Tuno ir ryžių salotų receptas greitiems ir sotiems pietums

Tuno salotos su ryžiais – tai greitas, maistingas ir universaliai skanus pasirinkimas tiek pietums, tiek vakarienei ar net iškylai. Tai jau daugelį metų populiarus patiekalas – dėl subalansuotos sudėties, lengvo paruošimo ir nesudėtingų ingredientų. Tuno salotos su ryžiais sumaniai sujungia baltymus, angliavandenius, sveikus riebalus ir gaivias daržoves, todėl tinka tiek užimtiems žmonėms, tiek ieškantiems naujų idėjų sveikiems, sočių patiekalų ruošimui. Šios salotos puikiai atspindi šiuolaikinės lietuviškos virtuvės polinkį į paprastumą, natūralumą ir funkcionalumą.

Ingredientai

  • 1 stiklinė apvaliųjų arba ilgagrūdžių ryžių
  • 2 skardinės (po 160 g) tuno alyvuogių aliejuje arba savo sultyse
  • 1 nedidelis raudonas svogūnas
  • 1 nedidelė agurko dalis (apie 10 cm ilgio)
  • 1 konservuota kukurūzų skardinė (apie 150 g nusausinto produkto)
  • 1 raudona paprika
  • šlakelis citrinos sulčių
  • 2 valgomieji šaukštai natūralaus jogurto arba majonezo (pagal skonį ir pasirinkimą)
  • druska ir pipirai pagal skonį
  • šviežių krapų, petražolių ar svogūnų laiškų papuošimui

Gaminimo eiga

  1. Ryžius nuplaukite šaltu vandeniu, sudėkite į puodą, užpilkite dviguba vandens dalimi ir virkite apie 15 minučių, kol ryžiai suminkštės. Nugręžkite per sietelį, atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  2. Tuną nupilkite nuo aliejaus arba skysčio (skystį galite palikti daliai padažo arba išpilti, pagal norimą salotų drėgnumą). Tuną truputį “palaidykite” šakute, kad neliktų didelių gabalų.
  3. Svogūną nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais. Jei norite švelnesnio skonio, trumpam užpilkite svogūną šaltu vandeniu.
  4. Agurką nuplaukite ir supjaustykite mažais kubeliais. Jei žievelė kieta – ją nulupkite. Papriką nuplaukite, išimkite sėklas ir taip pat supjaustykite mažais kubeliais.
  5. Kukurūzus nusunkite ir nuskalaukite šaltu vandeniu.
  6. Dideliame dubenyje sumaišykite atvėsintus ryžius, tuną, kukurūzus, svogūną, agurką, papriką. Pagardinkite druska, pipirais, įspauskite truputį citrinos sulčių.
  7. Pridėkite du šaukštus jogurto ar majonezo (arba abu po šaukštą) – pasirinktinai, pagal pageidaujamą salotų kremiškumą. Visa masę švelniai, bet kruopščiai išmaišykite.
  8. Patiekite salotas dubenyje arba porcijomis lėkštėse, apibarstykite šviežiais krapais, petražolėmis ar svogūnų laiškais.
  9. Jei norite, salotas galite atšaldyti šaldytuve – skoniai dar geriau susimaišys.

Naudingi patarimai

Tuno salotos su ryžiais pasižymi ypač universaliu panaudojimu ir gali būti prisitaikomos pagal turimus ingredientus bei asmeninius skonius. Rinkitės ilgagrūdžius arba apvaliuosius ryžius – svarbiausia, kad jie netaptų per daug minkšti ir birūs. Tuną rekomenduojama naudoti savo sultyse, jei norite švelnesnio, neutraliau dominuojančio skonio, alyvuogių aliejuje – jei norite sodresnių natų. Jei pageidaujate dietiškesnio varianto, naudokite natūralų jogurtą vietoje majonezo arba pusiau pamaišykite abu. Svogūną galima sumaišyti su pjaustytais svogūnų laiškais, kad būtų gaiviau. Jei norisi daugiau tekstūros ar skonio kontrastų, galite įdėti alyvuogių, marinuotų kaparėlių ar šaukštelį grūdėtųjų garstyčių padažui. Tokios salotos ypač gerai išsilaiko šaldytuve ir yra puikus pasirinkimas į darbą ar mokyklą dėžutėje – tik padažą rekomenduojama įdėti prieš pat valgant.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tuno salotos su ryžiais gali būti skirtingos kaskart, priklausomai nuo jūsų fantazijos ar šaldytuvo turinio. Klasikinėje versijoje dažniausiai naudojami kukurūzai, bet į salotas puikiai tiks ir švieži ar kepti žalieji žirneliai, saliero stiebas ar rauginti agurkai. Norint sveikesnio pasirinkimo, dalį ryžių galima pakeisti virtomis soromis, avinžirniais ar net stambiau tarkuotomis cukinijomis. Gaivumo suteiks smulkiai pjaustytos šviežios daržovės – ridikėliai, vyšniniai pomidorai, saulėje džiovinti pomidorai ar špinatai. Jei norite sodresnio ir sotesnio patiekalo, pridėkite virtą kiaušinį ar šiek tiek susmulkinto kietojo sūrio. Šias salotas galima patiekti ir originaliau – kimšti paprikos puseles, įvynioti į lavašą, patiekti su traškia duona ar krutonais. Jos tinka tiek šiltos, tiek šaltos, ypač vasarą ar aktyviai dienai, kai reikia greito, bet maistingo patiekalo. Išbandykite įvairius prieskonius – baziliką, raudonėlį, džiovintą čiobrelį ar citrinos žievelę, pripildysite salotas naujų skonio atspalvių.