200 ml kambario temperatūros vandens
  • 1 vidutinis kiaušinis
  • 1/2 arbatinio šaukštelio druskos
  • 1 valgomasis šaukštas saulėgrąžų arba kitokio neutralaus aliejaus (nebūtina, bet suteikia elastingumo)
  • Įdarui (bulvių ir varškės variantas):
  • 5 vidutinės bulvės
  • 150 g varškės (sausesnės, liesos)
  • 1 vidutinis svogūnas
  • 2 valg. šaukštai sviesto
  • Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga

  1. Miltus suberkite ant švaraus paviršiaus arba didelį dubenį. Viduryje padarykite duobutę ir į ją supilkite vandenį, įmuškite kiaušinį, dėkite druską ir aliejų (jei naudojate). Lėtai maišykite šakute, tada rankomis minkykite, kol gausite elastingą, šiek tiek minkštą tešlą. Jei tešla per sausa, įpilkite dar šiek tiek vandens, jei per lipni – pabarstykite daugiau miltų.
  2. Tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite pailsėti 30 minučių. Tai leis ją lengviau kočioti ir suteiks daugiau elastingumo.
  3. Kol tešla ilsisi, paruoškite įdarą: bulves nulupkite ir išvirkite pasūdytame vandenyje, kol suminkštės (apie 20 minučių). Nusausinkite ir sumalkite bulvių grūstuvu ar per bulvių spaudę, kad gautumėte tyrę.
  4. Svogūną smulkiai supjaustykite. Kepkite su sviestu keptuvėje ant vidutinės ugnies, kol taps auksinis ir minkštas.
  5. Atvėsusias bulves sumaišykite su varške, pakepintu svogūnu, paskaninkite druska ir pipirais pagal skonį. Kruopščiai išmaišykite, kad įdaras būtų vientisas ir purus.
  6. Atsigulusią tešlą padalinkite į kelias dalis ir kiekvieną iškočiokite iki 2–3 mm storio lakšto. Stikline ar specialia formele išpjaukite apskritimus (apie 7–8 cm skersmens).
  7. Į kiekvieną apskritimą dėkite šaukštelį įdaro. Užlenkite tešlą, kad gautųsi pusmėnulio forma, ir kruopščiai užspauskite kraštus pirštais ar šakute, kad įdaras neišbėgtų.
  8. Dideliame puode užvirkite pasūdytą vandenį. Atsargiai dėkite koldūnus į verdantį vandenį – nesukraukite per daug vienu metu, kad nesuliptų. Kai koldūnai iškils į paviršių, virkite dar 2–3 minutes ir išgriebkite su kiaurasamčiu.
  9. Patiekite su grietine, sviestu, pakepintu svogūnu ar spirgučiais – pagal savo norą ir tradicijas.

Naudingi patarimai

Ukrainietiški koldūnai geriausiai pavyksta naudojant aukštos kokybės kvietinius miltus – tešla tada būna elastinga, minkšta ir nesitrūkinėja kočiojant ar verdant. Rekomenduojama tešlą minkant neskubėti – kuo ilgiau minkyta, tuo gražiau laikys formą ir neiširs vandenyje. Jei norite, kad koldūnai būtų dar standesni, galite į tešlą dėti šlakelį aliejaus. Koldūnai su bulvių ir varškės įdaru – vienas populiariausių ir universaliausių variantų, tačiau eksperimentuokite ir su kitais įdarais, pavyzdžiui, rūgščių vyšnių, kopūstų ar maltos mėsos.

Jei ruošiate didelį kiekį, neišvirtus koldūnus galima šaldyti: išdėliokite juos ant miltuoto padėklo, dėkite į šaldiklį, o apšalusius supakuokite į maišelius. Prireikus iš karto virkite neišthawed – taip išlaikysite skonį ir formą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Ukrainietiški koldūnai garsėja savo įvairovėmis. Klasika – bulvių ir varškės įdaras, tačiau įvairiuose regionuose populiarūs ir šie variantai:

  • Vyšnių koldūnai: saldūs koldūnai su šviežiomis ar šaldytomis vyšniomis ir trupučiu cukraus. Patiekiami su grietine ar vaniliniu cukraus padažu.
  • Kopūstų ir grybų koldūnai: puikiai tinka vegetariškam stalui. Rūgštūs kopūstai ir kepti pievagrybiai suteikia ryškų skonį.
  • Mėsos koldūnai: naudojama malta kiauliena, jautiena ar vištiena, pagardinta svogūnu, pipirais ir žolelėmis.
  • Varškės koldūnai su razinomis: populiarūs kaip saldus patiekalas, puikiai tinka desertui ar pietų pabaigai.

Tradiciniams koldūnams pagardinti dažnai naudojamas sviestas, spirgučiai ir grietinė, tačiau puikiai tiks ir trumai pabarstyti šviežių krapų ar mėgstamų žolelių. Mėsos ar grybų koldūnus galima patiekti su keptų svogūnų gardžiu padažu. Saldžius koldūnus – su plaka grietinėle ar šlakeliu medaus. Koldūnus galite kepti antrą dieną keptuvėje su šlakeliu sviesto – jie taps traškūs ir įgaus naują skonį. Ukrainietiški koldūnai gali tapti pagrindiniu patiekalu, garnyru arba išskirtiniu užkandžiu šventiniame stalui. Eksperimentuokite ir raskite savo mėgstamiausią derinį!