Obuolių ir moliūgų pyrago receptas rudeniškam desertui

Obuolių ir moliūgų pyrago receptas rudeniškam desertui

Obuolių ir moliūgų pyragas yra vienas iš tų rudeniškų desertų, kurie apjungia nostalgišką obuolių aromatą su švelniu, natūraliai saldžių moliūgų skoniu. Tobulo skonio pyragas ne tik džiugina šventiniu laikotarpiu, bet ir tampa šilta staigmena paprastą vakarą. Jame dera minkštas, drėgnas vidus, prieskonių natos bei švelniai traški, aukso spalvos plutelė. Šis pyragas – puikus būdas panaudoti sezoninius vaisius ir daržoves, o paruošimas lengvai įveikiamas net pradedančiajam. Norint pasiekti tobulą skonį svarbios tinkamos proporcijos, kokybiški ingredientai ir kelios paslaptys, kurias aptarsime žemiau. Pasidarykite kvapnios arbatos puodelį – metas gaminti klasikinį obuolių ir moliūgų pyragą nuo pirmojo iki paskutinio gabalėlio.

Ingredientai

  • 200 g moliūgų tyrės (idealu – šviežio, iškepto moliūgo tyrė)
  • 3 vidutinio dydžio obuoliai (apytikriai 350–400 g, geriausia rūgštesni)
  • 200 g kvietinių miltų
  • 120 g cukraus (galima dalį pakeisti ruduoju cukrumi)
  • 100 ml neutralaus augalinio aliejaus (arba 120 g sviesto, jei norite sodresnio skonio)
  • 3 kiaušiniai
  • 1.5 a.š. kepimo miltelių
  • 0.5 a.š. sodos
  • 0.5 a.š. druskos
  • 1 a.š. cinamono
  • 0.5 a.š. malto imbiero
  • 0.5 a.š. malto muskato
  • 0.5 a.š. vanilės ekstrakto (nebūtina, bet sustiprina aromatą)
  • 20–30 g sviesto obuoliams pakepinti (nebūtina)
  • Apibarstymui: cukraus pudros, trupinėlių ar traškių riešutų (pagal pageidavimą)

Gaminimo eiga

  1. Pradėkite nuo moliūgų tyrės. Jei naudojate šviežią moliūgą, nulupkite jį, išimkite sėklas ir supjaustykite gabalėliais. Pašaukite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 25–30 min, kol minkštas. Ištrinkite šakute arba sutrinkite blenderiu iki vientisos masės. Jei naudojate konservuotą tyrę, įsitikinkite, kad joje nėra papildomų prieskonių ar saldiklių.
  2. Obuolius nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite smulkiais kubeliais (apie 1 cm). Jei norite intensyvesnio skonio, apkepti gabaliukus keptuvėje su šaukštu sviesto ir trupučiu cukraus bei cinamono kelias minutes, kol suminkštės ir pradės skleisti aromatą.
  3. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską, cinamoną, imbierą ir muskatą. Kruopščiai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.
  4. Kitoje didesnėje dubenyje kiaušinius išplakite su cukrumi iki purusos masės (apie 2–3 min). Nuolat maišant pamažu pilkite aliejų arba ištirpintą ir pravėsintą sviestą. Įplakite vanilės ekstraktą.
  5. Į kiaušinių-cukraus masę suberkite moliūgų tyrę ir išmaišykite, kad viskas tolygiai susijungtų.
  6. Pamažu suberkite sausų ingredientų mišinį. Maišykite, kol nebeliks sausų miltų, bet nepermaišykite – svarbu, kad pyragas išliktų purus.
  7. Galiausiai įmaišykite obuolių gabaliukus. Jei naudojote keptus obuolius, pirmiausia juos atvėsinkite, kad nekaitintų tešlos.
  8. Kepimo formą (22–24 cm skersmens apvali arba stačiakampė ~20×25 cm) ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais arba išklokite kepimo popieriumi. Supilkite tešlą ir tolygiai paskirstykite. Norėdami pyragą papuošti, viršų galite apibarstyti trupučiais, cukrumi arba kapotais riešutais.
  9. Kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 45–55 minutes, kol paviršius taps aukso spalvos, o įkištas medinis pagaliukas ištraukiamas sausas.
  10. Iškepus pyragui, išimkite iš orkaitės, leiskite pastovėti formoje 10–15 minučių, tada išimkite ir leiskite visiškai atvėsti ant grotelių. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.

Naudingi patarimai

Norint pyragą padaryti dar drėgnesnį, obuolių kiekį galima šiek tiek padidinti, tačiau stenkitės, kad gabaliukai neišsitežtų visiškai, nes per daug drėgmės gali prailginti kepimo laiką ar net nepavykti pyragui iškilti. Šviežias, orkaitėje keptas moliūgas – skaniausias pasirinkimas, tačiau jeigu skubate, galima naudoti ir pirktinę be prieskonių tyrę. Kepimo laiką stebėkite – kiekviena orkaitė kepa kitaip, tad būkite atidūs nuo 40 minutės. Taip pat svarbu nepermaišyti tešlos, kai dedate miltus ir moliūgų tyrę, nes kitaip pyragas praras purumą. Jeigu mėgstate drėgnesnius pyragus, galite į tešlą įmaišyti kelis šaukštus obuolių padažo ar net graikiško jogurto. Beje, šis pyragas puikiai išsilaiko 2–3 dienas, todėl tinka ir kaip užkandis į darbą ar mokyklą. Pyrago skonis ypač atsiskleidžia kitą dieną – jam pastovėjus, prieskoniai susilieja ir aromatas tampa dar turtingesnis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šis obuolių ir moliūgų pyragas yra puikus pagrindas improvizacijoms. Jei norite traškesnės tekstūros, į tešlą įmaišykite saujelę kapotų graikinių riešutų ar migdolų. Veganinei versijai – kiaušinius galima pakeisti „chia“ sėklų želė (1 v.š. chia + 3 v.š. vandens vietoj 1 kiaušinio), o sviestą – kokosų aliejumi. Norint mažiau saldaus pyrago – sumažinkite cukraus kiekį, juo labiau, jei naudojami labai saldūs obuoliai ir moliūgas. Šio pyrago tešlą galima kepti ir mažose keksiukų formose – kepkite kiek trumpiau (apie 20–25 min). Patiekti tinka šiltą, su kaušeliu vanilinių ledų ar plakta grietinėle. Rudenį labai dera kartu su karšta obuolių arbata, o pavasarį – tinka ir šaltas, su lengvu uogų padažu. Mažesni pyrago gabaliukai puikiai tiks į mokyklos priešpiečių dėžutę ar šeimos paskaninimui savaitgalio rytą. Sluoksniuotas išvaizdai galite ant paviršiaus išdėlioti plonais obuolių griežinėliais ar užbarstyti nedidelį kiekį traškių avižinių dribsnių trupinių. Išbandykite savąją variaciją – tai pyragas, kuris leidžia eksperimentuoti ir nuolat atrasti naujų bei draugiškų skonių!