Orkaitėje kepamo omleto receptas su sūriu ir daržovėmis

Orkaitėje kepamo omleto receptas su sūriu ir daržovėmis

Tobulas omletas orkaitėje – tai vienas iš tų patiekalų, kuris stebina savo paprastumu, bet kartu dovanoja ypatingą tekstūrą ir skonį. Skirtingai nuo tradicinio keptuvėje kepamo omleto, orkaitėje gaminamas omletas tampa purus, tolygiai iškepęs ir gali būti lengvai pritaikomas pagal kiekvieno skonį. Tai puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek vėlyviems savaitgalio pietums su šeima ar draugais. Omletas orkaitėje leidžia išvengti stovėjimo prie viryklės, o jo paruošimas nereikalauja didelių kulinarinių įgūdžių. Tinkamai paruoštas, šis patiekalas gali tapti jūsų mėgstamiausiu „viskas viename“ variantu, nes į jį galima dėti tiek daržovių, tiek sūrių ar net likusių vakarienės kepinių.

Ingredientai

  • 6 dideli kiaušiniai
  • 100 ml pieno (galima keisti augaliniu pienu)
  • 50 ml grietinėlės arba graikiško jogurto (suteikia purumo)
  • 100 g tarkuoto sūrio (pvz., Čederio, mocarelos ar jų mišinio)
  • 50 g smulkintų svogūnų laiškų arba petražolių
  • 1 mažas pomidoras, supjaustytas kubeliais
  • ½ paprikos, supjaustytos smulkiais gabaliukais
  • 1–2 skiltelės česnako (nebūtina, galite dėti pagal skonį)
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • Aliejaus arba sviesto kepimo formai patepti

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus ir apačia).
  2. Išsirinkite apie 22–24 cm skersmens apvalią arba kvadratinę kepimo formą. Ją lengvai patepkite sviestu arba alyvuogių aliejumi, kad omletas nepriliptų.
  3. Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius, pieną ir grietinėlę (arba jogurtą), kol mišinys taps visiškai vientisas ir šiek tiek putos.
  4. Berta druskos, šviežiai maltų pipirų. Jei norite papildomo skonio, įdėkite smulkintą česnaką.
  5. Į kiaušinių mišinį berkite tarkuotą sūrį, svogūnų laiškus ar petražoles, pomidorą, papriką. Viską lengvai išmaišykite.
  6. Supilkite masę į paruoštą kepimo formą. Šiek tiek papurtykite formą, kad masė tolygiai pasiskirstytų ir ingredientai nepaskęstų vienoje pusėje.
  7. Dėkite formą su omleto mase į orkaitės vidurį. Kepkite apie 25–35 minutes, priklausomai nuo kepimo formos dydžio ir omleto storio, kol paviršius lengvai paruduos, o vidurys sustings (galite patikrinti mediniu pagaliuku).
  8. Iškeptą omletą išimkite iš orkaitės, palikite 5 min. atvėsti, tada perpjaukite ir patiekite.

Naudingi patarimai

Norėdami pasiekti ypatingai purią omleto tekstūrą, kiaušinius plakite iki putų – tai į masę įtrauks daugiau oro. Grietinėlė ar graikiškas jogurtas suteiks ne tik minkštumo, bet ir švelnumo. Jei norite liesesnio varianto, pilnai tiks ir tik pienas ar net vanduo.

Daržoves galite kepti prieš tai trumpai ant keptuvės, ypač jei naudojate daugiau drėgmės turinčius ingredientus, tokius kaip špinatai, cukinijos ar grybai. Tai padės omletui nesudrėkti ir iškepti tolygiai.

Labai svarbu omleto neperkepti – viršus turi būti šiek tiek elastingas, o pjūvis sultingas. Jei kepimo laikas pernelyg prailgėja, omletas gali tapti sausas.

Norint išgauti traškesnį paviršių, paskutinėmis kepimo minutėmis galite užberti daugiau sūrio arba uždėti šiek tiek sviesto.

Omletas orkaitėje puikus ne tik ką tik iškeptas, bet ir atvėsęs – galite supjaustyti gabalėliais pietų dėžutei arba pasiimti į gamtą kaip pikniko užkandį.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tobulas omletas orkaitėje – tai tarsi drobė jūsų kūrybai. Galite keisti daržoves, rinktis įvairius priedus ar net eksperimentuoti su skoniais. Puikiai dera smulkinta rūkyta vištiena, kumpis, šoninė ar net lašišos gabalėliai. Norint vegetariško varianto, tinka špinatai, brokoliai, cukinijos, žalieji žirneliai arba grybai.

Dėl papildomo skonio galite įdėti šaukštą pesto padažo, išbandyti česnakinio sviesto užtepėlę arba pabarstyti čili dribsniais tiems, kas mėgsta aštriau. Jei norite itališko atspalvio, dėkite džiovintų ar šviežių bazilikų, o sūrį keiskite į rikotos arba parmezano.

Patiekti orkaitėje keptą omletą tinka su šviežiomis žolelėmis, žalumynų salotomis, lengvu jogurtiniu padažu arba tiesiog su riekelėmis šviežios duonos. Omleto gabalėlius galite naudoti kaip įdarą sumuštiniams ar vynioti į tortiliją – tai patogus sprendimas skubantiems.

Omletas orkaitėje – puikus būdas sunaudoti šaldytuve likusias daržoves ar gaminius, tad drąsiai kurkite savo mėgstamus receptus ir džiuginkite save bei artimuosius skaniais pusryčiais ar pietumis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *