Naminio zefyrų receptas su vanilės ekstraktu

Naminio zefyrų receptas su vanilės ekstraktu

Zefyrai – tai švelnūs ir saldūs desertai, dažnai pasirenkami tiek mažųjų, tiek suaugusiųjų stalo puošmena. Šis unikalus patiekalas yra puikus pasirinkimas, norint nustebinti svečius savo kulinariniu talentu. Vienas iš įdomiausių faktų apie zefyrus yra tai, kad juos gydytojai kartais rekomenduoja gargaliavimui peršalus dėl minkštinamųjų savybių. Primena svaiginantį debesų minkštumą ir neretai gaminamas įvairiose šventėse, nuo Kalėdų iki gimtadienių. Šiame straipsnyje apžvelgsime, kaip pagaminti naminius zefyrus, pateiksime svarbiausius ingredientus, gaminimo eigą, kelis naudingus patarimus bei keletą variacijų ir patiekimo idėjų.

Ingredientai

  • 1 puodelis vandens, padalintas į dvi dalis (125 ml kiekvienam panaudojimui)
  • 3 šaukštai želatinos miltelių
  • 2 puodeliai cukraus (400 g)
  • 1/2 puodelio kukurūzų sirupo arba gliukozės sirupo (120 ml)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
  • Miltelinis cukrus, skirtas pabarstyti

Gaminimo eiga

  1. Pirmiausia išklokite kepimo formą kepimo popieriumi. Į kepimo popierių pabarstykite ploną sluoksnį miltelinio cukraus, kad paruošti paviršių zefyrams.
  2. Dideliame dubenyje sumaišykite 1/2 puodelio vandens su želatinos milteliais. Leiskite mišiniui šiek tiek stovėti kol želatina išsipūstų ir sustingtų.
  3. Puode sumaišykite cukrų, kukurūzų sirupą, druską ir likusį 1/2 puodelio vandens. Virkite ant vidutinės ugnies kol cukrus ištirps. Tada padidinkite šilumą ir užvirkite, naudokite saldainių termometrą, kad galėtumėte stebėti mišinį, kol jis pasieks 115°C (t.y. soft-ball stadiją).
  4. Naudodami rankinį arba stacionarų elektrinį plakiklį, lėtai supilkite karštą sirupą į želatinos mišinį, vis plakant ant mažo greičio.
  5. Padidinkite plakimo greitį iki vidutinio-aukšto ir plakite 12-15 minučių, arba kol mišinys taps tirštas ir glotnus. Įplakite vanilės ekstraktą paskutinę minutę.
  6. Greitai užpilkite mišinį į paruoštą kepimo formą, išlyginkite paviršių kuo lygesnėmis ir tolygesnėmis linijomis neišpressdami oro burbuliukų.
  7. Pabarstykite viršų storu miltelinio cukraus sluoksniu ir leiskite zefyrams stovėti kambario temperatūroje apie 6-8 valandas arba per naktį, kol sukietės.
  8. Užbaigę kietinti, iškrapštykite zefyrus iš formos, nuimkite popierių ir supjaustykite mažais kvadratėliais. Kiekvieną kvadratėli pabarstykite milteliniu cukrumi, kad neliptų tarpusavyje.

Naudingi patarimai

Norėdami pagerinti gamybos procesą ir rezultatą, galite naudoti šiuos patarimus. Visada naudokite aukštos kokybės želatiną, nes nuo jos priklauso zefyrų tekstūra. Atidžiai sekite temperatūrą, naudodami saldainių termometrą, kad cukraus sirupas pasiektų tinkamą konsistenciją. Jei norite įdomesnių skonių, galite eksperimentuoti su migdolų ekstraktu arba mėtų esencija. Visada laikykite zefyrus vėsioje ir sausoje vietoje, kad jie neprarastų savo tekstūros.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Zefyrai nėra griežtai apibrėžtas produktas, todėl jas galima derinti su įvairiais skoniais ir tekstūromis. Įmaišykite kakavos miltelius į cukraus pabarstus, jei norite šokoladinių zefyrų varianto. Naudokite džiovintus vaisius, uogas ar plakant įmaišykite švelnias spalvas, kad sukurtumėte spalvinius sūkurėlius viduje. Patiekdami zefyrus, derinkite su šokolado fondiu arba kaip priedą prie kakavos ir kavos gėrimų. Jie taip pat puikiai tinka kaip torto dekoracija ar vaikų užkandžių stalo akcentas.