Virti varškėtukų receptas švelniems pusryčiams ar desertui

Virti varškėtukų receptas švelniems pusryčiams ar desertui

Varškėtukai virti – gardus ir nostalgiškas patiekalas, dažnai siejamas su vaikystės prisiminimais, mamos ar močiutės virtuve. Tai yra švelnios tekstūros, purūs varškės rutuliukai, verdami vandenyje ar piene, tinkantys tiek pusryčiams, tiek užkandžiui ar desertui. Neretai lietuviškuose namuose jie prilygsta tam tikram komforto maistui, kuris ne tik skanus, bet ir itin paprastas bei greitas pagaminti. Skirtingai nei kepti varškėtukai, virti pasižymi minkštesne, drėgnesne tekstūra, juos ypač mėgsta vaikai. Straipsnyje sužinosite, ką tiksliai reiškia virti varškėtukai, kuo jie ypatingi, kaip juos pasiruošti namuose, kokius ingredientus naudoti ir kaip šį patiekalą patiekti pačiais įvairiausiais būdais.

Ingredientai

  • 500 g varškės (9% riebumo arba riebesnės, geriausia – tradicinės, grūdėtos struktūros)
  • 2 kiaušiniai
  • 4-6 valg. šaukštai kvietinių miltų (priklauso nuo varškės drėgnumo)
  • 1 arbat. šaukštelis vanilinio cukraus (nebūtina, pagal skonį)
  • 2 valg. šaukštai cukraus (jei mėgstate saldžiau)
  • Žiupsnelis druskos
  • Šlakelis aliejaus (puodo tepimui, nebūtina)
  • Vanduo ar pienas virimui

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite varškės masę.
    Į didesnį dubenį sudėkite varškę. Jeigu varškė grūdėta, ją galite pertrinti per sietelį arba sutrinti šakute – taip gausite vientisą, švelnią masę. Įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, žiupsnelį druskos, jei norite – vanilinį cukrų.
  2. Įmaišykite miltus.
    Pradėkite nuo 4 šaukštų miltų. Gerai išmaišykite. Varškės masė turi būti minkšta, šiek tiek lipni, bet lengvai formuojama – priklausomai nuo varškės drėgnumo, gali prireikti daugiau miltų. Nepadauginkite miltų, kitaip varškėtukai bus kieti.
  3. Suformuokite rutuliukus arba ovalius varškėtukus.
    Sudrėkinkite rankas vandeniu, imkite po šaukštą masės ir formuokite nedidelius rutuliukus arba pailgas „pagaliukų” formos kūnelius (tai priklauso nuo jūsų nuotaikos ir tradicijų).
  4. Užvirkite vandenį ar pieną.
    Puode užvirkite daug vandens (arba pusę vandens, pusę pieno – bus riebesnis, švelnesnis skonis). Pridėkite šlakelį aliejaus, kad varškėtukai nesuliptų (nebūtina, bet naudinga). Įberkite žiupsnelį druskos.
  5. Pradėkite virti varškėtukus.
    Atsargiai sudėkite varškėtukus į verdantį skystį. Virkite ant vidutinės kaitros – neleiskite smarkiai burbuliuoti, kad varškėtukai nesuirtų. Kai varškėtukai iškyla į paviršių, virkite dar apie 2-3 minutes.
  6. Iškelkite ir nusausinkite.
    Išvirtus varškėtukus ištraukite kiaurasamčiu, trumpai nusausinkite servetėle ar popieriniu rankšluosčiu.
  7. Patiekite.
    Karštus varškėtukus tiekiame iškart – pabarstykite cukrumi, užpilkite grietine, tirpintu sviestu, šviežiomis uogomis ar mėgstama uogiene.

Naudingi patarimai

Tinkamai parinkta varškė – svarbiausia šio patiekalo paslaptis. Geriausiai tinka kiek riebesnė, mažiau vandeninga, tradicinė kaimiška varškė. Jei naudosite labai drėgną varškę, būkite pasiruošę papildyti masę keliais šaukštais miltų, tačiau kuo mažiau jų naudosite – tuo minkštesni ir švelnesni bus varškėtukai.

Veržkite varškėtukus šlapiomis rankomis – taip masė nelips prie delnų ir formuoti bus kur kas paprasčiau.

Drąsiai eksperimentuokite su priedais: įdėkite razinų, smulkintų slyvų, citrinos žievelės ar net šiek tiek kakavos, kad skonis įgautų naujų atspalvių.

Verdant svarbu nepervirti: vos iškilo į paviršių, dar šiek tiek pavirkite – kitaip gali suirti arba virsti pernelyg miltingais.

Jei norite, kad paviršius būtų tvirtesnis (ypač jei naudojate labai minkštą masę), galite apvoluoti rutuliukus miltuose prieš dedant į vandenį.

Nužengę didesnį kiekį, nei iškart suvalgysite, varškėtukus galite šaldyti – sudėkite ant lėkštės, užšaldykite, o paskui supilkite į maišelius. Prireikus užteks tik išvirti.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Virti varškėtukai Lietuvoje dažnai valgomi su grietine, sviestu ar uogiene, tačiau įmanoma ir daugiau įdomių derinių.

Variacijos:
– Įberkite į tešlą kapotų šviežių mėtų ar citrinos žievelės – gaivumui.
– Vyresni vaikai ir suaugusieji pamėgs varškėtukus su cinamonu arba apelsino žievele.
– Norėdami dar šventiškesnio ar desertinio varianto, pamaišykite virtą masę su aguonomis, džiovintais vaisiais ar šokolado gabaliukais.

Patiekimo idėjos:
– Tradiciškiausias variantas – karšti varškėtukai užpilti tirpintu sviestu, pabarstyti cukrumi.
– Skanu tiek su grietine, tiek su natūraliu graikišku jogurtu ar plakta grietinėle (ypač desertui).
– Puikiai dera trintos uogos: braškių, šilauogių, aviečių piurė.
– Išskirtinumui, patiekite kartu su karamelės padažu ar plakta maskarponės krema.
– Mažesnius varškėtukus dėkite tiesiai į sriubą ar obuolių kompotą – tai puikus lietuviškos virtuvės žaidimas.

Virti varškėtukai yra patiekalas, atviras interpretacijoms – drąsiai bandykite naujus skonių derinius, keiskite ingredientus pagal turimą laiką ar šaldytuvo turinį. Jie puikiai tinka šaltam žiemos rytui, šiltam vasaros pusryčiui ar šeimos savaitgalio pietums.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *