Ukrainietiškų bulvinių koldūnų receptas su minkšta tešla

Ukrainietiškų bulvinių koldūnų receptas su minkšta tešla

Ukrainietiški koldūnai – tai vienas iš labiausiai žinomų ir mylimų Rytų Europos patiekalų, tapęs tikru ukrainietiškos virtuvės simboliu. Šie gardūs virtinukai, ukrainietiškai vadinami „varenyky“, pasižymi ypač minkšta tešla bei įvairiais įdarais – nuo bulvių ar varškės, iki vyšnių ar net kopūstų. Kiekvienas regionas, net kiekviena šeima turi savų tradicijų, kaip gaminti ir gardinti šiuos koldūnus. Ukrainietiški koldūnai išsiskiria tuo, kad juos galima ruošti tiek saldžius, tiek sūrius, o jų skonis ir aromatas kaskart nukelia į namus, šeimos šiltą ratą ir vaikystės prisiminimus. Šiame straipsnyje apžvelgsime pagrindinius koldūnų ingredientus, jų gaminimo eigą, pateiksime naudingų patarimų bei pasiūlysime variacijų ir patiekimo idėjų.

Ingredientai

  • 2 stiklinės kvietinių miltų
  • 1 kiaušinis
  • 2/3 stiklinės šilto vandens
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1 valgomasis šaukštas augalinio aliejaus
  • Įdarui (klasikiniai bulviniai koldūnai):
  • 4–5 vidutinės bulvės
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 valg. šaukštai sviesto
  • Druskos, pipirų pagal skonį

Gaminimo eiga

  1. Tešlos paruošimas. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus ir druską. Padarykite miltuose duobelę, įmuškite kiaušinį, supilkite šiltą vandenį ir aliejų. Iš pradžių maišykite šakute, vėliau minkykite rankomis, kol gausite elastingą, nelimpančią prie rankų tešlą. Jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų. Uždenkite dubenį ir palikite tešlą 20–30 minučių „pailsėti“. Tai padės tešlai suminkštėti ir ją bus lengviau kočioti.
  2. Įdaro paruošimas. Nulupkite ir supjaustykite bulves mažais gabaliukais. Sudėkite į puodą, užpilkite vandeniu, pasūdykite ir virkite, kol bulvės suminkštės (apie 20 minučių). Tuomet nusunkite, sutrinkite bulves į košę.
  3. Smulkiai supjaustykite svogūną ir apkepkite svieste iki auksinės spalvos. Pusę svogūno dėkite į bulves, sumaišykite, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Jei norite, įberkite šaukštą arba du bulvių košei „švelnumo“ – galite naudoti grietinės arba sviesto.
  4. Koldūnų formavimas. Tešlą padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį laikykite uždengtą, kad neapdžiūtų. Kitą dalį iškočiokite iki maždaug 2 mm storio lakšto. Apvalia formele arba puodeliu išspauskite apskritimus (6–8 cm skersmens).
  5. Į kiekvieną apskritimą dėkite po arbatinį šaukštelį įdaro. Užlenkite pusiau ir stipriai užspauskite kraštus (galima kraštelį šiek tiek pamirkyti vandenyje, kad geriau suliptų). Norėdami dekoratyvesnių kraštelių, galite juos lankstyti „pynute“.
  6. Virinimas. Užvirkite didelį puodą pasūdyto vandens. Į jį dėkite koldūnus (po 8–12 vienu metu, kad nesuliptų). Virkite 3–4 minutes po to, kai jie iškyla į paviršių. Išgriebkite kiaurasamčiu, palikite nulašėti.
  7. Karštus koldūnus galite apšlakstyti tirpintu sviestu arba apibarstyti likusiu keptu svogūnu.

Naudingi patarimai

Gaminant koldūnų tešlą svarbu naudoti šiltą, bet ne karštą vandenį – tai suteiks elastingumo ir leis tešlai nesutrūkinėti. Koldūnų formai labai tinka apvali sausainių forma ar net stiklinė. Nepamirškite gerai užspaudžiant kraštus – priešingu atveju, verdant jie gali atsidaryti ir ištekėti įdaras.

Jei norite, kad koldūnai būtų ypatingai minkšti, galite į tešlą įdėti šaukštą grietinės arba minkant naudoti pieną vietoje vandens.

Verdant svarbu neperkrauti puodo – leiskite koldūnams laisvai plaukti. Gerai virintoje tešloje koldūnai išlaiko formą, nesulimpa ir nepraranda įdaro.

Jei gaminate didesnį kiekį, nesuvartotus žalius koldūnus galite užšaldyti: išdėkite juos ant lentelės, kad nesiliestų tarpusavyje, įdėkite į šaldiklį, o po kelių valandų suberkite į maišelius. Tai ypač patogu – turėsite naminių pusfabrikačių bet kuriai progai.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Koldūnai leidžia pasireikšti vaizduotei bei skonio pojūčiams. Ukrainiečiai dažnai gamina „varenyky“ su varške, vyšniomis ar net mėlynėmis – tada patiekalas tampa desertiniu gardėsiu. Patiekiant saldžius koldūnus, labai tinka apibarstyti cukrumi, užpilti tiršta grietine ar šviežiu uogų padažu.

Varškės įdarui naudokite kiek sausesnę varškę, pagardintą kiaušiniu, trupučiu cukraus ir vanilės – puiki alternatyva saldiems pusryčiams ar vakarienei. Kitas populiarus variantas – koldūnai su raugintais kopūstais, kurie ypač tinka žiemą. Kopūstus galima maišyti su trupučiu grybų arba pridėti svogūno.

Patiekiant sūrius koldūnus, dažniausiai juos gausiai užpila grietine arba šviežiai keptu svogūnu svieste, apibarsto šviežiomis žolelėmis ar smulkintais spirgučiais. Šie priedai ne tik papildo skonį, bet ir suteikia patiekalui tradicinio ukrainietiško charakterio.

Koldūnus galima patiekti ir atšalusius – jie išlaiko puikų skonį net ir kitą dieną. Skanaukite prie silkės, raugintų daržovių, tradicinės ukrainietiškos sriubos ar stipraus sultinio. Tokiu būdu lengvai galite praturtinti tiek kasdienį, tiek šventinį stalą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *