Tuno salotų su kiaušiniu receptas sočiam ir paprastam patiekalui

Tuno salotos su kiaušiniu – tai vienas universaliausių ir mėgstamiausių salotų patiekalų tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų. Šios salotos sulaukia ypatingo dėmesio dėl savo baltymų gausos, sotumo ir švelnaus, harmoningai suderinto skonio. Jos dažnai pasirenkamos kaip greiti pietūs, vakarienė ar net užkandis šventiniam stalui. Kiaušinis čia sukuria sodrumo pojūtį, o tuna – ne tik išskirtinį skonį, bet ir papildo salotas naudinguoju baltymu bei omega-3 riebalų rūgštimis. Sudėtingumo lygis labai žemas, todėl šį patiekalą be vargo paruoš praktiškai kiekvienas, o rezultatas džiugins ir akis, ir gomurį. Toliau – išsamus receptas, naudingi patarimai bei įvairios šio patiekalo interpretacijos.

Ingredientai

  • 160–200 g konservuoto tuno savo sultyse arba aliejuje (geriausia – kokybiško, vientisų gabalėlių)
  • 3 kietai virti kiaušiniai
  • 1 vidutinio dydžio šviežias agurkas
  • 1 vidutinis raudonasis svogūnas (arba poras, jei norite švelnesnio skonio)
  • 150 g konservuotų žaliųjų žirnelių (galima keisti virtomis šparaginėmis pupelėmis ar baby žirneliais iš ankšties)
  • 1 valgomasis šaukštas smulkiai kapotų petražolių arba krapų
  • 2–3 šaukštai lengvo majonezo (arba natūralaus jogurto, ar graikiško jogurto)
  • 1 arbatinis šaukštelis grūdėtųjų garstyčių (nebūtina, bet puikus prieskonis)
  • Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
  • Citrinos sulčių (pagal skonį – apie 1 valgomąjį šaukštą)

Gaminimo eiga

  1. Išvirkite kiaušinius iki standumo (apie 9–10 min.), greitai atvėsinkite po šaltu vandeniu ir nulupkite.
  2. Kiaušinius supjaustykite stambiais kubeliais.
  3. Agurką nuplaukite ir supjaustykite nedideliais kubeliais arba pusmėnuliais – pagal tai, kaip labiau mėgstate tekstūrą.
  4. Raudonąjį svogūną nulupkite, supjaustykite smulkiomis plunksnelėmis arba visai mažais kubeliais. Jei naudojate porą – supjaustykite plonais griežinėliais.
  5. Tuną atidarykite, nupilkite skystį (aliejaus ar sūrymo perteklių, palikite tik šiek tiek dėl skonio ir sultingumo). Tuną šakute sugrūskite į stambesnius ar smulkesnius gabalėlius, pagal pageidavimą.
  6. Konsultuotus žirnelius nuplaukite ir gerai nusausinkite. Jei naudojate šviežius baby žirnelius ar virtas pupeles – atvėsinkite iki kambario temperatūros.
  7. Dideliame dubenyje sumaišykite tuną, kiaušinius, agurką, svogūną, žirnelius ir žoleles.
  8. Atskirai mažame indelyje paruoškite padažą: sumaišykite majonezą (arba jogurtą), garstyčias, druską, pipirus, išspauskite šiek tiek citrinos sulčių. Jeigu norite dar gaivesnio skonio, galite įlašinti papildomai citrinos arba įberti truputį tarkuotos citrinos žievelės.
  9. Salotos masę lengvai permaišykite su paruoštu padažu – labai atsargiai, kad ingredientai nesusitrintų į košę. Skonį galutinai subalansuokite pagal savo norą: jei reikia, papildomai pasūdykite ar užpipiruokite.
  10. Patiekite iš karto, papuošę šviežiomis žolelėmis arba uždengę ir palaikykię šaldytuve apie 20 min., kad viskas susimaišytų ir įgytų vientisą skonį.

Naudingi patarimai

Tuno salotos su kiaušiniu – paprastos, bet skanios, jas lengva pritaikyti pagal savo skonį. Jei norite ypatingo šviežumo, naudokite šviežius žalumynus: liaudišką derinį užtikrins krapai, modernumu pažers bazilikai, švelnų, nemarų skonį suteiks petražolės. Kiaušinių virimo laikas – svarbus detalė: kad tryniai neišsausėtų, virkite 9–10 minučių, tuomet atvėsinkite lediniame vandenyje. Svogūną suminkštinti padeda trumpas mirkymas šaltame vandenyje – taip jis neteks aštrumo. Tunas – kuo kokybiškesnis, tuo ryškesnis bus salotų skonis, todėl verta investuoti į gerą konservuotą tuną vientisos struktūros. Jei salotas ruošiate šventei prieš kelias valandas, kiaušinius ir tuną pjaustykite tik prieš sumaišant su padažu, kad tekstūra būtų tobula. Padažą skonio labui darykite paskutiniu momentu.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikines tuno ir kiaušinių salotas galima lengvai keisti pagal sezoną ir skonio pageidavimus. Jei norite gaivesnių salotų – pakeiskite majonezą jogurtu, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus, o vietoje agurko dėkite traškių savo mėgstamų daržovių: ridikėlių, cukinijos, mažų pomidoriukų ar paprikos. Jei netoleruojate žirnelių, keiskite juos virtomis šparaginėmis arba lęšiais. Norint suteikti patiekalui daugiau šventiškumo, gardinkite smulkintais marinuotais agurkėliais, kaparėliais ar net alyvuogėmis. Puikiai tiks ir švieži špinatai ar rukola – jos praturtins vitaminų ir skonio gausa.

Salotas galite patiekti ne tik dubenyje – jos puikiai tinka užtepti ant paskrudintos duonos, įdaryti perpjautą avokadą ar paprikos puseles, supilti į tortilijos blynų perlenkimą ar net pakuoti į stiklainį – tuomet jos tampa patogiu sveikų pietų sprendimu kelionei. Šią salotų bazę pasiimkite kaip pagrindą piknikui, šventėms ar net sveikesniems pusryčiams. Jei siekiate itin subalansuotos mitybos– galite nepamiršti riešutų, saulėgrąžų branduolių ar net virtų kvietinių kruopų. Salotas galima pateikti kaip savarankišką patiekalą, kaip garnyrą prie grilintos žuvies ar su keptomis bulvėmis. Dėl šios universalumo ir skonio harmonijos tuno ir kiaušinių salotos dažnai tampa ne tik kūno, bet ir sielos maistu – jos šildo, džiugina ir išlieka ilgai mėgstamas maistas šeimos virtuvėje.