Varškės spurgų receptas karšto oro gruzdintuvėje

Varškės spurgų receptas karšto oro gruzdintuvėje

Varškės spurgos karšto oro gruzdintuvėje – tai patiekalas, kuris sujungia tradicinės lietuviškos virtuvės skonį su moderniomis gaminimo technologijomis. Šios spurgos tampa vis populiaresnės, nes karšto oro gruzdintuvė leidžia mėgautis minkštu, puriu spurgų vidumi ir traškia išore, naudojant ženkliai mažiau riebalų. Tokiu būdu išgaunamas lengvesnis desertinis skanėstas, kuris nepraranda savo charakteringo skonio. Toks gaminimo būdas ypač tinka tiems, kurie nori sumažinti aliejaus kiekį savo maiste, bet vis tiek nori gardžiuotis spurgomis be didesnių kompromisų. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip pasiruošti purias varškės spurgas karšto oro gruzdintuvėje, kokių ingredientų reikės, kokius žingsnius būtina atlikti ir gausite naudingų patarimų, kad rezultatas būtų nepriekaištingas kaskart.

Ingredientai

  • 250 g varškės (9% riebumo arba liesesnės, jei norite lengvesnės versijos)
  • 2 dideli kiaušiniai
  • 50 g cukraus (galima koreguoti pagal skonį)
  • 1 pakelis vanilinio cukraus (apie 8 g)
  • 150 g kvietinių miltų
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • 1 valgomasis šaukštas sviesto, ištirpinto (neprivaloma, papildomam drėgnumui)
  • Cukraus pudros apibarstymui
  • Augalinio aliejaus purškimui (arba labai nedideliam tepimui gruzdintuvės grotelėms)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite tešlą. Į dubenį sudėkite varškę. Jei varškė stambiagrūdė, ją patrinkite šakute arba trumpai pertrinkite smulkintuvu, kad gautumėte vientisesnę masę.
  2. Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Gerai išmaišykite, kol ingredientai susijungs.
  3. Supilkite ištirpintą (bet ne karštą) sviestą, jei naudojate, ir dar kartą permaišykite.
  4. Atskirame inde sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Dalykais porcijomis įmaišykite miltų mišinį į varškės masę, kol tešla taps minkšta, nelabai lipni, lengvai formuojama rankomis. Jei tešla pernelyg lipni, dar šiek tiek pabarstykite miltų.
  5. Suvilgykite rankas vandeniu ar aliejumi ir formuokite maždaug graikinio riešuto dydžio spurgas. Stenkitės, kad jos būtų vienodo dydžio, kad visiškai tolygiai iškeptų.
  6. Paruoškite karšto oro gruzdintuvę: jei reikia, labai lengvai patepkite jos groteles ar dugną aliejaus lašeliu arba naudokite specialų purškiklį. Tai apsaugos spurgas nuo prilipimo ir suteiks joms švelnesnį plutelės traškumą.
  7. Įdėkite spurgas į gruzdintuvę palikdami tarpus (jos išsipūs). Išankstinis gruzdintuvės įkaitinimas iki 180 °C užtikrins greitesnį ir tolygų kepimą.
  8. Kepkite 10–12 minučių 180 °C temperatūroje. Po 5–6 minučių kepimo galite spurgas švelniai apversti, kad abi pusės vienodai apskrustų, tačiau tai nėra būtina – šiuolaikinės gruzdintuvės dažnai paskirsto karštį labai tolygiai.
  9. Iškeptas spurgas atvėsinkite kelias minutes ir pabarstykite cukraus pudra. Patiekite iš karto – tada jos būna pačios skaniausios!

Naudingi patarimai

Varškės pasirinkimas: Geriausia naudoti ne per drėgną, ne per sausą varškę. Jei jūsų varškė labai sultinga, galite ją trumpam nusausinti per marlę arba naudoti šiek tiek daugiau miltų.
Tešlos konsistencija: Ji turėtų būti minkšta, šiek tiek lipni, bet taip, kad būtų galima suformuoti rutuliukus nelipant prie rankų. Nepadauginkite miltų – kitaip spurgos bus kietesnės.
Gruzdintuvės paruošimas: Neperkraukite gruzdintuvės – palikite tarpelius, kad karštas oras pasiektų visas spurgas.
Kepimo laikas priklauso nuo modelio: Karšto oro gruzdintuvės skiriasi galingumu ir dydžiu. Pirmą kartą kepant stebėkite procesą, pasirinkite optimalų laiką ir temperatūrą savo įrenginiui.
Cukraus kiekis: Jeigu planuojate spurgas gausiai pabarstyti cukraus pudra ar valgyti su saldžiu padažu, galite sumažinti cukraus kiekį tešloje.
Lietimas skoniui: Jei norite subtilaus citrusinio aromato, įspauskite šiek tiek citrinos ar apelsino žievelės į tešlą.
Išsaugojimas: Spurgos skaniausios ką tik iškeptos, tačiau jas galima laikyti sandariame inde iki 1 paros. Prieš valgant šiek tiek pašildykite.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės spurgas karšto oro gruzdintuvėje drąsiai galite pritaikyti ir savo skoniui. Į tešlą įmaišykite razinų, smulkintų džiovintų spanguolių ar vyšnių – tai praturtins skonių paletę ir pridės natūralaus saldumo. Mėgstantiems kakavą ar šokoladą, tiks įmaišyti kelis šaukštelius kakavos arba įdėti mažus šokolado gabalėlius į vidų prieš formuojant spurgas.
Dar viena universali idėja – gardinti įvairiais prieskoniais: cinamonu, muskatu, žiupsneliu kardamono arba net lašelį migdolų esencijos.
Patiekite spurgas su uogiene, medumi, grietine arba plakta grietinėle. Vaikai mėgsta jas kabinti į pieną arba pasmaližiauti su tirpintu šokoladu. Jei norite spurgas paversti dailiu desertu, galite išdėlioti jas lėkštėje kartu su šviežiomis uogomis ir mėtos lapeliais.
Norite sotesnio pusryčių varianto? Spurgas šiek tiek atvėsinkite ir pertepkite švelniu riešutų kremu arba varškės ir šokolado užtepu. Be to, šios spurgos tiks ne tik desertui – drąsiai pasiimkite į iškylą ar net į darbą kaip sveikesnį užkandį.
Kiekvieną kartą galite improvizuoti: eksperimentuokite su formomis (darykite spurgas, spurguoles, mažus rutuliukus ar pailgesnes širdeles), keiskite priedus pagal sezoną ir kurkite savo šeimos tradiciją!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *